Autotest: Kastelenrondje Achterhoek met de BMW X6 M50i

Een weekend met de BMW X6 Sports Activity Coupé (SAC) op pad. Een rondje kastelen in de achterhoek met een derde generatie BMW X6 model. En niet zomaar één, de M50i. Het high-riding model, dat in 2008 werd opgenomen in het BMW-assortiment. Het leuke is dat BMW daarmee meteen de grondlegger werd van een geheel nieuw segment, de SUV-coupé. In 2008 waren er nog geen concurrenten. Anno 2020 zijn er rivalen als de Audi Q8, Mercedes-Benz GLE Coupe, Porsche Cayenne Coupe en de Range Rover Sport.

Merk:BMW
Model:X6 M50i
Brandstof:Benzine

Inhoud

Design & Techniek

Je hoort verschillende geluiden over over de X6; smaken verschillen nu eenmaal. Toch is de X6 erg succesvol gebleken. Tot nu toe zijn er meer dan 446.000 geproduceerd in de fabriek van BMW in Spartanburg in de Verenigde Staten. En ondanks de toegenomen concurrentie en de steeds strengere emissievoorschriften in belangrijke markten, blijft de wereldwijde vraag naar grote BMW’s groeien.

Autotest: Kastelenrondje achterhoek met de BMW X6 M50i

Exterieur

Ik ben een SUV-fan, maar voor de X6 kon ik nooit zo warmlopen. Voor mij zag het eruit als een uitgetrokken en platgedrukte X5. Dat heeft meer te maken met het feit dat het een SUV is en tegelijkertijd een coupé, de Sports Activity Coupé. Voor mijn gevoel kan het eigenlijk niet beide zijn. Desalniettemin ben ik wel onder de indruk van deze derde generatie X6. 

Het meest karakteristieke aan de voorkant is de grote BMW grille met één omlijsting. Hierbij sluiten de buitenranden van de grille met een duidelijke hoek aan bij de koplampen.

Interieur

Het interieur is prachtig, goed afgewerkt en op elkaar afgestemd. De stoelen zitten uitermate comfortabel en kunnen zowel gekoeld als verwarmd worden. Zelfs de bekerhouders kunnen worden verwarmd c.q. gekoeld. Voor het beste geluid in een auto hoef je niet verder te zoeken als deze is uitgerust met het BMW infotainment systeem.

Wat ruimte betreft is de X6 minder ruim dan de X5. Met 5 volwassenen is het comfort achterin niet helemaal wat je zou verwachten. Maar ten opzichte van de X5 lever je slechts 65 liter aan bagageruimte in, waardoor je nog steeds voor 580 liter aan spullen kan vervoeren in deze BMW, of voor 1.525 liter als je de achterbank leuning neerklapt (dat kan in 40:20:40 verhouding).

Bediening & (functionele) Gadgets

Net als bij de X5 is het interieur is bij de X6 flink opgewaardeerd met hoogwaardigere materialen en de nieuwste generatie van het BMW iDrive systeem, compleet met een digitaal instrumentarium en een 12,3 inch groot touchscreen voor infomedia functies. De bediening is simpel en intuïtief, en zowel het centrale display als het instrumentarium hebben een scherpe weergave van informatie.

Ook aan connectiviteit is de nodige aandacht besteed, met een USB-A-poort tussen de voorste bekerhouders die toegang biedt tot Apple CarPlay. Er is een draadloos oplaadstation voor compatibele smartphones, een ander USB-C-oplaadpunt in de opbergruimte in het midden aan de voorkant en nog twee aan de achterkant van de voorstoelen. Er is ook een 12-volt aansluiting in de voorconsole en een andere onder de ventilatieopening achter.

Rijervaring

Dat is weer een hoofdstuk apart. In één woord ‘lekker’! Wat een power levert de 4,4-liter V8 turbobenzine. 530 pk en maar liefst 750 Nm trekkracht. 

Als je je voet op het gaspedaal laat vallen merk je dat de vlekkeloze automaat zonder problemen de 2.235 kg wegende X6 in zo’n zo’n 4,3 seconden naar de 100 km/h ramt. De top is afgeregeld op 250 km/h, al heb ik dat niet getest. De sportstand is in deze mijn favoriet.

Autotest: Kastelenrondje achterhoek met de BMW X6 M50i

Ook in de bochten vind ik de X6 een winnaar. Het is geen sportwagen, maar komt er bij tijd en wijle toch redelijk in de buurt wat rijplezier betreft. Dit alles dankzij een zeer wel doordacht onderstel met luchtvering, vierwiel besturing en actieve stabilisatoren. Waarom het niet geheel als een sportwagen aanvoelt heeft te maken met het feit dat de auto wat ‘hard’ blijft aanvoelen.

Prijs & Model Range

Vanaf de marktintroductie is er voor de BMW X6 de keuze uit twee benzinemotoren en twee dieselmotoren van de nieuwste generatie. De lijst wordt aangevoerd door de BMW X6 M50i met een nieuw ontwikkelde 390 kW (530 pk) sterke V8-benzinemotor (brandstofverbruik gecombineerd: 10,4-10,7 l/100 km; CO2-emissie gecombineerd: 237-243 g/km). Een 6-cilinder-in-lijn benzinemotor met een vermogen van 250 kW (340 pk) zorgt voor de aandrijving van de BMW X6 xDrive40i (brandstofverbruik gecombineerd: 8,0-8,6 l/100 km; CO2-emissie gecombineerd: 181-197 g/km).

De prijzen voor X6 M50i

De BMX X6 is er in vier verschillende uitvoeringen; twee benzinemotoren en twee dieselmotoren. De xDrive40i heeft een consumentenprijs van € 100.946,- en de M50i kost € 147.171,-. De dieseluitvoeren kosten € 101.418,- voor de xDrive30d en € 138.757 voor de M50d.

Conclusie

Ik vind het indrukwekkend dat de BMW X6 M50i zoveel snelheid en weet te produceren en uitermate wendbaar is, ondanks zijn gewicht. In vergelijking met de vorige generatie X6 is deze uitvoering er op vrijwel elk gebied op vooruit gegaan. De X6 heeft eigenlijk maar twee nadelen; in deze tijd een auto met energielabel F is wellicht een tikkeltje bezwaarlijk, maar wellicht komt er nog een hybride variant 😉 èn de vering is, en blijft, wat hard.

Facts & Figures

De specificaties van de geteste X6 M50i uitvoering.

Merk:BMW
Model:X6 M50i
Brandstof:Benzine
Exterieur:Carbonschwarz metallic
Interieur:BMW Individual vollederen bekleding ‘Merino Schwarz’
Prijs (incl BTW/BPM):€ 82.446,-
Totaalprijs opties & packs:€ 32.945,-
Totaalprijs accessoires:€ 0
Prijs getest model:€ 185.733,-
Brandstofverbruik:5,1 liter / 100 km
Autotest: Kastelenrondje achterhoek met de BMW X6 M50i

Review overzicht

Design
7,5
Interieur
9
Exterieur
8
Rijeigenschappen
8,5
Bediening
9

Samenvatting

Ik vind het indrukwekkend dat de BMW X6 M50i zoveel snelheid weet te produceren en uitermate wendbaar is, ondanks zijn gewicht. Wat design betreft; van deze derde generatie word ik een stuk warmer dan de twee vorige.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

The Toughest Forces on Earth; een kijkje in ’s werelds meest exclusieve militaire eenheden

De nieuwe Netflix-docuserie "The Toughest Forces on Earth" biedt een kijkje in een aantal van 's werelds meest exclusieve en mysterieuze militaire eenheden.

De langverwachte Sonos Ace koptelefoon is er

Na jaren van speculatie en verwachtingen heeft Sonos eindelijk zijn eerste koptelefoon onthuld: de Sonos Ace.

De duurzame wereld van Fjällräven: stijlvol en functioneel!

Fjällräven is niet alleen een stijlicoon, maar ook een merk dat zich onderscheidt door duurzaamheid en praktische functionaliteit. Met hun 'We Are Fjällräven' campagne...
Ik vind het indrukwekkend dat de BMW X6 M50i zoveel snelheid weet te produceren en uitermate wendbaar is, ondanks zijn gewicht. Wat design betreft; van deze derde generatie word ik een stuk warmer dan de twee vorige. Autotest: Kastelenrondje Achterhoek met de BMW X6 M50i