De nieuwe Toyota GR Yaris is een 280pk sterk bommetje op wielen

Toyota GAZOO Racing is een begrip in het World Rally Championship. Ze strijden sinds 2017 mee met Yaris WRCs en zijn succesvol. De Yaris WRC is een vierwielaangedreven krachtpatser. Het WRC is spectaculair en dat is iets wat velen van ons zelf willen ervaren.

Dat kan met de Toyota GR Yaris, de straatversie van het rallykanon, die voor modeljaar 2024 een grondige facelift onderging. De auto was in voorgaande jaren al uitermate spectaculair en met handgeschakelde zesversnellingsbak verkrijgbaar. Daar komt nu verandering in.

Schakelwerk

De handgeschakelde iMT zesversnellingsbak met korte overbrengingen is standaard op de GR Yaris. Uiteraard kiest de echte purist voor deze standaard optie. Maar GAZOO Racing laat met hun nieuw ontwikkelde achttraps Direct Automatic Transmission zien dat de GR met automaat nog sneller schakelt. Hiervoor legde GAZOO de nadruk op het zo snel mogelijk terugschakelen. Daar valt blijkbaar nog veel winst te behalen.

Met het opschakelen zit het wel snor. De verhoudingen van de achttraps zijn zo kort mogelijk gehouden. De bak leert van de imput van de bestuurder. Akio Toyoda, president van de Toyota Motor Cooperation had nog een speciaal verzoek voor zijn ontwikkelaars. Hij wilde het handmatig per pook schakelen van de automaat andersom. Opschakelen vereist trekken aan de pook en duwen ervoor zorgt dat de bak terugschakelt. Akio”Morizo” is niet voor niets de Master Driver van het Japanse merk.

Motorisch vernuft

Met 260pk en 360Nm hoefde de GR Yaris zich niet te schamen. De 1,6 liter 3 cilinder Turbo was zelfs de meest krachtige productie driepitter ooit. Voor modeljaar 2024 gooit Toyota er nog wat extra vermogen bovenop. Je hebt nu 280pk en 390 Nm koppel onder je rechtervoet. Ik hoef je niet te zeggen dat dit voor het formaat auto en gewicht (1255kg) meer dan voldoende is.

De nieuwe G16E-GTS motor in de GR Yaris heeft een versterkte nokkenas en is uitgevoerd met lichtgewicht zuigers met slijtvaste ringen. Ook wordt de Toyota GR Yaris ten opzichte van zijn voorganger enkel als “circuit” leverbaar. Hierin voorziet Toyota de GR Yaris van een cooling performance pack wat een extra radiator, aanpassingen aan de luchtinlaat en een interkoelerspraymodule bevat.

GR-FOUR en Rijmodi

Voor de beste tractie heb je natuurlijk vierwielaandrijving nodig. De GR Yaris heeft GR-FOUR aan boord. Het elektronisch permanent ingeschakelde systeem is voor zien van drie rijstanden: Normal, Sport en Track. Deze hebben invloed op de vermogensverdeling over de voor- en achterwielen. In Sport en Track geeft de auto alles wat binnen de grenzen van de zwaartekracht ligt en is de GR op afroep een ultiem rally en driftkanon.

Maar met rijmodi voor GR-FOUR is de koek nog niet op. Ook de stuurinrichting, werking van de airconditioning, de gasrespons en het instrumentendisplay zijn met de rijmodi Sport, Normal en Eco aan te passen. Als je kiest voor de achttraps Direct Automatic Transmission kiest komt daar het schakelgedrag nog bij.

Aanpassingen in zomer 2024

In de periode 2020-2023 bleek de GR Yaris een regelrechte verkoophit voor Europa. Maar liefst 18.000 exemplaren vonden een (sportief) baasje. Dat lijkt weinig maar vergeet niet dat we met een nicheproduct te maken hebben. De huidige Yaris schudde trouwens het wat oubollige imago definitief van zich af met, ook in normale trim, een sportief uiterlijk.

Aan de achterzijde van de nieuwe GR Yaris valt de doorlopende lichtbalk op. Het is iets wat we op meer producten van de Toyota-familie zien. Ook Lexus doet hierin mee.

Van binnen is de GR voorzien van een nieuw 12,3 inch digitaal instrumentencluster en is het dashboard 15 graden meer naar de bestuurder gedraaid. De bestuurdersstoel staat 25 mm lager dan zijn voorganger. Dit alles om een zo ultiem mogelijke rijpositie te creëren. Zelfs de positie van de achteruitkijkspiegel is aangepast.

De Toyota GR Yaris is vanaf aankomende zomer leverbaar. Persoonlijk kan ik niet wachten om de GR voor een uitgebreide autotest aan de tand te voelen. Net als het Lexus broertje overigens…

De Lexus LBX Morizo RR is een luxe broertje

Het luxe merk Lexus mengt zich met de LBX Morizo RR Concept voor het eerst in de wereld van de sportieve hot hatch. Een verassende keuze. Maar ook niet zo bijzonder gezien de toevoeging van Morizo aan de typenaam. Het is Akio Toyoda die deze auto, net als de GR Yaris, een warm hart toedraagt. De LBX Morizo RR heeft dezelfde aandrijflijn van de GR Yaris maar doet er qua vermogen nog een schepje bovenop.

Akio “Morizo” Toyoda

De 1,6 liter turbo schopt het tot 305pk en heeft 400 Nm koppel. GR-FOUR zorgt voor permanente vierwielaandrijving en is gekoppeld aan de achttraps automatische versnellingsbak. Contrasterende gele accenten aan de buitenzijde van de Lexus LBX Concept zijn een keuze van Morizo. Je vindt ze in de grille, remklauwen en van binnen op de veiligheidsgordels.

Copyright afbeeldingen: Toyota Motor Cooperation

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

The Toughest Forces on Earth; een kijkje in ’s werelds meest exclusieve militaire eenheden

De nieuwe Netflix-docuserie "The Toughest Forces on Earth" biedt een kijkje in een aantal van 's werelds meest exclusieve en mysterieuze militaire eenheden.

De langverwachte Sonos Ace koptelefoon is er

Na jaren van speculatie en verwachtingen heeft Sonos eindelijk zijn eerste koptelefoon onthuld: de Sonos Ace.

De duurzame wereld van Fjällräven: stijlvol en functioneel!

Fjällräven is niet alleen een stijlicoon, maar ook een merk dat zich onderscheidt door duurzaamheid en praktische functionaliteit. Met hun 'We Are Fjällräven' campagne...