Michiel Romeyn heeft in zijn rol als Kapitein van Boetzelaer op geheel eigenzinnige wijze de expositie ‘Schiffmacher Royal Blue Tattoo’ geopend. Door het ritueel uitwisselen van geschenken tussen Henk Schiffmacher, Willem van Gulik, de meesterschilders en directie van Royal Delft, werd de ode aan ingekapseld pigment bezegeld. De expositie is een samenwerking tussen Royal Delft en Schiffmacher Tattoo Heritage, gebaseerd op fragmenten uit het (im)materieel erfgoed van kunstenaar en tatoeëerder Henk Schiffmacher.  

Schiffmacher Royal Blue Tattoo fotografie: Esther de Cuijper

Door de samenwerking ontstaat opnieuw bewustwording over ambacht, symboliek en tradities, en komen verschillende doelgroepen met elkaar en met nieuwe werelden in contact. Royal Delft vanuit de wereld van het Delfts Blauw. De Schiffmacher Tattoo Heritage vanuit de wereld van de tattoo.

Inkt verbindt. Gelaagd, diepgeworteld en met respect een ode aan het Delfts Blauw en de kunst van het tatoeëren. Een unieke samenwerking tussen twee traditionele ambachten uit een oude wereld. Overzees hier naartoe gehaald vanuit het oosten. Rijk aan cultuur, traditie en symboliek. Kunstvormen die eenmalig handmatig worden aangebracht. Met naald in de huid of met penseel op de gebakken klei.

schiffmacher royal blue

Tatoeëerder en kunstenaar Henk Schiffmacher heeft in zijn leven niet alleen ontelbare kunstwerken gemaakt, hij heeft er wereldwijd ook tienduizenden verzameld. Bij elkaar gebracht uit pure nieuwsgierigheid en uit liefde en respect voor de tattoo als interculturele kunstvorm en communicatiemiddel. Met alle bijhorende verhalen en diepgaande kennis.

De Schiffmacher Royal Blue Tattoo expositie

Delfts Blauw aardewerk en tatoeages is misschien niet de meest voor de hand liggende combinatie, echter hebben ze meer gemeen dan gedacht. Er zijn veel parallellen te vinden in hun oorsprong, betekenis, ambacht en meesterschap, om er een aantal te noemen. Met Royal Blue Tattoo komen deze twee onverwachte werelden samen in een  verrassende expositie. Voor Royal Blue Tattoo heeft Henk Schiffmacher met de schilders van Royal Delft een aantal unieke kunst objecten gemaakt waar de twee werelden elkaar letterlijk raken. De expositie wordt verder aangevuld met items en verhalen uit de omvangrijke collectie van Henk Schiffmacher.

De programmering

Een persoonlijk ingesproken audiotour neemt je mee over de expositie. Een randprogrammering bestaande uit schilderworkshops, masterclasses, lezingen en een boek, vullen de expositie aan. Elke laatste zondag van de maand is er een gratis rondleiding voor Delftenaren. Schiffmacher Royal Blue Tattoo is tot en met 15 maart voor publiek te bezichtigen. De expo is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Delft en in samenwerking met DelftsPeil en de Hartstichting.

schiffmacher royal blue

<