Nu de koude wintermaanden weer in aantocht zijn is het tijd om eens stil te staan bij een onderwerp waar je misschien niet vaak over nadenkt, maar wel nodig hebt: verwarming. En aangezien je verwarming dan toch nodig hebt, wil je dat het er zo mooi mogelijk uitziet en dat de warmte zo goed mogelijk verdeeld wordt. Hoe je dat doet, leggen we hieronder uit.

Er zijn voor je woning twee verwarmingssystemen: radiatoren en cv vloerverwarming. De cv-installatie verwarmt water dat via een netwerk van leidingen verdeeld wordt onder verschillende verwarmingselementen. We zullen kijken naar welke soort verwarming het meest comfortabel is en welke het voordeligst in gebruik.

Radiatoren

Bij radiatorverwarming wordt de warmte verspreid door meerdere radiatoren. Zo’n radiator is er in diverse uitvoeringen: van eenvoudige, witte exemplaren tot verticale en horizontale designradiatoren, verkrijgbaar in diverse kleuren. De radiatoren warmen snel op waardoor de woning snel op de gewenste temperatuur is. Designradiatoren zien we bijvoorbeeld vaak in badkamers functioneel.

Het huidige scala aan radiatoren biedt voor elke interieurstijl een passende oplossing. Je kunt kiezen voor een robuuste kolomradiator die perfect past in een industriële inrichting. of ga je juist liever voor een elegante, dunne paneelradiator, uitstekend passend bij een klassiek interieur? 

Vloerverwarming

Het verwarmingsprincipe van vloerverwarming in principe gelijk aan radiator verwarming, maar bij vloerverwarming is er een gelijkmatige warmteverdeling; vloerverwarming verdeelt de warmte namelijk via leidingen onder de volledige vloer. En dankzij die gelijkmatige warmteverdeling bereikt men snel een comfortabel gevoel. Vloerverwarming verbruikt ook een stuk minder energie dan radiatoren, omdat de cv-ketel geen hoge temperaturen hoeft te leveren. Bedenk echter wel welk soort vloer je kiest: vloerverwarming werkt het beste in een kale betonvloer. 

Een ander voordeel van vloerverwarming is de volledige onzichtbaarheid is. Ook kunnen ruimtes en muren volledig benut worden. Ook bij kamerhoge ramen en schuifpuien voorkomt men convectorputten. De opwarmingstijd van vloerverwarming duurt iets langer dan die van radiatoren, maar met een instelbare thermostaat is dit eenvoudig op te lossen. De installatie van vloerverwarming brengt vaak hogere kosten met zich mee, maar op de lange termijn wordt dit gecompenseerd door het hogere rendement.

Vloerverwarming en radiatoren samen!

Beide systemen bieden dus voor- en nadelen en de combinatie van vloerverwarming en radiatoren vinden wij de ideale oplossing. Vloerverwarming dient dan min of meer als hoofdverwarming en radiatoren zorgen aanvullend voor de perfecte temperatuur.

<