Alle cellen in je lichaam bevatten eiwitten, van de cellen in je spieren en organen tot de cellen in je botten en bloed. Deze zijn dus een vitaal onderdeel van een gezond eetpatroon. Een volwassen persoon bestaat gemiddeld zelfs voor twaalf kilo uit eiwit!

Eiwitten uit voeding worden door het spijsverteringssysteem afgebroken tot aminozuren, de bouwstenen voor je lichaam en de cellen van je lichaam nemen deze vervolgens op. 70% van deze aminozuren wordt gebruikt voor de aanmaak van lichaamseiwit. De andere 30% wordt gebruikt als energie of plassen we uit.

Dierlijke en plantaardige eiwitten

Vlees en zuivel zijn goede bronnen van dierlijke eiwitten, maar ook erwten en rijst zijn een uitstekende bron, maar dan de plantaardige variant. Deze plantaardige eiwitten bevatten alle essentiële aminozuren voor het behoud van gezonde spieren, zenuwen, cellen, enzymen, hormonen en botten.

Spieren

Sterke spieren willen we natuurlijk allemaal en aangezien ze voor de opbouw en de groei van je spieren zorgen is dat nog meer reden om ze tot je te nemen. Ook bij het samentrekken en de coördinatie van je spieren spelen zij een belangrijke rol.

Zenuwen

Ons zenuwstelsel kan niet zonder, omdat ze ertoe bijdragen dat we kunnen reageren op prikkels, bijvoorbeeld de prikkel van eetlust.

Enzymen en hormonen

Enzymen en hormonen kunnen door ons lichaam aangemaakt dankzij de eiwitten uit onze voeding. Deze spelen een hoofdrol in alle biochemische processen, zoals het helpen bij de spijsvertering of het geven van een geluksgevoel.

Cellen

Onze 100.000 miljard cellen functioneren naar behoren dankzij het transport van stoffen in het bloed en in de cel. Daarvoor zijn eiwitten nodig: zo zorgt het eiwit hemoglobine ervoor dat zuurstof vanuit de longen door het lichaam wordt vervoerd.

Energie

Eiwitten leveren energie aan het lichaam; zo levert 1 gram eiwit 4 calorieën.

Botten

Onze botten worden in de juiste conditie gehouden door eiwitten en ze zijn nodig om botweefsel op te bouwen.

Onmisbaar voor een fit en veerkrachtig lichaam

Met name voor actieve personen zijn eiwitten dus een essentieel onderdeel van de dagelijkse voeding. Ze helpen bij het herstel na gedane inspanning en zorgen ervoor dat je lichaam in optimale conditie blijft.

Één van de beste manieren om aan eiwitten te komen is doormiddel van eiwitshakes. Wil jij een eiwitshake proberen? Ga dan eens naar: www.orangefit.nl/eiwitshakes

<