Adventure met de Suzuki V-strom 1050 XTA | Motortest

Ruim 800 km om te voelen en te ervaren wat de V-strom voor een motor is en hoe deze zich weerhoudt binnen het adventure segment. Suzuki beschrijft de V-Strom 1050 XTA als een echte krachtpatser en gemaakt voor de echte ontdekkingsreiziger. Voorzien van de nieuwste assistentiesystemen, meer vermogen en talloze technische updates is dit de meest geavanceerde V-Strom ooit.

Blauw gekleurde spaakvelgen en een motor voorzien van blauwe details die mooi afsteken tegen de grijs-zwarte kleurstelling van de motor. Een sportief, maar toch robuust uiterlijk. Rood met wit, geel of zwart met wat oranje accenten zijn de andere varianten van deze motor. De kleurstellingen zijn persoonsafhankelijk en daardoor gelukkig voor ieder wat wils.

De V-strom valt onder het segment van adventure motoren. Dit straalt de motor ook uit. De spaakvelgen en hoge voorvork versterkt dit. Opvallend is de verlichting van de V-Strom 1050 XTA. Een LED-verlichting met dim- en grootlicht die verticaal zijn ingedeeld.

De 1050 XTA is voorzien van handkappen die de motor aan de voorzijde een sterk en breed uiterlijk geven. Het verstelbare ruitje geeft de motor vanaf de voorzijde net wat meer “hoogte”. De extra accessoire mistlampen geven de motor die extra adventure look, waardoor de 1050 XTA zich netjes opstelt tussen de wat grotere varianten van andere merken.

Bediening

De V-strom 1050 XTA bezit een easy start system. Hierdoor wordt de motor gestart met 1 druk op de knop. Het inhouden van de koppeling is dan ook niet meer nodig. Het LCD-scherm op de motor is rijkelijk voorzien van informatie. Het is in het begin veel, maar dit went en geeft je in één oogopslag de nodige informatie. Ondanks dat het scherm overzichtelijk is, mist deze wel wat kleur. Het eentonige scherm is ten opzichte van bijvoorbeeld de GSX-S1000GT, wel wat achterhaald. Er had meer uitgehaald kunnen worden, waardoor de afleesbaarheid van het scherm nog meer wordt vergroot.

De knoppen van de V-strom 1050 XTA zijn wat moeilijk te bereiken. Wanneer je de cruise control wilt aanzetten, zal je echt je hand moeten verplaatsen van de gashendel. Als hij eenmaal aanstaat, kan je hem wel gemakkelijk activeren met je andere hand.  Ook voor je gevarenlicht en de mistlampen moet je iets verder reiken. De extra handvatverwarming is met 1 hand goed te bedienen en met een druk op de knop en knipperend licht, zie je duidelijk op welke stand deze staat. Een gewenning bij de motor zat hem in de knipperlichten. Wanneer je deze aanzet, dan voel je een lichte weerstand, als je dan op “gevoel” stopt met doordrukken, dan blijkt dat je de knipperlichten niet hebt aangezet. Je moet door deze weerstand heen drukken. Ideaal is wel de Suzuki Driver Modus Select (SDMS) hiermee kan je gemakkelijk de rijmodus aanpassen.

Van een wat actieve en sportievere rijstijl tot een wat rustigere rijstijl die goed past bij regen of lange snelweg ritjes. De V-strom XTA heeft naast de middenbok ook een zijstandaard. Het uittrappen van deze zijstandaard ging vaak gepaard met een botsing tegen het voetpedaal. Of dit te maken heeft met schoengrootte of gewenning, heb ik niet kunnen uitvogelen, maar ideaal was het niet. Daarentegen is de motor qua gewicht niet de zwaarste en is hem op de middenbok zetten ook geen probleem.

Rijervaring & Comfort

Tijdens de week dat de motor in bezit was, is er dagelijks met de motor gereden. Het was een goede week met verschillende weersomstandigheden, waardoor de motor goed aangevoeld kon worden in regen, wind en zon.

De V-strom is een krachtige 2-cilinder motor met een elektronisch gassysteem. Hierdoor reageert de motor gretig en snel. Door de Low RPM-assist system is de motor ook bij lage toeren erg soepel. En kan deze wanneer de gashendel open gaat, krachtig optrekken en vertrekken. Het windscherm van de motor is goede aanvulling op de motor tijdens de lange ritten op de snelweg. De hoogte van het scherm kan je verstellen, waardoor als je wat langer bent, je goed beschermd blijft tegen de rijwind en je ook op hoge snelheden weinig klappen van de wind ervaart. Helaas is dit verstellen niet veilig mogelijk wanneer je op de motor zit, daar de bediening van dit scherm aan de voorzijde zit.

Prettig om te ervaren dat deze motor licht aanvoelt en gemakkelijk de bochten invalt wanneer je een ritje maakt. Rotondes of scherpe bochten zijn voor de V-strom geen uitdaging. De motor gaat gemakkelijk op zijn kant en komt weer krachtig uit de bocht. Het remsysteem is een vernuftig systeem bij de V-Strom 1050. Het gecombineerde remsysteem zorgt ervoor dat wanneer de voorrem wordt ingeknepen, de achterrem ook automatisch wat wordt afgeremd. Dit maakt plotseling tot stilstand komen een eitje.

Kleine details maken deze motor een goede aanwinst en keuze binnen het adventure segment. Een toerenindicator (flitslampje) die je kan instellen op toeren naar keuze, een tractiecontrole die je voorwiel ervan weerhoudt om van de grond te komen die je uit kan zetten of kan instellen op niveau. Hoe hoger het niveau, hoe meer de motor inhoudt bij het sportief optrekken. Maar ook een hill-hold systeem, welke bij een brug of heuvel de motor er van weerhoudt achteruit te rollen. En al eerder benoemd, de cruise control die je aan kan zetten en hiermee bij langere stukken je rechterhand even rust kan bieden. Een mooi voordeel van de Suzuki V-Strom is het zitgedeelte voor zowel de rijder als de passagier. Het zijn prima zitvlakken die ook bij de lange ritten niet als onprettig worden ervaren. De passagiersplek zit herkenbaar op deze adventure motor wat hoger, waardoor ook deze prettig vooruit kan kijken naar de rijweg. Met een passagier achterop merk je amper verschil bij de motor, dan zonder. De motor rolt nog even gemakkelijk de bochten in en gaat hier net zo effectief weer uit. En ook op de lage toeren blijft de motor met een passagier soepel dankzij het low RPM-assist system. De motor is niet met de volledige kofferset getest, dus hoe dit ervaren word of hoe de op- of afstap is, is niet te benoemen.

Comfort

Bij de Suzuki V-strom 1050 XTA is het comfort naar behoren. Het zijn de kleine aanvullingen die de motor geschikt maken als motor binnen het adventure segment. Er zijn genoeg extra’s op de motor, maar ook wat kleine dingen worden gemist. Denk hierbij aan een quick shifter of een LCD scherm met net wat meer opties of welke valt te connecten met je telefoon. De knoppen zitten net even wat verder weg, maar dit went wel snel. 

Prijs

De prijs van de Suzuki V-strom 1050 XTA is vergeleken met sommige adventure motoren vrij “laag”. Dit maakt hem ideaal als optie binnen de adventure motoren. De nieuwprijs van de V-strom 1050 XTA begint bij € 15.499,- en verschillende opties kunnen nog worden toegevoegd naar ieders zijn wens.

Conclusie

De Suzuki V-strom 1050 XTA is een wat andere motor dan de eerste gereviewde motor voor Menquiry. Het luxueuze is minder aantrekkelijk op de V-strom, maar dit is ook terug te zien in de prijs klasse van de motor. Daar en tegen is de kwalitieit-prijs verhouding wel subliem. Het is een motor die binnen deze prijsklasse je een goed gevoel van “grote” motor geeft. De souplesse van de motor, rijgemak en kracht worden als zeer positief ervaren. Er zijn genoeg instellingen op de motor te vinden om van een sportieve felle motor te gaan naar een rustige relaxte variant die zich netjes houdt tijdens een regenbui. Al met al een goede keuze binnen het adventure segment.

Facts

Merk: Suzuki

Model: V-Strom 1050

Uitvoering: XTA

Brandstof: Benzine

Vermogen: 79 kW / 108 PK

Review overzicht

Design
7
Bediening
6
Rijeigenschappen
8
Comfort
8

Samenvatting

De Suzuki V-strom 1050 XTA is een motor die binnen deze prijsklasse je een goed gevoel van “grote” motor geeft. De souplesse van de motor, rijgemak en kracht worden als zeer positief ervaren.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Een week lang op de Zero DSR/X | Motortest

Een week lang rijden op de nieuwe ge-upgrade (dual sport racing motor) Zero DSR/X (White Pearl) op pad. Niet alleen het normale woon-werk verkeer,...

Waarom we niet zonder een goede kop koffie kunnen

Velen van ons kunnen niet zonder koffie. Een groot deel van de bevolking kan niet eens zonder functioneren! Waarom is koffie een belangrijk deel...

De iPhone 15 is een evolutie en heeft USB-C

Elk jaar in september is het in het Amerikaanse Cupertino feest. Dan houdt Apple het evenement waar elke Apple fanboy en fangirl jaarlijks reikhalzend...
De Suzuki V-strom 1050 XTA is een motor die binnen deze prijsklasse je een goed gevoel van “grote” motor geeft. De souplesse van de motor, rijgemak en kracht worden als zeer positief ervaren.Adventure met de Suzuki V-strom 1050 XTA | Motortest