Even weg van de snelweg kom je soms pareltjes tegen die je eigenlijk met niemand wil delen. Zo’n pareltje is Champagne Marcel Vézien, een klein champagne huis gevestigd in Celles-sur-Ource in de zuidelijke Champagnestreek met een rijke geschiedenis die cultuur en feestelijkheden met elkaar verbindt. Tegen het einde van de 19e eeuw plantte de overgrootvader Armand Vézien zijn eerste hectare wijnstokken. Zijn kleinzoon, Marcel Vezien stichtte in 1956 het Champagnehuis dat zijn naam zal dragen.

Vandaag vertegenwoordigt Jean-Pierre Vézien de vierde generatie van de Vézien familie die samen met zijn vrouw Marie-José hun passie en erfgoed delen. “Cultiver l’esprit maison”. Samen willen zij de geest van het huis laten groeien. Dat zij met hun tijd mee gaan zie je aan de recente verandering van de huisstijl en de namen die zij aan de verschillende champagnes hebben gegeven.

Gedurfd om een jarenlange bekendheid aan te passen aan de hedendaagse tijdgeest met namen die tot de verbeelding spreken. Maar dat is kenmerkend voor de vierde generatie Vézien. Een overvloed aan kennis en het doorzettingsvermogen van onze voorouders sinds 1859, resulteert in 1956 voor ons Huis in Celles-sur-Ource in een eerste champagne. Vandaag vertegenwoordigt Jean Pierre de 4e generatie van de familie Vézien en hij nodigt u met plezier uit om de cultuur en de Marcel Vézien Champagne te ontdekken.

1EFFERVESCENCE 56

Het begon allemaal in 1956. Iedereen en alles in rep en roer. Het bruiste van energie. Champagne Marcel Vézien is een feit. Om deze datum te verzegelen, hebben we deze cuvée Effervescence 56 (effervescence=bruisend) gedoopt. Deze champagne heeft alle karakteristieken van onze betovering in zich: de Pinot Noir domineert (90%) gevolgd door subtiele aanrakingen van Chardonnay (5%) en Meunier (5%). De stijl is structuur, aangenaam en fruitig, een champagne voor het aperitief maar ook tijdens maaltijd.

LEES OOK  Bollinger en James Bond komen met 2 Limited Edition releases

2CELLES QUE J’AIME

Een naam als een Frans Chanson. Degenen die ik liefheb. Rosé, samengesteld uit 90% witte wijn en 10% rode wijn, combineert frisheid en lichtheid. Degenen die ik liefheb belichaamt charme en vrouwelijkheid. Haar kleur is zalmroze, haar neus is bloemig … en eenmaal in de mond…rood fruit, een delicate delicatesse die iedereen zal waarderen. Een quilty pleasure! De verfrissende en feestelijke rosé bij uitstek!

3TERRE D’ARTISTES

Grond van kunstenaars. Jean-Pierre Vézien signeert met deze vintage van Pinot Noir (75%) en Chardonnay(25%), een champagne die de aantrekkingskracht van het Huis weerspiegelt voor artiesten en culturele evenementen. Zo was deze vintage voor het eerst in 1978 een prestigieze gastheer van de ballon Double Eagle II. Zijn elegantie en vrijgevigheid dienen slechts om andere voordelige culturele festiviteiten te dienen. Je ziet een gele kleur met gouden accenten. Je ruikt de kenmerken van Pinot Noir met prachtige aroma’s van kirsch, gele fruitstenen, mirabel, reine-claude. En dan proef je: Ruim en genereus met een frisse aanval. Een champagne voor de maaltijd en om de nacht mee door te brengen.

4SOUVENIR D’ANCÊTRE

Herinnering aan de voorvader, want Armand Vézien was degene die de familie Vézien inspireerde in hun beroep, degene aan wie de hommage hier wordt getoond. In zijn beeld is deze champagne intens, krachtig en elegant. 70% Pinot Noir en 30% Chardonnay. Het combineert gulzigheid en een weelderige vinosity. Een vintage om te onthouden en te vieren …Oog: de kleur is goudgeel en vertoont een lange veroudering in de kelder. Neus: transcribeert tonen van theeplanten, thee en tabak en drukt een vrij wijnwereld uit. Smaak: de eerste sensatie in de mond bevestigt het intense karakter en de gegrilde nuances die op de neus worden waargenomen. Een champagne voor elk moment van de dag

LEES OOK  Bollinger en James Bond komen met 2 Limited Edition releases

5LUMIERES DE L’AUBE

Ochtendgloren, een heerlijk verrassende compositie. Het is een briljante onthulling van onze streek van de Côte des Bar. De complexiteit ligt in het vermogen om Chardonnay en Pinot Blanc (witte druiven) op briljante wijze te onthullen tegen de dominante Pinot Noir (85%). Iedereen vindt dit een heerlijke champagne. De kleur is geel met groengouden flitsen. Neus: Gebak met verse boter, gebakken meringues, bitterkoekjes en brioche. Dan komen aroma’s van gestoofde vijgen. Smaak: Heelal van citrusvruchten in het begin mals dan een beetje bitter, wat de persoonlijkheid van de wijn benadrukt. Heerlijk bij oesters

6NUIT DE RUBIS

Ode aan Pinot Noir, deze rosé is atypisch en is geboren uit een zogenaamde maceratietechniek, waaraan het zijn diepe kleur met paarse reflecties aan te danken heeft. De belofte van intense hebzucht. PROEFNOTITIES Oog: een helder rosé-getinte rosé met fijne bubbels. Neus: rood fruit met hints van frambozen, aardbeien en bosbessen. Smaak: Mooie levendigheid in de mond met een vleugje tannine gebracht door een korte maceratie. Stijlvolle wijn met body, ideaal voor de maaltijd.

7SECRET D’ÉCLAIRÉS

Blanc de Blancs. Een bijzondere champagne die alleen de ingewijden kunnen ontdekken … Deze Blanc de Blancs is begiftigd met een troef van het huis: een vleugje Pinot Blanc in combinatie met Chardonnay. Het is een jaar van uitmuntendheid en een verhoogde veroudering die de kruidige aroma’s van de lente heeft versterkt. De bloemige en complexe stijl is ideaal naast een verfijnde keuken of om de nacht van zijn originaliteit te verlichten.

http://champagne-vezien.com/