BMW iX xDrive40, Een premium elektrische mastodont | Autotest

BMW begon haar elektrische avontuur in 2010 met de BMW i3. Vier jaar later in 2014 komt het Beierse merk met de i8. Een sportwagen met plug in hybride techniek met 362 pk. De elektromotor wordt ondersteunt door een 1.5 liter driecilinder die we dan ook in de Mini vinden. En bij de volledige elektrisch ontwikkelde BMW iX?

Na een hele sloot aan plug in hybride versies van bestaande modellen begint BMW vorige jaar met het elektrificeren van bestaande modellen. Als eerst verschijnt de iX3 op basis van de X3, daarna volgt de sportieve i4 op basis van de 4 serie. De iX is het tweede volledige elektrisch ontwikkelde model van BMW sinds 2010!

Exterieur en Design

Uiteraard springen de grote nieren in het oog. De designtaal van BMW sinds de M3 die in september 2020 verscheen. Of ik het mooi vind? Zelf vind ik het te pompeus maar ik kan me voorstellen dat anderen het wel gaaf vinden. Nu moet ik wel zeggen dat je er een enorm statement mee maakt. Imponerend is het juiste woord. 

An profile is de wagen voorzien van de kenmerkende Hofmeister knik bij de achterste zijruiten. Een designelement wat BMW al jaren voert. Net achter de knik is de typeaanduiding in de wagen gestanst; lekker dik dit! De verzonken portieren vallen op. Ze zijn op de testauto voorzien van soft close. Net als de elektrisch bedienbare en sluitende kofferklep. Ook te bedienen met swipe onder de bumper. Het testmodel is voorzien van het € 1120,50 kostende Comfort Access pakket. Daarmee is de wagen met je iPhone te openen en reageert de iX op het naderen van de bestuurder. De auto ontgrendeld als je de wagen nadert en sluit als je wegloopt. 

Het BMW Individual Exterieur Titanbronze pakket €331,50 valt op. De bronzen accenten zie je onder de buitenspiegels, op de spiegels zelf en loopt in een lijn door naar de Hofmeister knik. Ook de grille is van bronzen accenten voorzien. Steenslag is geen probleem. Verwarm de grille en de boel wordt vanzelf gerepareerd.Mocht je trouwens de motorkap willen openen, dat gaat niet. Je kan enkel onder het BMW-logo je ruitenwisservloeistof bijvullen. De 22 inch LM Individual Aerodynamic (Styling 1021) Multicolor velgen zijn enorm.

De iX is een grote auto. Bijna vijf meter lang (4.953 mm), bijna 2 meter breed (1.967 mm) en 1,70 m (1.695mm) hoog. De wielbasis is 3 meter. Een echte SUV waarmee je boven veel andere auto’s uittorent.  

Aan de achterzijde oogt de iX misschien wat anoniem maar ik vind de achterlichten met uiteraard LED-techniek lekker clean. Bij het ontgrendelen van de auto spelen ze een animatie af.

Rijervaring

De BMW iX is een grote en zware auto. Dat is iets wat je bij alle grotere SUV’s ziet. Ze moeten vooral luxe uitstralen. Hoeveel het beest weegt doet niet ter zake. BMW zou BMW niet zijn als ze tenminste hebben geprobeerd om van de iX een rijdersauto te maken. Ze zijn er wat mij betreft deels in geslaagd. 

Het accupakket ligt diep in de bodem van de auto. Daardoor is de iX niet topzwaar. Het zorgt voor een perfecte gewichtsverhouding. De wagen wil lekker hard rechtdoor en ook in niet al te snel genomen bochten laat de iX zien een echte BMW te zijn. Bij snelle links rechts combinaties gaat uiteraard het gewicht wel een rol spelen. Maar door het xDrive vierwielaandrijving systeem is de auto goed te doseren. Overhellen doet de iX dan fors.

Uiteraard heb ik ook het remsysteem van de ix xDrive40 op zijn donder gegeven. De noodstop vanaf 100 kilometer per uur ging uitermate veilig en beheerst. Worden de snelheden hoger en veel hoger dan komt het hoge gewicht om de hoek kijken en wordt het soms zelfs spannend. De auto geeft bij volledige pedaaldruk een paar flinke zwiepers om vanaf 100-120 weer in het gareel te komen. 

Interieur

Wat als eerst opvalt als je de iX instapt is het opgeruimde interieur. Het grote infotainment scherm en het zeshoekige stuur springen in het oog. Net als de zwevende middenconsole met bekende iDrive knop. De 8stegeneratie debuteert op de iX. Met 5G ondersteuning. Het is allemaal zeer minimalistisch opgesteld. De enige knoppen op het dashboard zijn die van de verlichting, defroster, achterruitverwarming en noodknipperlichten. Uiteraard zitten er knoppen op het stuur. Het instrumentarium is optisch 1 geheel en doet me denken aan het merk met de ster. De rode leren stoelen met het Titanbronze BMW Individiual pakket geven de wagen iets speciaals.

Voor de zwevende middenconsole vinden we de bekende iDrive controller. Het infotainmentscherm is trouwens ook een touchscreen. Er zitten veel functies in het scherm. Zo ook de bediening van de klimatisering. Dat vind ik niet handig. Gelukkig heeft BMW voor een aantal short cut knoppen bij de iDrive controller gezorgd. Op de console vinden we ook een volumeknop en knop voor het 360 graden camerasysteem. Dat betekent dus dat als het scherm uitvalt je met lege handen staat. De iX is voorzien van drie verschillende akoestische geluiden voor de aandrijflijn, je kunt kiezen uit Personal, Efficiënt en Sport. Deze zijn gecomponeerd door Hollywood filmcomponist Hans Zimmer.

Naast iDrive wil je de iX natuurlijk ook in drive zetten. Dat gebeurt met een mini pookje. De bak is ook voorzien van een B stand. Maar de mate van regeneratie is niet met flippers achter het niet ronde stuur in te stellen. Dat moet via het scherm. Het is omslachtig. Achter de optisch zwevende console vinden we onder de armsteun een groot vak.

De gebruikte materialen zijn van hoge kwaliteit. Ze geven je het gevoel van klasse. De iX heeft een cockpit. Er zijn weinig traditionele bedieningselementen te vinden. Op de hendels aan het stuur na. Een stuur met bedieningsfuncties voor de Adaptieve Cruise Control en het BMW Personal Co Pilot Pack. Uiteraard zijn ook audio-elementen aanwezig. 

Op de deur vinden we de elektrische stoelverstelling en een speaker voor het optionele Harman Kardon Surround Sound System (met vier tweeters in de hoofdsteunen, twee per steun) Qua audio kan je trouwens ook kiezen voor Bowers en Wilkins met 30 speakers, meer prijs 5124,40 euro. Eentje met “shakers” in de voorstoelen voor een 4D ervaring. De stoelen zijn voor verwarmt en optioneel geventileerd. Uiteraard is stuurverwarming aanwezig. De iX maakt ook gebruik van infrarood verwarmingselementen. Je vindt ze in de portieren, voetenruimte, armsteunen voor en achter plus de middenarmsteun achterin. Ook de buitenste zittingen achter zijn verwarmd. Infrarood in een auto is nog uniek. Het debuteert op de iX en werkt voortreffelijk. Daarnaast scheelt het een hoop energie. 

De testauto is voorzien van het optionele panorama dak dat € 3523,50 kost. Dat werkt niet met een rolscherm maar met vloeibaar kristal wat het dak met een druk op de knop doorzichtig of ondoorzichtig maakt. Daarnaast houdt het warmte en koude van buitenaf tegen en isoleert het in de winter.

Techniek

De BMW iX xDrive40 is voorzien van twee elektromotoren van 326 pk en heeft 630 nM aan koppel. De wagen sprint van 0-100 in 6,1 seconden. De top is afgeregeld op 200 kilometer per uur. Harder wil je ook niet omdat de actieradius dan zeer fors terugloopt. Vierwielaandrijving is standaard. Zoals bij elke EV is het koppel en vermogen direct vanaf stilstand beschikbaar.

De iX xDrive40 laadt aan de reguliere laadpaal maximaal met 11kwh en in drie fasen. Aan de snellader gaat het met maximaal 150kwh. Bij aanschaf van een iX krijg je een jaar BMW Charging gratis waarbij je in Europa bij meer dan 200.000 laadpunten terecht kunt. Je betaalt geen starttarief en laad tegen voordelige tarieven. 

Standaard wordt de iX met een AC kabel geleverd. Optioneel is een 2,3 watt noodlader voor aan het gewone stopcontact leverbaar. 

Bij gebruik van het navigatiesysteem plant de auto zelf laadstops in en gebruikt de iX haar warmtepomp om het accupakket op temperatuur te brengen. Met een koud pakket laad je langzamer en ook kost het range als het pakket via de batterij moet worden verwarmd. Het navigatiesysteem geeft via een cirkel het bereik op de kaart aan. Bij elke elektrische auto is het raadzaam om niet meer dan 80% van het batterijpakket te gebruiken. Ook laad een EV niet continu met de genoemde waarden. Dat heeft te maken met laadstatus van het batterijpakket en de warmte/koude ervan. Het maakt zelfs uit of er 1 of 2 auto’s aan dezelfde paal staan te laden.

Laadtijden volgens BMW:

0-100% 2,3kw 36 uur en 30 min (AC)
0-100% 11 kW 7 uur en 45 min (AC)
10-80% 50 kW 1 uur en 20 min (DC)
10-80% 150 kW 31 minuten (DC)

Actieradius

Die valt voor een elektrische auto van deze tijd best tegen. Dat komt door het hoge wagengewicht van 2365 kg. Ook het accupakket van bruto 76,6 kW en netto 71 kW grote batterijpakket is te klein. Af fabriek beloofd BMW een actieradius in de TEH = Test Energy High van 372 kilometer WLTP en TEL = Test Energy Low van 425 kilometer WLTP. Tijdens de testweek kwam ik tot een maximale actieradius van 300-325 kilometer. Op de boordcomputer weliswaar. In de praktijk, koud 4 graden, liep dit snel terug.

Milieubewust

De iX een milieuvriendelijke auto noemen gaat wat ver. Natuurlijk is de auto elektrisch aangedreven maar het verbruik en de kosten zijn relatief hoog. Maar de wagen heeft nog een paar andere milieuvriendelijke oplossingen. Ik noemde al de infraroodverwarming in het interieur. Ook een warmtepomp zorgt voor minder energieverbruik. Zo hoeft het accupakket niet zichzelf op te warmen en gaat het verwarmen sneller. 

In het interieur is gebruikt gemaakt van FSC-hout in de middenconsole en de wagen is deels uit gerecycled aluminium opgetrokken. De rode leren bekleding op de stoelen, deuren en dashboard is gekleurd met het extract van olijfboomblaadjes. Op het dashboard bij de passagier voor is een olijfblaadje gestanst om dit te visualiseren.

De vloerbedekking en matten in de BMW iX zijn vervaardigd uit een synthetisch garen ‘Econyl’, gemaakt van gerecycled nylon afvalmateriaal. Grondstoffen zijn visnetten uit zee, versleten vloerbedekking en plastic afvalmateriaal. Het productieproces van dit materiaal beperkt de CO2-emissie met zo’n 80% ten opzichte van de conventionele productie van op olie gebaseerd nylon.

In elke BMW iX is 60 kilo gerecycled plastic (20% van de totale hoeveelheid plastic in de auto) verwerkt: in de structuur achter de deurpanelen, de bekleding van het schutbord, delen van de bumper en de omlijsting van de grille.

Prijs en Model Range

Waarom kies je voor de BMW iX xDrive40 als er ook een 50 is met meer range, meer vermogen en sneller snel laden? Dat zal een kostenoverweging zijn m.b.t. de kale prijs van € 87.330 voor de 40 en € 107.539 voor de 50. Al ga je de wagens natuurlijk lekker aankleden. Dan komt de XDrive40 testauto op € 104.404. Scheelt het nog € 3.135. Met de 50 laad je snel 200kw ipv 150kw, heb je 105,2 kW ipv 76 kW accupakket en 536pk ipv 326pk. In de zomer wordt de iX M60 geïntroduceerd. Het topmodel met 619pk, 3,8 sec naar de 100 en een top van 250 ipv 200. Vanafprijs € 134.839.

Conclusie

De BMW iX is een prima reisauto met de kenmerkende uitstekende rijeigenschappen die BMW al jaren biedt. Milieubewust ook door zijn elektrische aandrijving. Uitermate luxueus aan te kleden, al dien je daarvoor wel diep in de buidel te tasten. Van Laserverlichting tot een 4D Bowers en Wilkins audiosysteem het is allemaal mogelijk. Helaas bevat de achtste generatie van iDrive nog een aantal kinderziektes. Gelukkig zijn deze over the air op te lossen. Spaar trouwens wel lekker door voor de iX xDrive50. Die biedt meer range, meer vermogen en een hogere laadsnelheid. En belangrijker nog; geen range anxiety. 

Facts and Figures Testauto

Motor: 

2 synchroonmotoren/permanente magneet
330 volt
76,6 kWh accucapaciteit

Prestaties:

Max. vermogen: 326 pk (240 kW) 
Max. koppel: 630 Nm
Acceleratie: 0-100 6,1 in seconden
Topsnelheid: 200 kilometer per uur

Gewicht:

Massa rijklaar: 2365 kg
Max. toelaatbaar totaalgewicht: 3010 kg

Verbruik en Emissie (WLTP):

Verbruik (gemiddeld): 19,3 kWh/100km
CO2-emissie: 0 g/km

Review overzicht

Design
8
Interieur
8,5
Exterieur
7
Rijeigenschappen
8
Bediening
7

Samenvatting

Wil je een luxe SUV met veel comfort en een milieuvriendelijke voetafdruk? Dan is de BMW iX xdrive40 zeker te overwegen. Spaar wel lekker door voor de xDrive50.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Veriwatch; een gereanimeerde klassieker voor dagelijks gebruik

Na lang wachten arriveerde vorige maand de Veriwatch Octopus 1973 Classic. Een horloge uit Italië met Zwitsers uurwerk dat we mogen reviewen met onze...

Tips voor een trip naar Japan, het land van de reizende zon

Japan spreekt tot de verbeelding. De cultuur, mensen, infrastructuur en gebruiken zijn zo anders dan bij ons. Je kan er een boek over schrijven....

De nieuwe Toyota GR Yaris is een 280pk sterk bommetje op wielen

Toyota GAZOO Racing is een begrip in het World Rally Championship. Ze strijden sinds 2017 mee met Yaris WRCs en zijn succesvol. De Yaris...
Wil je een luxe SUV met veel comfort en een milieuvriendelijke voetafdruk? Dan is de BMW iX xdrive40 zeker te overwegen. Spaar wel lekker door voor de xDrive50.BMW iX xDrive40, Een premium elektrische mastodont | Autotest