Tips voor een trip naar Japan, het land van de reizende zon

Japan spreekt tot de verbeelding. De cultuur, mensen, infrastructuur en gebruiken zijn zo anders dan bij ons. Je kan er een boek over schrijven. Het land van de reizende zon is er eentje vol pracht, verschillende klimaten en grote wereldsteden.

Tokyo is een enorme metropool waar 14 miljoen mensen wonen. Terwijl het noordelijke eiland Hokkaido bekend staat als ruig, zeer sneeuwrijk in de winter en een wandelparadijs in de zomer. Maar hoe pak je een bezoek aan Japan aan en hoe zorg je ervoor dat je bij de eerste de beste local geen flater slaat?

Photo by Jezael Melgoza on Unsplash

Ben vooral netjes

De gemiddelde Japanner is uitermate netjes op zichzelf en de mensen om hem of haar heen. Beleefdheidsvormen zijn hierin van belang. Zo groet je een Japanner door licht te buigen. Men schudt niet snel handen. Hou een respectabele afstand en blijf vriendelijk. Over het algemeen is eten in het openbaar een zonde. Zorg er dus voor dat je dit zoveel mogelijk in restaurants doet.

Met name lopend eten is een no go. terwijl je in treinen met een vaste zitplaats uit een bentō mag eten. Een maaltijd in een afsluitbaar bakje. Eten is ook gebruikelijk op festivals, bij marktkraampjes en tijdens een picknick. Voor het nuttigen van een ijsje of drinken uit een blikje of flesje zal geen enkele Japanner je raar aanstaren.

Photo by Beth Macdonald on Unsplash

Neem niet te veel mee

De hotels in grote steden zoals Osaka, Kobe, Nagoya en Tokio hebben weinig ruimte op de kamer om je koffers kwijt te kunnen. Dat geldt al helemaal voor de capsulehotels. Hier heb je geen kamer en slaap je in een capsule waar je enkel een matras met deken, kussen en dekbed vindt.

Boek je hotel ver vooruit. Zo ben je verzekerd van een mooie locatie en een prettig hotel. Met name rond het seizoen waarin de kersenbloesem volop zichtbaar is kan het bijzonder druk zijn.

Photo by Alexander Schimmeck on Unsplash

Regen, hitte en sneeuw

Wees voorbereid op het Japanse klimaat wanneer je het land van de reizende zon bezoekt. De zomers zijn heet en staan bekend om hun hoge luchtvochtigheid. In Tokyo kan het in de zomer makkelijk 40 graden of meer worden. Het regenseizoen duurt van eind juni tot eind juli. Dan kan het dagen achtereen veel regenen. Van september tot en met oktober zorgt het tyfoon seizoen voor veel wind en regen.

De winters op Hokkaido brengen vaak enorme hoeveelheden sneeuw. Vorig jaar viel er meer dan 1000 centimeter gedurende het jaar. Dat is tien meter. Natuurlijk valt dat niet overal maar hevige sneeuwval kan makkelijk het openbare leven op dit eiland platleggen.

Photo by Louie Martinez on Unsplash

Het toiletbezoek is een hele ervaring

Even naar het toilet gaan is voor de gemiddelde Nederlander een doodgewone bezigheid. Hoe anders is dit in Japan. Het land zit barstensvol innovatie en techniek. Zo ook op zoiets simpels als het watercloset. Het Japanse toilet is een wonder der techniek. Op het damestoilet moet je niet vreemd opkijken als de wc ineens geluid begint te maken om onreine geluiden te maskeren.

Daarnaast gebruikt men in Japan geen toiletpapier maar word je met water gereinigd en weer gedroogd. De wc zit vol knopjes, gelukkig met duidelijk herkenbare symbolen om het je zo aangenaam mogelijk te maken. Slippers of plastic hoesjes voor over je schoenen zijn gebruikelijk. Handdoekjes en drogers dan weer niet. Neem dus wat extra mee.

Photo by Alexander Smagin on Unsplash

Weet wat te doen in een noodsituatie

Japan is een land vol seismische activiteit. Lichte aardbevingen komen aan de lopende band voor. Let tijdens een aardbeving goed op wat de locals en autoriteiten doen en volg hun adviezen op. Ben je binnen? Een tafel of deurpost biedt prima bescherming.

Grotere aardbevingen zijn zeldzamer maar niet ongewoon. Met name bij een tsunami is het wanneer je je in een kustgebied bevindt belangrijk om zo snel mogelijk naar hoger gelegen gebieden te gaan. Volg de aanwijzingen van de autoriteiten altijd op.

Photo by Masaaki Komori on Unsplash

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer netwerk in Japan behoort tot de beste ter wereld. Zo zijn de Shinkansen wereldberoemd om hun comfort en punctualiteit. Het is gebruikelijk dat alle treinen en metro’s op de seconde aankomen en vertrekken. Je dient je in speciaal daarvoor bedoelde rijen op te stellen om zo het in- en uitstappen te vergemakkelijken.

Eenmaal in de trein is het trouwens ieder voor zich. Mocht je een ritje per metro in Tokyo tijdens de spitsuren willen maken, kijk dan niet vreemd op als medewerkers van de metro er alles aan doen om de metrowagon vol te persen. Anders gaan de deuren simpelweg niet dicht!

Photo by Alexander Schimmeck on Unsplash

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Een eerbetoon aan Olympisch erfgoed: de nieuwe Lacoste Olympic Heritage Collectie

Lacoste brengt een levendig eerbetoon aan het Olympisch erfgoed met de onthulling van de nieuwe capsule collectie 'Olympic Heritage'

Nike x Hyperice: Innovatieve technologie voor training en herstel

Nike en Hyperice hebben de handen ineengeslagen om de training en het herstel van sporters naar een hoger niveau te tillen. Deze samenwerking heeft...

Roger Dubuis en Lamborghini: Een explosie van groen in de nieuwe flyback chronograaf

Roger Dubuis is al jaren nauw verbonden met de racewereld. Net als het Italiaanse sportwagenmerk Lamborghini wordt het horlogehuis gedreven door superieure techniek