Omdat ambacht één van de Menquiry pijlers is, worden wij warm van ontwikkelingen waaruit dit expliciet blijkt. Vooral als ambacht en technologie samenkomen, zoals in de automotive industrie.

Jaguar bijvoorbeeld, heeft in Gaydon de nieuwe Jaguar Design Studio geopend. De designstudio behoort tot de meest geavanceerde ter wereld. Een team van 280 designers kan aan maximaal twintig modellen tegelijkertijd werken. Met zijn oppervlakte van 12.000 m2 is de nieuwe Jaguar Design Studio twee keer zo groot als de vorige studio in Whitley.

Heart Space

De kern van de studio wordt gevormd door de ‘Heart Space’. Een centrale ruimte waarin het 280-koppige designteam met elkaar brainstormt over de Jaguars van de toekomst. De ‘Heart Space’ wordt omgeven door ingenieus ingerichte werkplekken waar ontwerpers interieur, exterieur en de materiaalkeuze bepalen. Verder zijn er ook ruimtes waarin nieuwe ontwerpen en ontwerptechnieken tot stand komen.

Iconische namen

De twee hoofdstudio’s heten Studio 3 en Studio 4, een verwijzing naar de startnummers van de Jaguar D-types uit 1956 en 1957, die de 24 uur van Le Mans wonnen. Verder refereren de nummers ook aan Studio 1 en 2 in Whitley, waar de Jaguar Design Studio sinds 1985 gevestigd was. Behalve de studio’s zijn ook vergaderruimtes die zijn vernoemd naar iconische Jaguar-modellen en -personen, waaronder oprichter Sir William Lyons, ontwerper Geoff Lawson en de acteur Steve McQueen.

LEES OOK  60 jaar Jaguar Mk 2 Sports Saloon in beeld gebracht door Rankin

Tien modelleerplateaus

Studio 3 en Studio 4 herbergen in totaal tien modelleerplateaus van elk 20 meter lang en een draagvermogen van 4,5 ton. Voor het eerst kunnen ontwerpers diverse kleimodellen op één plateau met elkaar vergelijken. Elk plateau is voorzien van geïntegreerde rails waarop 3+2-assige Kolb Concept Line CNC freesmachines de kleimodellen bewerken, elk met een 1 kW gemotoriseerde as die tot aan 16.000 tpm kan draaien. Deze geavanceerde apparatuur kan uiterst snel objecten meten en frezen.

Verder zijn de plateaus van liften voorzien zodat de 46 medewerkers van de sculptuurafdeling ergonomisch aan de modellen kunnen werken. Klimaatregeling zorgt ervoor dat de klei in optimale conditie blijft. Speciale verlichting zorgt voor de juiste schaduw en kleurtemperatuur.

Virtual reality in elke ontwerpfase

Virtual reality speelt een grote rol in de Jaguar Design Studio. In elke ontwerpfase wordt er gebruik gemaakt van deze technologie. Of het nu om de ontwikkeling van nieuwe carrosseriekleuren of het ontwerpen van kleine interieurdetails gaat, zoals de Jaguar-print in de middenconsole van de E-PACE.

Ontwerpers uit mode-, horloge- en gamingindustrie

Jaguar Design heeft ontwerpers van diverse nationaliteiten en achtergronden. Ze zijn onder meer afkomstig uit de sportwereld en de mode-, horloge- en gamingindustrie. Deze verschillende disciplines zorgen gezamenlijk voor een mix van eigentijdse materialen, die de modellen van Jaguar hun typische Britse flair geeft. Daarbij maken zij gebruik van geavanceerde modelleermachines, virtual reality en een 11 meter groot digitaal screen in 4K-resolutie, genaamd ‘The Electric’.

LEES OOK  Jaguar zet Experience Design Marketing met Armin van Buuren

Nieuwe geavanceerde designstudio van Jaguar

<