Profiteer van groeiende sportmarkt door samenwerking

Artikel: Evelijn VissersConsultant & Trainer Retail bij Q&A

De afgelopen maanden heb ik me verdiept in de sportbranche. Wat gebeurt er? Welke kansen zijn er? Goed nieuws! Nederland wordt steeds sportiever en de sportmarkt profiteert hiervan. De afgelopen drie jaar is de functionele sportmarkt met maar liefst 27% gegroeid! Helaas er is ook slecht nieuws: veel sportretailers profiteren hier niet of nauwelijks van. Huidige spelers verliezen marktaandeel. Hoe kun je als sportretailer wel meeliften op deze golf van groei? Eén van de manieren is door samen te werken. Dit kan op de volgende drie manieren:

1. Wees creatief

De rol van de winkel verandert. Er vinden nog steeds transacties plaats, maar het bieden van inspiratie, vermaak en persoonlijk advies wordt steeds belangrijker. Hoe kun je in deze behoefte voorzien? Creatief samenwerken is de oplossing. Samenwerkingen met partijen met dezelfde doelgroep kunnen verrassend uitpakken, denk aan gamewinkels. Kijk ook naar interessante partijen bij je in de buurt. Samenwerkingen met sportclubs, gezondheidscentra en scholen kunnen de attractie van je winkel vergroten. Een mooi voorbeeld is de samenwerking tussen Intersport en Basic-Fit, waarbij leden van Basic-Fit exclusieve aanbiedingen in de winkel krijgen en Intersport speciale services aanbiedt.

2. Verken potentiële samenwerking met een ecosysteem

Ecosystemen zoals Zalando en Bol.com worden steeds groter. Waar veel retailers deze partijen puur als concurrentie zien, is het verstandig om in ieder geval de mogelijkheden van samenwerken eens te verkennen. Ga voor de meest relevante platformen na: op welke punten kun je elkaar versterken? Blijf jezelf de vraag stellen of de klantreis hierdoor beter wordt. Ja? Reden genoeg om een gesprek aan te gaan.

3. Optimaliseer de samenwerking met je leverancier

Een steeds kleiner deel van de omzet van leveranciers loopt via sportretailers. Toch is sportretail met 64% nog steeds het grootste omzetkanaal. Een goede samenwerking tussen leverancier en retailer dus belangrijk, maar blijkt vaak onder druk te staan. Retailers willen een ideaal assortiment samenstellen voor hun doelgroep en leveranciers zijn gebaat bij het tonen van veel producten. Deze tegenstelling is overbrugbaar omdat dit onderzoek laat zien dat beide partijen meer risico’s willen delen. Ga met elkaar om de tafel om de samenwerking te optimaliseren, om de consument beter van dienst te kunnen zijn.

Samenwerken is slechts één van de manieren om je voor te bereiden om de toekomst. Benieuwd hoe de sportmarkt er op dit moment voor staat en hoe je hier het beste op kunt inspelen? Download hier het rapport Sportfocus 2019 dat wij in opdracht van INretail hebben uitgevoerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Vlieg jij privé de wereld rond?!

Tijd is geld. Net als een prettige persoonlijke relatie met de mensen waarmee je zakendoet. Een belangrijke deal sluiten via Zoom kan dan ook...

Mazda CX-80: de veiligste grote SUV volgens Euro NCAP

De volledig nieuwe Mazda CX-80 heeft een bijzondere mijlpaal bereikt: hij is door Euro NCAP uitgeroepen tot de beste grote SUV in zijn klasse....

Dents ‘Daniel’-handschoenen van James Bond | Review

James Bond is een typische Britse gentleman, Hij kleed zich altijd berispelijk, heeft een goede smaak en is gek op mooie vrouwen en stopreagens....