Wanneer moet je een reddingsvest dragen?

Een dagje varen is voor velen een leuk en ontspannend uitstapje, maar je wilt ook dat je een en ander op een veilige manier aanpakt. Vandaar dat we het eens gaan hebben over een onderwerp dat nog wel eens over het hoofd wordt gezien: het reddingsvest kopen. Aan het gebruik van een reddingsvest zijn echter wel enkele regels gebonden. Welke dat zijn en wanneer je er een moet dragen zetten we hieronder voor je uiteen. 

Voor de langzame pleziervaart (niet sneller dan 20 km/h) geldt er geen verplichting tot het dragen van een reddingsvest of het hebben van een railing, maar het heeft de voorkeur voor elke opvarende een reddingsvest aan boord te hebben. Daarvoor zijn speciale nood reddingsvesten op de markt: eenvoudige, maar goede schuim vesten die verpakt zijn in een handige grijptas. Ze zijn voordelig geprijsd en je voldoet hiermee aan de wettelijke verplichting, zolang je er voldoende van bij je hebt. Maar belangrijker is dat een reddingsvesten kunnen redden!

Op snelle motorboten is het echter verplicht om voor elke opvarende een reddingsvest aan boord te hebben. Een stuurman op een speedboot die staande stuurt moet het reddingsvest ook verplicht aan hebben.

Soorten vesten

Bij de aanschaf van een reddingsvest moet je in ieder geval letten op de volgende zaken: het draagvermogen (aangegeven als N-nummer van Newton) en de maat. Het N-nummer geeft het draagvermogen aan; hoe hoger het getal, des te hoger het drijfvermogen. De maat is van belang voor het comfort en dat het handig in gebruik is.

Er zijn ook automatische reddingsvesten, die zich automatisch opgeblazen zodra je te water raakt. Ze zijn bovendien zo ontworpen dat je altijd op een manier blijft drijven waarbij je hoofd boven het water blijft uitsteken. Voor kinderen aan boord is het belangrijk dat je voor allemaal een individueel kinder reddingsvest hebt. En voor honden zijn er al jaren geleden speciale hondenzwemvesten ontworpen. Op die manier kan iedereen veilig het water op, ongeacht leeftijd, gewicht en lichaamslengte.

Kinderen en reddingsvesten

Vanaf een leeftijd van een jaar of 7 kan een kind een automatisch reddingsvest gaan dragen. Bij kinderen is het sowieso aan te bevelen pas vanaf een jaar of 7 te beginnen met een automatisch reddingsvest, omdat vanaf die leeftijd een kind de werking ervan goed is uit te leggen. Als je erg jonge kinderen hebt kan je een spelletje maken het aantrekken, zodat op de vaardag zelf vaak een hoop gejengel voorkomen wordt, omdat uw kind ineens weigert er een aan te trekken.

Is een reddingsvest verplicht?
<