Yce Sidibeh in gesprek op de ST. APE brunch

Yce Styling, gastdocent en auteur van het boek Zit m’n jasje goed. Stijlgids voor mannen. 

Een keer per maand nodigt modewinkel ST. APE, gespecialiseerd in hoogwaardige kleding voor mannen en vrouwen, iemand uit de kleding business uit voor een champagne-brunch. Vandaag ben ik aan de beurt en mag ik negen mensen uit mijn netwerk meenemen om ST. APE onder de aandacht te brengen.

Vorig jaar september, tijdens een pauze van de Corona lockdown, werd de winkel aan de Cornelis Schuytstraat feestelijk geopend. Het was een drukbezocht feest met vele bekenden uit de fashionscene. Artiesten zoals de altijd goed geklede soul and funk zanger Steffen Morisson en de knappe zangeres Elize showden de op maat gemaakte kleding.

Styling klanten

Mijn werk bestaat onder meer uit het stijlen van klanten die ik voor tv kleed. Daarvoor werk ik samen met verschillende partners. Het doel van deze lunch is het versterken van samenwerkingen en het zoeken naar nieuwe mogelijkheden binnen deze relaties. Ik nodigde de volgende mensen uit: Niek Koedam van Nolson overhemden, Christiaan Berg, founder Parbleu schoenen, Wilfried Hulten van Bckspace brillen, Maarten Lambach van Lovetrigger hoodies, Ruud Morse van Morsecode polo’s en Purcy Malone van Puma. Daarnaast de hairdresser van de voetbalsterren en dj’s, Rezah van Freak du Artz een allround kunstenaar en bekend van zijn beschilderde leren jacks. En ten slotte Bjorn van den Berg die mening ster in Amerika versierd heeft met zijn juwelen. 

Champagne en broodjes

Onder het genot van champagne en broodjes, verteld Jeff Hamers (founder van St. Ape) over het merk en neemt hij ons mee op een rondleiding door de winkel. De marmeren bar waar het gesprek begint deed tijdens de opening dienst als catwalk.

“Ik dacht dat ST. APE uit New York kwam door de internationale uitstraling in het interieur en de kleding die voornamelijk zwart wit is “, vertel ik Jeff. ‘Leuk, want dat is precies de buzz die wij eigenlijk willen creëren.’ reageert Jeff Hamers enthousiast. “We willen het Parijs van vroeger naar Amsterdam brengen.” Het grappige is dan wel weer dat de Cornelis Schuytrstraat ook de uitstraling heeft van een straat in Parijs door de bomen en klassieke lantaarnpalen. Maar we willen zo snel mogelijk uitbreiden naar het buitenland. Next stop is dus Parijs.’ En New York zal dan vast volgen, lach ik vol vertrouwen.

Jeff Hamers is samen met Frank Uyt den Bogaard een van de oprichters van ST. APE.  Hij is helemaal in het zwart gekleed in een leer overshirt en een klein zwart sjaaltje om de nek.

Waar komt de naam St. APE vandaan?

We bestaan sinds 2016 dat is, het Chinese jaar van de Aap. Dat is ook het teken waarin Frank is geboren. In het Engels heb je twee namen voor de Aap. Waar wij in het Nederlands er één naam voor hebben. Monkeys en apes. Apes hebben anders dan de monkeys geen staart, leven op de grond maar ook in de bomen, the Ape is doorontwikkeld en staat het dichtst bij de mens. ST. APE is dus een ander woord voor mens en staat voor heilige aap.

Waar staat St. APE voor als merk?

We hebben een andere meer duurzame kijk op de fashion industrie. De meeste merken werken met seizoenen waardoor er vaak een overschot aan handel komt. Daarom werken we vanuit een on demand gevoel. Daarom stellen we onszelf de volgende vragen. Wat is er daadwerkelijk nodig op het moment? Wanneer wil jij het hebben als klant?

De eerste collectie

We hebben twee ateliers, één in onze brandstore op de Cornelis Schuytrstraat in Amsterdam en één in Wormerveer. De 1e collectie, Couture à potrer is ons eigen ST. APE design waarvan alles in Nederland in ons eigen atelier geproduceerd wordt. Voor deze producten kopen we deadstock in, dat zijn reststoffen van andere designer merken. Het hoeft dus niet meer extra geproduceerd te worden en dat is beter voor het milieu. Het gaat om stoffen van hoogwaardige kwaliteit. Is de stof op dan vervaardigen we geen nieuwe meer. Zo blijft het artikel exclusief. Er is naar ons idee niemand anders die zo werkt.

De tweede collectie

De Couture lijn staat voor high end en zit dicht tegen de catwalk collectie aan. À-porter is de direct draagbare collectie. Daarom de naam Couture-á porter. De 2e collectie is de Ready to Wear. Dat is het concept meer zoals andere merken dat doen. Ook dan proberen we zo duurzaam mogelijk te werken. Dat doen we door de fabrieken dicht bij huis te hebben en dus niet in China of een ander ver land te kiezen. Dat scheelt afstand en veel uitstoot. We produceren in Europa, voornamelijk in Italië en in Portugal. Waarbij we de stoffen samen ontwikkelen. Dan maken we zoveel mogelijk gebruik van natuurlijke stoffen zoals organisch katoen, wol, zijde en leer. En dat kan in grotere aantallen.

De derde collectie

Het 3e concept is Made to measure. Hierin maken we pakken voor heren op maat. 
Dat doen we samen met een atelier in Italië. We gebruiken daarvoor o.a. de stoffen van Loro Piana, een Italiaanse high end kledingmaker. Dit was echt een grote droom van mij die werkelijkheid is geworden.

We lopen de trap af naar beneden waar de atelierruimte zich bevindt. Compleet met een grote tekentafel waar designer Vincent Reese Hale met passie verteld over zijn laatste design. Hij toont ons een prachtig broekpak voor een damesklant dat ook los van elkaar te dragen is. De creatieve Vincent komt van de Denim Academy, een opleiding waar creatieve en gedreven mensen het vakmanschap van denim design en development leren.

“Vincent werd aan ons voorgesteld als het nieuwe talent door Mariëlle Hoitink en James Veenhof. Zij zijn de initiatiefnemers van de Jeans School.” verteld Jeff trots. Hij moest wel eerst even wennen omdat hij alleen denim gewend was. Maar Vincent is de uitdaging aangegaan en is erin gegroeid. 
Dat laat het rekje met aanvragen van klanten zien. Er zijn bestellingen van wol gestreepte dames pakken, zijde blouses tot aan tule avondjurken. Maar één van zijn bestverkochte items van het moment zijn toch de sexy hoodies met ontblote schouders. Die heeft Vincent van een partij te grote mannen hoodies gemaakt. 

We gaan weer naar boven en genieten van de lekkere broodjes en champagne van hun eigen merk. Iedereen heeft het naar zijn zin en ik zie al nieuwe samenwerkingen ontstaan. We verlaten de middag met een grote glimlach en een klein zwart sjaaltje met ieder onze eigen initialen erop.

Missie zondag middag brunch ST. APE is geslaagd.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Boost je mentale fitheid met de Relaxator Breath Trainer

We weten allemaal hoe belangrijk ademhalen is tijdens het trainen. Het is de zuurstof die je spieren voedt, je energie geeft en je uithoudingsvermogen...

Defender Rally Series 2024 grootste en meest competitieve tot nu toe

Defender is helemaal klaar voor een gloednieuw seizoen van de Defender Rally Series - en dit keer belooft het de grootste en meest uitdagende line-up van deelnemers ooit te zijn.

Veriwatch; een gereanimeerde klassieker voor dagelijks gebruik

Na lang wachten arriveerde vorige maand de Veriwatch Octopus 1973 Classic. Een horloge uit Italië met Zwitsers uurwerk dat we mogen reviewen met onze...