BMW i4 M50, genieten van elektro power | Autotest

Sportief genieten van autorijden, dat is iets wat je als rechtgeaarde petrolhead zo veel mogelijk wil. Natuurlijk waar mogelijk, je gaat tenslotte niet gummen op de Amsterdamse grachten. Of je moet Michael Bryce (Ryan Reynolds) uit The Hitman’s Bodyguard (2017) zijn. Nee, het gevoel dat je in een mooie sportwagen zit, altijd voldoende vermogen hebt en een dikke zescilinder roffel op kan roepen is magisch. Kan dat ook met een elektrische auto, zoals de BMW i4 M50, die de zes in lijn uit de BMW M4 voor twee elektromotoren heeft verwisseld?

Exterieur en Design

Wie zich de BMW M440i xDrive Grand Coupe voor de geest kan halen herkend deze auto bijna 1 op 1 in de BMW i4 M50. Het Beierse merk heeft haar sportieve coupe geëlektrificeerd. Maar voor wie de M440i niet helder voor de geest heeft; als je voor de wagen staat kan je niet om de grote BMW-nieren heen. Ik heb eerder in een BMW iX xDrive40 gereden en daar vond ik ze te pompeus. Maar om eerlijk te zijn, op de i4 M50 vind ik ze beter passen. Ze zijn meer geïntegreerd in het geheel terwijl de nieren er bij de iX meer lijken opgeplakt. De M50 is laag en doet met zijn dubbele laser kijkers agressief aan. Daar zijn ook de carbon panelen in de voorbumper debet aan.

Op het zijaanzicht valt natuurlijk de coupe lijn op. De i4 M50 heeft alleen wel vijf deuren. BMW noemt dat Grand Coupe. Een auto met een aflopende daklijn in sedanvorm. Alhoewel er ook een 5 serie Grand Coupe is geweest. Dat was meer een uit zijn jasje gegroeide 5 zoals de Model X van Tesla dat bij de Model S is. De i4 M50 heeft een prachtig taps toe lopende achterkant met mooie welvingen in de achterlichtunits. Ook hier kan je duidelijk zien dat de i4 een van een benzinebroeder afgeleide automobiel is. BMW heeft voor de uitlaten carbon covers gebruikt. Persoonlijk denk ik dat men dit mooier kon oplossen. Al het carbon op de kont is wel erg fraai!

Rijervaring

Een BMW koop je vooral omdat je lekker wil rijden. Al speelt bij sommigen status ook een rol. De uitstekende afwerking is ook een pluspunt. Maar als rijden het hoofddoel is kan je niet om een auto van de Beierse maker heen. De BMW i4 M50 is een echte rijdersauto. Je neemt plaats op lekkere stoelen en drukt op de startknop. Dat je niet een heerlijke zes in lijn hoort is natuurlijk wennen. Daar koop je natuurlijk geen i4 M50 voor. De Iconic Sounds van Hans Zimmer moeten je ding zijn. Ik heb ze de hele testperiode aan laten staan. Het geeft met name in Sport Boost mode de beleving iets speciaals. Het dikke stuur is misschien iets te maar pakt wel lekker vast.

BMW I4 M50, GENIETEN VAN ELEKTRO POWER | AUTOTEST

De eerste keer dat je met de Beemer wegrijdt is als je een brandstofmotor gewend bent iets speciaals. Je hoort op Hans na niets. De wagen ligt als een blok op de weg. In Sport Boost mode heeft de M50 karrenvrachten aan koppel beschikbaar. 795 nM is zoveel dat je er een boom mee kan ontwortelen. En dan heb ik het nog niet over de 544pk/400kW gehad! De eerste keer dat ik in Sport Boost vol vermogen gaf was als een achtbaan. Je wordt door de uitstekende vierwielaandrijving in 3,9 seconden naar de honderd kilometer per uur gekatapulteerd! Op snelheid een klaverblad nemen is geen enkel probleem. Bij een strakke rechts, links combinatie ga je het hoge wagengewicht wel voelen. Maar omdat het gewicht van de 80,7 kWh accupakket diep in de bodem van de auto ligt wordt het niet storend. De sprint naar de honderd is rap maar met name de lineaire versnelling tot de top van 225 km/h is nog veel indrukwekkender! Dit doen niet veel auto’s de i4 M50 in deze prijsklasse na.

De i4 M50 is niet voor niets geen echte BMW M zoals de M4 dat wel is. Ook de remmerij is daarvoor niet op topniveau, ze is niet leverbaar met de voor de M4 optionele carbon keramische remmen. Daarmee zeg ik niet dat de remmen niet voldoen. Ze zijn van uitstekende kwaliteit al hebben ze na een stevige rit met veel harde remacties wel last van fading. Het duurt lang daar niet van, in dagelijks gebruik zal je er amper last van hebben. De i4 M50 is overall prima in balans.

Interieur

In de BMW i4 M50 zit je lekker diep, je kan de sportstoelen die je stevig omklemmen op allerlei manieren verstellen en dit zorgt zo voor een uitstekende rijpositie. Het leren meubilair is van uitstekende kwaliteit. Zowel verwarmd als gekoeld leverbaar. Met de achtste generatie van i-Drive heeft BMW haar infotainment op orde gebracht. Helaas zitten vele bedieningselementen in het optisch curved display verwerkt. Zo moet je het klimaat en de mate van regeneratie van de elektromotoren via het scherm instellen. Dat is nodeloos omslachtig. Gelukkig ligt de vertrouwende i-Drive controller onder handbereik. Je kan aan de cardantunnel zien dat de i4 M50 een benzinebroer heeft. Deze geeft plaats aan een klassieke versnellingshendel en een aantal knoppen voor de rijmodi.

Op het stuur vind je een oerwoud aan knoppen. Alles is prima ingedeeld en niet voorzien van haptic touch bediening. Je druk een knop dus gewoon in en dat is erg prettig. De uitgebreide Driving Assistant Professional bedien je aan de linkerzijde van het stuurwiel. Rechts zit de audiobediening. Een Harman Kardon audiosysteem met 17 speakers is optioneel leverbaar. Ook achterin is er ondanks de aflopende daklijn voldoende ruimte beschikbaar. De BMW i4 M50 is een hatchback, dit maakt het beladen van de auto gemakkelijk. Er is vanwege de hoge kont wel een forse drempel. Ze meet 470 liter en met de banken plat kan je 1290 liter kwijt. Je laadkabel dien je in een tas te stoppen. Die heeft een plaatsje aan de zijkant van het bagageruim gekregen. Zelf prefereer ik of een frunk (ruimte onder de motorkap) of een vak onder de bagagebodem. Als je kabel nat is mag dat met recht een stuk praktischer worden genoemd. Een frunk heeft de i4 M50 niet.

Techniek/Laden

De BMW i4 M50 is voorzien van twee synchroon elektromotoren met permanente magneet die gecombineerd 544pk/400kW en 795 nM leveren. Let wel het complete vermogen wordt enkel in Sport Boost mode vrijgegeven. In de rijmodi Eco Pro en Comfort brengt de i4 M50 476pk/350kW op alle vier de wielen. Die vierwielaandrijving is geen overbodige luxe. Zeker op nat wegdek is 4wd onontbeerlijk. Je staat zo achterstevoren. Ik merkte dat op een kletsnatte rotonde waarbij ik de i4 tot een dikke vierwieldrift kon verleiden. Zelfs op droog ben je zonder de aandrijving op alle vier de wielen te verrassen.

Bij een snelle en sportieve BMW hoort uiteraard ook een rappe snellaad mogelijkheid. De auto kan mits aan een aantal voorwaarden voldaan met maximaal 210 kW aan de lader. Daarvoor die je wel een acculading van minder dan 20 procent te hebben en de accu te preconditioneren. Dit doe je door je bestemming in het infotainmentsysteem in te voeren. Dit kan bij laden. De accu van de i4 M50 wordt dan tot de ideale temperatuur verwarmd. Natuurlijk is een geschikte laadpaal die minimaal 210 kW kan leveren een pre. Net als dat de M50 als enige aan een paal moet staan. Deel je de laadpaal met een andere auto dan wordt de maximale laadmogelijkheid niet gehaald. Aan een reguliere laadpaal wordt de i4 M50 met maximaal 11 kW van stroom voorzien. De noodlader is echt enkel voor als het echt niet anders kan. Laat deze maar lekker in de kofferbak liggen. Met deze optie laadt de i4 M50 met 2,3 kWh en duurt een volle accu een aantal dagen!

Actieradius

De actieradius van een elektrische auto was lang de achilleshiel van dit type voertuig. Dat is inmiddels al lang niet meer zo. Met de BMW i4 M50 kom je volgens de fabrieksopgave tot maximaal 520 kilometer WLTP ver. De accu dien je dan tot 100 procent op te laden. Iets wat je in de praktijk niet snel zou doen om de techniek te sparen. Over het algemeen wordt 80 procent aanbevolen. Gedurende de testweek zag ik met enige regelmaat 420 kilometer (100% opgeladen) op het display staan.

BMW I4 M50, GENIETEN VAN ELEKTRO POWER | AUTOTEST

Conclusie

Heb je een BMW M4 Coupé nodig? Of kan je beter voor de elektrische i4 M50 kiezen? Dat ligt maar helemaal aan je wensen. Is een stampende zes-in-lijn met bijbehorende benzinelucht een vereiste? Dan kan je niet om de M4 en al helemaal niet de CSL heen. Deze volbloed sportwagen biedt het je allemaal. Inclusief het fijne M Sport sausje. En daar zit hem nu net het verschil met de BMW i4 M50. Deze auto is explosief, sportief en een heerlijke allrounder. Maar een echte M is het niet. Is dat jammer? Absoluut niet, met de M50 kan je prima gummen en je doet het nog milieuvriendelijk ook. De wagen is voor zijn prijs het meest uitdagende wat je op dit kan kopen. BMW heeft ook elektrisch haar pure rijeigenschappen prima voor elkaar.

Facts and Figures Testauto

De door ons geteste BMW i4 M50 was door de importeur lekker aangekleed en kost € 92,310. Instappen kan voor net geen 77 mille. De i4 is er vanaf € 56,362. Je rijdt dan de showroom uit in een i4 eDrive35 met 286 pk/ 210 kW, 573 km actieradius WLTP en achterwielaandrijving.

Motor

  • 2 Elektromotoren
  • Gelijkstroom, permanente magneet

Prestaties

  • Max. vermogen: 544 pk (400 kW) 
  • Max. koppel: 795 Nm
  • Acceleratie: 0-100 3,9 in seconden
  • Topsnelheid: 225 kilometer per uur

Gewicht

  • Massa rijklaar: 2215 kg
  • Max. toelaatbaar totaalgewicht: 2735 kg

Verbruik en Emissie (WLTP)

  • Verbruik (gemiddeld): 19 kWh /100km
  • CO2-emissie: 0 g/km
BMW I4 M50, GENIETEN VAN ELEKTRO POWER | AUTOTEST

Review overzicht

Design
9
Interieur
8
Exterieur
8
Rijeigenschappen
9,5
Bediening
8

Samenvatting

De BMW i4 M50 is een explosieve allrounder met elektropower. Met name het weggedrag en design zijn uitstekend te noemen. Als je geen volbloed M nodig hebt is deze wagen een echte aanrader.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Boost je mentale fitheid met de Relaxator Breath Trainer

We weten allemaal hoe belangrijk ademhalen is tijdens het trainen. Het is de zuurstof die je spieren voedt, je energie geeft en je uithoudingsvermogen...

Defender Rally Series 2024 grootste en meest competitieve tot nu toe

Defender is helemaal klaar voor een gloednieuw seizoen van de Defender Rally Series - en dit keer belooft het de grootste en meest uitdagende line-up van deelnemers ooit te zijn.

Veriwatch; een gereanimeerde klassieker voor dagelijks gebruik

Na lang wachten arriveerde vorige maand de Veriwatch Octopus 1973 Classic. Een horloge uit Italië met Zwitsers uurwerk dat we mogen reviewen met onze...
De BMW i4 M50 is een explosieve allrounder met elektropower. Met name het weggedrag en design zijn uitstekend te noemen. Als je geen volbloed M nodig hebt is deze wagen een echte aanrader.BMW i4 M50, genieten van elektro power | Autotest