Toyota Mirai FCV, de auto van de toekomst dichtbij | Autotest

Het einde van de verbrandingsmotor komt in zicht. De diesel is al ten dode opgeschreven en wordt nog amper aangeschaft. We stappen over op elektrisch rijden. Maar is dat de toekomst? En hoe milieuvriendelijk is dat eigenlijk? Toyota gelooft in een brandstof die oneindig voorradig is en heeft daaromheen een auto ontwikkeld. De Toyota Mirai (toekomst in het Japans) is, mits voorzien van groene waterstof, een vrijwel klimaatneutrale auto in gebruik. Alleen is er een probleem. Eentje die we rond de eerste elektrische auto’s ook hadden.

Waterstof is nog niet genoeg voorradig. En dat komt door het gebrek aan vertrouwen door de consument. Hoe ver komt een een Fuel Cell Vehicle (FCV) op H2 eigenlijk? Is dat niet te weinig voor mijn dagelijkse vervoersbehoefte? Die vragen stelde de koper zich in de jaren tien van deze eeuw toen de elektrische auto (BEV) werd geïntroduceerd. Al had natuurlijk met de capaciteit van het batterijpakket te maken. Met de auto’s van toen kwam je als je geluk had in de praktijk 100 kilometer ver (Peugeot Ion). Niet bepaalt toereikend dus. Dat is bij de waterstofauto anders. Die komt dicht bij de door de fabrikant opgegeven actieradius terwijl een BEV er nogal in varieert. Maar hoe verhoud een FCV zich tot een EV? Heeft waterstof in auto’s toekomst?

Exterieur en Design

De Toyota Mirai is een grote auto. Hij is bijna vijf meter lang en bijna 1,90 m breed. Rijden doet hij als een luxe zaken sedan. Het onderstel is identiek aan dat van zijn concerngenoot de Lexus LS. De Mirai is comfortabel geveerd. Iets wat je van een luxe wagen mag verwachten. De 20 inch aero velgen dragen hieraan bij. An profile kan je niet om de druppelvorm van de Toyota Mirai heen. De auto begint breed en eindigt smaller. Dat kan je aan de gedrongen, wat hoge kont goed zien. De Mirai komt over als een auto waarin je de kilometers aan een kunt rijgen. En dat doet de wagen dan ook met gemak. LED-verlichting rondom is standaard. De Automatische High Beam assist werkt voortreffelijk.

Als je voor de Mirai staat valt de enorme luchtinlaat in de bumper op. Die zit er niet voor niets. Ze herbergt een uitgebreid systeem die zorgt voor de aanzuiging van zuurstof o2. Dat is nodig voor het omzetten van o2 en h2 (waterstof) naar h2o (water). Het systeem reinigt ook de aangezogen lucht. Per saldo, puur qua aandrijving is de Mirai klimaatneutraal. En als je de waterstof dan ook nog groen, via een wind of zonnepark, opwekt is het cirkeltje rond.

Toyota Mirai FCV, de auto van de toekomst dichtbij | Autotest

Rijervaring

Je trekt met de Mirai niet de straatstenen uit de weg. Daar is de auto ook echt niet voor bedoeld. Sportief is de Toyota ook niet. En als je een elektrische auto met al zijn newtonmeters vanuit stilstand bent gewend, is de Mirai traag. De auto heeft 180 pk/ 134 kw en 300 nM koppel. Dat laatste is wel vanaf stilstand beschikbaar. Je accelereert in exact 9 seconden van 0 naar 100 kilometer per uur. De top is 175 per uur. Vlot met het verkeer mee is geen enkel probleem. Dat doe je in alle comfort en luxe.

De Mirai is voorzien van een multilink ophanging voor en achter en geventileerde schijven rondom. De remmerij is prima op orde. Tijdens remproeven overtuigde de Mirai volledig. Snaar strak tot op hoge snelheid. Dat is gewoon indrukwekkend te noemen. Een bochtenridder is de Mirai niet, al zorgde de achterwielaandrijving in een snel genomen rechts links combinatie af en toe voor een glimlach. De kont wil best wat omkomen als je echt je best doet.

Toyota Mirai FCV, de auto van de toekomst dichtbij | Autotest

Interieur

Van binnen straalt de Mirai gedistingeerde luxe uit. Zo zit je in het geval van onze testauto, de Prestige, op mooi zwart leren meubilair en worden de stoelen voor en achter zowel verwarmd als gekoeld. Uiteraard zijn ze voor elektrisch verstelbaar. Het dashboard doet, inmiddels met betrekking tot techniek, wat gedateerd aan en is met leer bedekt. Zo kan je niet de navigatiekaart voor je neus weergeven en is het verbinden van je smartphone niet draadloos. Uiteraard is de Mirai wel voorzien van Apple CarPlay en Android Auto.

Op de achterbank is er mits je voorpassagier niet al te lange benen heeft voldoende ruimte beschikbaar. Ik ben 1,90m lang en kan helaas niet achter mezelf zitten. Het standaard glazen dak op de Prestige snoept alle hoofdruimte weg. Laat dat dus als je regelmatig passagiers op de achterbank vervoerd achterwege. De middenarmsteun is voorzien van allerlei bedieningselementen zoals die voor de audio, klimaatregeling en stoelverwarming plus koeling achter. Een mooie extra toevoeging die het achtercompartiment premium doet aanvoelen. Helemaal achterin is ruimte zat voor de weekendboodschappen en of bagage voor alle inzittenden.

Techniek

Ik had het er onder Exterieur en Design al even over. De techniek van de Toyota Mirai is iets bijzonders. Maar hoe werkt een waterstofauto nu eigenlijk? Ik zal het in het kort uitleggen. De Mirai krijgt lucht o2 binnen via de enorme luchthapper in de voorbumper. Deze lucht gaat daarna door een elektrolyse membraan en wordt via de brandstofcel vermengt met waterstof h2. De energie die vrijkomt wordt via elektromotor omgezet in aandrijving van de auto en deels in accu’s opgeslagen. Het restproduct, de h2o verlaat via de uitlaat de auto. In feite is de Mirai dus een elektrische auto, met het verschil dat de Battery Electric Vehicle haar energie uit accu’s haalt.

De techniek van de Toyota Mirai is revolutionair. Je kunt er in theorie zelfs je huis klimaatneutraal mee maken. Zo is de brandstofcel te gebruiken voor het opwekken van elektriciteit. Uiteraard heb je dan achter in je tuin een waterstofstation nodig. Maar als je dit proces groen, via zonnepanelen en of windenergie doet komt er geen energie van het standaard elektriciteitsnet aan te pas. Kort gezegd; Met opslagtanks, water en zuurstof kom je een heel eind. Het klinkt misschien als toekomstmuziek maar dit concept wordt overal ter wereld al ingezet.

Waterstof tanken

De beschikbaarheid van waterstofstations is nog een probleem in Nederland. Het zijn er op dit moment 15. Onze Oosterburen liggen ver op ons voor. Maar daar hebben de aanschafprijzen van auto’s in het algemeen voordeel voor de consument. Het tanken van een waterstofauto is vrijwel hetzelfde als die van een conventionele benzine, LPG of dieselbroer. Je zet de auto bij de pomp en drukt op de knop voor de tankklep ontgrendeling. Dan moet je even wachten totdat de auto zover is. Je loopt naar de pomp en koppelt de vulslang aan. LPG rijders herkennen dit. Even op druk zetten dus.

Dan betaal je en gaat het station voor je aan de slag. Het duurt maximaal vijf minuten. Ik heb vrijwel de gehele testweek getankt in Nieuwegein. Dit tankstation maakt de waterstof ter plekke en gebruikt de energie uit een zonnepark. Vrijwel klimaatneutraal dus. Na het tanken maak je de vulslag los van de auto en hang je hem terug. Let op; de slang en vulpistool kunnen koud aanvoelen. De h2o wordt namelijk onder zeer hoge druk in de tanks gespoten (700 bar) met een temperatuur van -252,87 graden Celsius/20,28 kelvin. Een kilo waterstof kost gemiddeld 15 euro per kilo inclusief BTW.

Actieradius

Bij de introductie van de Toyota Mirai in 2017 beloofde de fabrikant 500 kilometer actieradius, laten we daar er 100 vanaf halen en je zit op 400. Dat scheelt toch al 300 kilometer ten opzichte van de Peugeot Ion. De Mirai van nu komt op 650 km en in de praktijk 500 in de test. En dat is erg netjes te noemen. Zeker gezien het vele stoppen en starten tijdens de video-opnames. Het voordeel ten opzichte van de BEV is dat de FCV niet afhankelijk is van invloeden van buitenaf. In de winter komt de BEV veel minder ver en tijdens de zomer doet de airco veel aan het daadwerkelijke aantal af te leggen kilometers.

Prijs en Model Range

Je stapt al in een Miral vanaf € 69.450 euro. De basisversie Dynamic zit lekker in de spullen. Zo zijn LED verlichting rondom, JBL Premium Audio met 14 speakers en Toyota Safety Sence standaard. Het veiligheidspakket omvat adaptieve cruise control, een grootlicht assistent, lane depature warning, een pre collision system en road sign assist. Een stapje hoger op de ladder vind je de Executive (€ 72.950) die ten opzichte van de Dynamic zaken als privacy glass, een draadloze telefoonlader en 360 camera standaard heeft.

Ik testte de Prestige die verder is uitgerust met een head up display, semi leder in het interieur en stoelverwarming op de achterbank. De wagen kost €78.995. De Mirai wordt standaard met 10 jaar garantie geleverd! Toyota en Lexus introduceerden deze garantietermijn begin dit jaar, met terugwerkende kracht. Heb je een Yaris uit 2015 dan heb je dus, mits dealer onderhouden, garantie tot en met 2025. In de video wordt abusievelijk een bijtellingspercentage van 12 procent genoemd. Dit is niet juist. In 2022 is de Mirai met 16 procent bijtelling belast. Over het gehele bedrag. Dus niet tot 35.000 euro bij een volledig elektrische auto.

Conclusie

De Toyota Mirai is een buitengewoon comfortabele reiswagen die je in luxe van A naar B brengt. Mits groen opgewekt rijdt je klimaatneutraal op een brandstof die oneindig beschikbaar is. Helaas zijn er nog niet voldoende tankstations en modellen op waterstof beschikbaar. Maar hadden we dat niet ook tijdens de eerste jaren toen de elektrische auto werd geïntroduceerd?

Facts and Figures Testauto

Motor: 

Elektromotor
Gelijkstroom, permanente magneet
Brandstofcel

Prestaties:

Max. vermogen: 182 pk (134 kW) 
Max. koppel: 300 Nm
Acceleratie: 0-100 9,0 in seconden
Topsnelheid: 175 kilometer per uur

Gewicht:

Massa rijklaar: 1995 kg
Max. toelaatbaar totaalgewicht: 2415 kg

Verbruik en Emissie (WLTP):

Verbruik (gemiddeld): 0.79 kg /100km
CO2-emissie: 0 g/km

Tankinhoud

5,6 kg waterstof
Verdeeld over drie kevlar tanks

Review overzicht

Design
9
Interieur
8,5
Exterieur
9
Rijeigenschappen
8
Bediening
8

Samenvatting

De Toyota Mirai is een buitengewoon comfortabele reiswagen die je in luxe van A naar B brengt. Mits groen opgewekt rijdt je klimaatneutraal op een brandstof die oneindig beschikbaar is.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

De wereld van high-end outdoor gear

De wereld van high-end outdoor gear, waar de grens tussen noodzaak en extravagante luxe sneller vervaagt dan een bergbeekje in de zomerhitte. Voor de...

Boost je mentale fitheid met de Relaxator Breath Trainer

We weten allemaal hoe belangrijk ademhalen is tijdens het trainen. Het is de zuurstof die je spieren voedt, je energie geeft en je uithoudingsvermogen...

Defender Rally Series 2024 grootste en meest competitieve tot nu toe

Defender is helemaal klaar voor een gloednieuw seizoen van de Defender Rally Series - en dit keer belooft het de grootste en meest uitdagende line-up van deelnemers ooit te zijn.
De Toyota Mirai is een buitengewoon comfortabele reiswagen die je in luxe van A naar B brengt. Mits groen opgewekt rijdt je klimaatneutraal op een brandstof die oneindig beschikbaar is. Toyota Mirai FCV, de auto van de toekomst dichtbij | Autotest