Oppenheimer, een film over het verhaal achter de atoombom

Regisseur Christopher Nolan heeft inmiddels een indrukwekkende lijst aan succesvolle films op zijn naam staan. Denk aan blockbusters als Interstellar, Inception en The Dark Knight-trilogie. Het is dan ook geen verrassing dat er veel interesse is voor zijn nieuwste project: Oppenheimer.

De film vertelt het verhaal van J. Robert Oppenheimer en zijn team van wetenschappers. Ze werkten tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de ontwikkeling van de atoombom. Nolan staat bekend om zijn ambitieuze projecten en met Oppenheimer lijkt hij weer een nieuwe uitdaging te hebben gevonden.

Het verhaal achter Oppenheimer

J. Robert Oppenheimer was een Amerikaanse natuurkundige die in 1942 werd aangesteld als directeur van het Manhattan Project, het geheime project om de atoombom te ontwikkelen. Hij leidde een team van wetenschappers bij Los Alamos National Laboratory in New Mexico, waar ze werkten aan de creatie van de eerste nucleaire wapens ter wereld.

Oppenheimer, een film over het verhaal achter de atoombom

Het project was enorm ambitieus en gevaarlijk, maar ook noodzakelijk gezien de dreiging die Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog vormde. De race naar het maken van deze bom werd uiteindelijk gewonnen door de Verenigde Staten, waarna deze voor het eerst werd ingezet tegen Japan in augustus 1945.

Oppenheimer, een film over het verhaal achter de atoombom

Tegenwoordig wordt er nog steeds gedebatteerd over of dit gebruik gerechtvaardigd was en wat voor impact dit op de wereldgeschiedenis heeft gehad. Het conflict tussen de noodzaak van de ontwikkeling van nucleaire wapens en het morele dilemma dat hiermee gepaard gaat, is een belangrijk thema in Oppenheimer.

De productie van Oppenheimer

De productie van Oppenheimer begon in 2020, middenin de COVID-19-pandemie. Dit bracht uiteraard de nodige uitdagingen met zich mee voor regisseur Nolan en zijn cast en crew. Desondanks lijkt het erop dat ze erin geslaagd zijn om een epische film te maken.

Het budget voor Oppenheimer wordt geschat op zo’n 100 miljoen dollar, wat niet ongebruikelijk is voor een Nolan-film. Er is dan ook flink geïnvesteerd in het creëren van spectaculaire decors en special effects die nodig waren om het verhaal goed te kunnen vertellen.

Eén van de grootste uitdagingen was het vinden van geschikte filmlocaties. Het Manhattan Project vond plaats op afgelegen locaties in New Mexico en Tennessee. Ze zijn moeilijk toegankelijk voor filmmakers. De oplossing? Een aangepaste versie van een oude militaire basis werd gebruikt als set.

De cast

Nolan staat bekend om zijn sterrencasts en ook voor deze film heeft hij weer flink uitgepakt. Zo speelt Cillian Murphy (die we kennen van eerdere samenwerkingen met Nolan) de rol van Robert Oppenheimer zelf. Andere grote namen die meedoen aan deze productie zijn Emily Blunt als Kitty Harrison (de vrouwelijke hoofdrol), Matt Damon als generaal Leslie Groves en Robert Downey Jr. als Lewis Strauss.

Ook zijn er een aantal opvallende nieuwkomers in het team, zoals de jonge acteurs Barry Keoghan en Florence Pugh. Het lijkt erop dat Nolan wederom een indrukwekkende cast heeft weten te verzamelen voor deze film.

Technieken gebruikt bij Oppenheimer

Nolan staat bekend om zijn innovatieve gebruik van techniek en camera’s. Zo maakt hij zijn films spectaculair. In Interstellar en Dunkirk maakte hij gebruik van IMAX-camera’s, waarmee hij adembenemende beelden kon vastleggen.

Oppenheimer, een film over het verhaal achter de atoombom

Daarnaast heeft Nolan ook eerder laten zien dat hij graag experimenteert met tijdlijnen. Zo speelt Inception zich af in verschillende lagen van dromen die allemaal tegelijkertijd plaatsvinden. Ook bij Oppenheimer wordt er gespeeld met verschillende tijdsperioden, waarbij we de gebeurtenissen van zowel voor als na de ontwikkeling van de atoombom zullen zien.

Visueel spectaculair

Oppenheimer belooft nu al een indrukwekkende film te worden die niet alleen visueel spectaculair zal zijn, maar ook inhoudelijk interessant. Door het verhaal van J. Robert Oppenheimer en zijn team te vertellen, stelt Nolan belangrijke vragen over ethiek en morele dilemma’s in de wetenschap en politiek.

Met een cast vol grote namen en innovatieve technieken lijkt Oppenheimer een film te worden die we niet snel zullen vergeten. De release van de film staat gepland voor juli 2023, dus we moeten nog even geduld hebben voordat we het resultaat kunnen bewonderen.

Oppenheimer draait vanaf 20 juli 2023 in de bioscoop.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Ga de uitdaging aan op World Ocean Day: 5 unieke manieren om de zee te verkennen

World Ocean Day wordt vandaag gevierd met diverse activiteiten over de hele wereld. Met als doel bewustwording!

Ook fit en sterk vanaf je vijftigste? Geen probleem!

Veel mensen denken dat het onmogelijk is om na je vijftigste nog in topvorm te raken of om spiermassa op te bouwen.

The Toughest Forces on Earth; een kijkje in ’s werelds meest exclusieve militaire eenheden

De nieuwe Netflix-docuserie "The Toughest Forces on Earth" biedt een kijkje in een aantal van 's werelds meest exclusieve en mysterieuze militaire eenheden.