De Audi Q8 e-tron zet forse stappen | Autotest

Het merk met de vier ringen was eind 2017 een van de eersten met een volledig elektrische SUV. De Audi e-tron viel vooral op door het ruimteaanbod en de voor die tijd vlakke laadcurve. De actieradius van de grote elektro SUV was voor die tijd ook prima te noemen. Na de marktintroductie begin 2018 acht Audi de tijd rijp voor een grondige facelift én een nieuwe naam.

Maar waarom kiest Audi voor een nieuwe naam? Dat heeft te maken met de elektrificatie plannen van het Duitse merk. Zo is er sinds 2021 een Q4 e-tron en is er een Q6 e-tron in SUV, klassieke sedan én Avant op komst. Diesels en niet hybride benzine broeders komen in de toekomst te vervallen. De naam e-tron gaat enkel voor elektrische modellen gelden, hybride benzinemotoren, al dan niet met plug in techniek, krijgen de toevoeging e.

Exterieur en Design

Ik ben samen met Audi in de Waalse Ardennen wanneer ik de wagen een aantal uur even zelf de sporen kan geven. Maar eerst parkeer ik de Q8 e-tron quattro 50 S Edition voor een moment op een verlaten bospad om de auto van buiten in me op te nemen. De Audi is een wagen in het hoge SUV-segment. En dat is dit model in de kleur Daytonagrijs met pareleffect aan te zien. Met een wagenlengte van 4.92 m en een breedte van 1,92 m is de Q8 e-tron lekker dik. Een hoge neus met brede bumper geven de voorzijde een sportieve uitstraling.

Nieuw voor de Q8 e-tron is het singleframe projectielicht tussen beide LED-koplampen. Deze zijn optioneel te voorzien van digitale matrix LED-techniek. Hierbij projecteert de Q8 e-tron bij calamiteiten projecties op het wegdek. Bij het ontgrendelen en vergrendelen in het donker kan je vijf verschillende lichtanimaties kiezen. Mijn testexemplaar was niet van deze techniek voorzien. Maar het is wel een optie die ik graag een keer wil proberen. Aan de achterzijde van de Q8 e-tron 50 valt de doorlopende lichtbalk met LED-techniek op. Het geeft de auto in het donker een kenmerkende signatuur.

Rijervaring

Op een grote SUV hoort natuurlijk vierwielaandrijving. Audi biedt op de Q8 e-tron haar befaamde quattro systeem aan. In combinatie met een elektromotor op de voor- en achteras zorgt dit systeem voor perfecte rijeigenschappen op elke ondergrond. In de heuvels rond Spa-Francorchamps had ik met verschillende, voor de Ardennen typerende, weersomstandigheden te maken. Was het op een heuveltop helder, in het dal regende het fors. De Audi Q8 e-tron stelde me op het gebied van wegligging geen moment teleur.

De standaard luchtvering draagt ook bij aan een stabiel weggedrag. Ook in de bochten was de Q8 e-tron verassend lekker in te sturen. Van overhellen is amper sprake en op de fameuze slechte wegen van onze Zuiderburen worden de vele oneffenheden prima weggewerkt. De 50 is met een vermogen 340 pk/250kW en een sprint van 6 seconden naar de 100 niet langzaam te noemen. Maar het kan zeker rapper. Daarvoor heeft Audi de Q8 e-tron 55 (408 pk/300 kW) en SQ8 e-tron (504 pk/370kW) in de prijslijst staan. Alle uitvoeringen zijn ook als Q8 e-tron Sportback beschikbaar. Deze uitvoering heeft een coupe achtige daklijn.

Audi Brussels produceert co-2 neutraal

Audi heeft met haar fabriek in Brussel iets speciaals in handen. Waarbij er bij een conventionele autofabriek veel elektriciteit vanuit het stroomnet wordt gebruikt, doet Audi dit anders. Ze hebben het dak van de gehele fabriek voorzien van zonnepanelen met een hoog rendement en kunnen zo, in de fabriek, gebruik maken van zonnestroom. Hierdoor produceert men de Audi Q8 e-tron 50, 55 en SQ8 co-2 neutraal. Tijdens een rondleiding door de fabriek zag ik dit met eigen ogen. Een bottleneck in deze manier van produceren is de lakstraat. Hierbij is veel water nodig. Maar ook daar heeft Audi een oplossing voor. Men is in gesprek met de plaatselijke waterzuiveringsinstallatie om het gebruikte water te zuiveren en terug te leveren. Hierbij wordt op jaarbasis heel wat Olympische zwembaden aan water bespaart.

Voor de toelevering van halffabricaten zoals bumpers, verlichting en dergelijke maakt men gebruik van elektrische treinen die pal aan de fabriek stoppen. Elektrische vorkheftrucks zorgen voor verdere distributie waar robotwagentjes het in de fabriek, geheel autonoom overnemen. Audi maakt haar batterijpakketten voor de Q8 e-tron in eigen huis. Medewerkers van de eerdere Audi A1 productielijn werden hiervoor in huis omgeschoold. Wat opvalt in de fabriek is de rust en precisie waarmee de medewerkers hun werk doen. Vanaf het najaar worden in de fabriek ook Audi’s Q4 e-tron in elkaar geschroefd. De Q8 e-tron is er eentje exclusief voor Audi Brussels. Zowel links als rechts gestuurde wagens worden zij aan zij geproduceerd. Hierbij wordt ook rekening gehouden met de voor Audi belangrijke Amerikaanse markt.

Interieur

Wie de Audi e-tron kent treft geen verassingen aan wanneer hij of zij de deur van de Q8 e-tron opendoet. Er is van binnen niet veel veranderd. En dat is mooi want het e-tron interieur was al prima. De drie digitale schermen springen in het oog Eentje voor de tellers, de tweede voor het MMI-multimediasysteem en een derde voor de klimaatbeheersing. Ik vond dit altijd een bijzondere keuze maar moet zeggen dat het me na twee dagen sturen niet stoort. Je stelt de temperatuur gemakkelijk in. Bovendien zijn vette vingers verleden tijd. Er zit een coating op die dit tegengaat.

De S Edition beschikt over rode accenten in het interieur. Audi doet dit lekker subtiel. Dat mag ik wel. Zelfs de rode strepen op de gordels staan de Q8 e-tron mooi. Achterin heeft Audi een handigheidje toegepast. Wanneer je in het donker je gordel om wil doen is het insteekpunt verlicht. De auto is ruim van binnen. Vier volwassenen hebben het hier prima naar hun zin. Ook aan het opladen van hun devices is gedacht. Er zijn volop USB C aansluitingen beschikbaar. Helemaal achterin vind je een zee aan ruimte. Voorin is er in de frunk een plek voor je laadkabels. Erg prettig omdat je met volle bepakking niet naar je laadkabel hoeft te zoeken.

Accutechniek/Actieradius

Audi zette begin 2018 de toon met de e-tron. Ze waren niet alleen een van de eersten met een volledig elektrische SUV maar zorgden ook voor een vlakke laadcurve. De auto laadt dus vrij constant. Je hebt tegenwoordig auto’s die met een 800 volt systeem werken. Die generen hoge laadsnelheden aan de snellader maar vlakken vaak rond 60 a 70 procent en soms nog eerder flink af. Laden met 250 kW aan de snellader van 10 tot 35 procent is leuk. Het is minder dat je na die tijd om naar 100 kW teruggaat om vervolgens rond de 70% op 40kW te zitten. Audi laat met de Q8 e-tron zien dat dit anders kan. De laadsnelheid is dan wel minder (170kW) maar de wagen wist me te verbazen. Bij 90 procent werd er nog met 80 kW aan energie in het batterijpakket gepompt!

De Audi Q8 e-tron is er met twee verschillende batterijpakketten. In de 50 heb je een bruto capaciteit van 90 kW. Daar blijft netto 86 kW van over. Je komt er volgens de WLTP op 21 inch wielen, 453 kilometer ver mee. Tijdens de test met 21 ichers en flink doortrappen zag ik 340 kilometer op het display staan. De 55 heeft 115 kW bruto en een netto pakket van 106 kW. Een WLTP-score van 576 kilometer is netjes te noemen. Audi Nederland houdt het op 500 kilometer. Of dat een realistische waarde is moet ik nog testen. Aan een publiek laadpunt laden alle Q8 e-trons met 11 kW.

24 heurs du Spa

De oer quattro zorgde voor een aardverschuiving in de autosport. Niemand kon in het wereldkampioenschap rallyrijden het merk met de vier ringen bijhouden. Het vernuftige volledig mechanische systeem werkt met een een middendifferentieel. Sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw is er een hoop veranderd. Maar Google eens op een Audi A6 Avant Quattro in diepe sneeuw en je ziet waar het systeem toe in staat is. En dat zonder sneeuwkettingen! Audi Sport is tegenwoordig in verschillende disciplines actief. Zo gaat Audi samen met Sauber vanaf 2026 het avontuur in de Formule 1 aan en is men met de Audi R8 LMS GT3 EVO II te zien in endurance racing. De vijfenzeventigste editie 24 uur van Spa is hiervan een mooi voorbeeld. Op het circuit van Spa-Francorchamps beleefde ik de race van dichtbij.

Audi verscheen met zes klantenteams aan de start. De wagens klinken fenomenaal. Het gejank van de hoogtoerige V10 gaat door merg en been. Vanuit de hospitality had ik fantastisch zicht op de wereldberoemde bochtencombinatie Eau Rouge/Raidillon. Hier gaan de coureurs in de 24 uursrace met 220 kilometers per uur vrijwel blind omhoog. Spektakel gegarandeerd. Een blik in de pitbox toonde me de klasse van deze tak van sport. Volledig gefocust zijn de vrouwen en mannen van Audi Sport met hun werk bezig. Ik stond er met mijn neus bovenop. Een uitgebreide tour per Audi Q8 e-tron langs het circuit in de late avond gaf me volop kippenvel! Audi won met hun zes teams voor de vierde keer de Coupe du Roi. Het overall merken klassement.

Conclusie

De Audi Q8 e-tron is een heerlijke elektro SUV die op het gebied van luxe en comfort premium kwaliteit levert. Met drie keer snelladen bereik je zonder problemen je wintersportbestemming in de Zwitserse Alpen. Of de Franse Rivera natuurlijk. En dat laden gaat lekker rap, ook boven de 80 procent. Audi laat zien dat het naast haar sportieve e-tron GT ook een knaller van een SUV in huis heeft. Kies wel voor de Audi Q8 e-tron 55 met het 106 kW batterijpakket. Dat geeft je ruim voldoende range en geen laadstress.

Facts and Figures testauto Audi Q8 e-tron 50 quattro S Edition

Motor

  • 2 Elektromotoren
  • Gelijkstroom, permanente magneet

Prestaties

  • Max. vermogen: 340pk/(250kW) 
  • Max. koppel: 664 Nm
  • Acceleratie: 0-100 in 6 seconden
  • Topsnelheid: 200 kilometer per uur

Gewicht

  • Massa leeg: 2485 kg
  • Max. toelaatbaar totaalgewicht: 3170kg

Verbruik en Emissie (WLTP)

  • Verbruik (gemiddeld) 20,1 kWh /100km
  • CO2-emissie: 0 g/km

Prijs testauto

De door mij geteste Audi Q8 e-tron 50 quattro S Edition kost 83.794 euro. Je stapt al in een 50 vanaf 71.385 euro. De 55 met het 115 kW batterijpakket kost minimaal 82.985 euro. Vlammen met de SQ8 e-tron? Dan dien je 99.135 van je zuurverdiende euro’s bij de dealer achter te laten.

Review overzicht

Design
9
Interieur
8
Exterieur
8
Rijeigenschappen
8
Bediening
8

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

100 Dagen tot Parijs 2024 met de nieuwe OMEGA Speedmaster Chronoscoop

Als horlogeliefhebbers over de hele wereld de countdown beginnen voor de langverwachte Olympische Spelen van 2024 in Parijs, lanceert Omega een exclusieve tijdmeter die...

De wereld van high-end outdoor gear

De wereld van high-end outdoor gear, waar de grens tussen noodzaak en extravagante luxe sneller vervaagt dan een bergbeekje in de zomerhitte. Voor de...

Boost je mentale fitheid met de Relaxator Breath Trainer

We weten allemaal hoe belangrijk ademhalen is tijdens het trainen. Het is de zuurstof die je spieren voedt, je energie geeft en je uithoudingsvermogen...
Het merk met de vier ringen was eind 2017 een van de eersten met een volledig elektrische SUV. De Audi e-tron viel vooral op door het ruimteaanbod en de voor die tijd vlakke laadcurve. De actieradius van de grote elektro SUV was voor die...De Audi Q8 e-tron zet forse stappen | Autotest