De Peugeot 5008 voor een roadtrip naar Champagne | Autotest

Wat is er mooier dan ervaren hoe de Peugeot 5008 Blue Lease GT line 1.5 BlueHDi SUV zich gedraagt tussen de wijnranken van de Champagnestreek, in een Chateau overnachten, een Champagnehuis bezoeken om te zien dat de bagageruimte voldoende is voor de dozen champagne die we mee terugnemen en onderweg ook nog gecoacht worden? Wij kregen de Peugeot 5008 mee om dit te ondervinden. 

Merk: Peugeot
Model: 5008 Blue Lease GT line 1.5 BlueHDi
Brandstof: Diesel

Inhoud

Design & Techniek

Een aantal jaren geleden waren MPV’s populair. Waar de vraag naar MPV’s daalt, stijgt de vraag naar SUV’s. Dus de fabrikanten – waaronder Peugeot – laten ze voor wat ze zijn ten gunste van hoger rijdende, comfortable, ruig ogende cross-overs. 

Exterieur

De 3008 heeft een grote broer, de 5008. Oneerbiedig; een opgeblazen 3008 want ze lijken erg op elkaar. De 5008 is op hetzelfde platform (EMP2) als de 3008 is gebouwd, alleen een maatje groter. Om precies te zijn twee decimeter langer (4,64 meter), even breed (1,84 meter) en een fractie hoger. De wielbasis (2,84 meter) is 16,5 centimeter langer dan van de 3008. 

Autotest: De Peugeot 5008 voor een roadtrip naar Champagne

Als je vanaf de voorkant kijkt weet je niet of je een 3008 of 5008 voor je hebt. Een stoer ‘smoelwerk’. De overhang van achteren is bij de 5008 langer en komt daardoor net iets minder dynamisch over dan de 3008. Toch mooie grote SUV.

Interieur

Het interieur is een kopie van de 3008. Desalniettemin, erg mooi en goed afgewerkt. Het kleine stuurwiel van de 5008 maakt deel uit van Peugeot’s i-Cockpit-dashboard filosofie. Het idee is dat je de hooggeplaatste instrumenten boven het stuur moet bekijken, in plaats van door de stuur-spaken heen te kijken, waarachter ze mogelijk verborgen zijn.

Op moment dat ik goed zit, met voldoende beenruimte, lijkt het of het stuur wat ver mij af staat. Als het in de diepte instelbaar zou zijn, zou mij dit een nog comfortabeler rijhouding geven. Achterin is er ook beenruimte genoeg. Voor wie iets langer is, ik ben 1,90 meter, zit wel met de kruin tegen de hemelbekleding aan. Daarbij is de vloer wat aan de hoge kant, waardoor iemand met lange benen weinig steun van de zitting heeft.

De 702 liter (VDA-meting tot onder hoedenplank) bij 5-persoons opstelling is ruim en de 1.802 liter (tot aan gehemelte) lijkt op die van een bestelwagen, de dozen Marcel Vézien Champagne pasten met gemak. De stoelen van de middelste zitrij zijn in lengte verstelbaar zijn zodat je dus flexibel kunt inspelen op de benodigde ruimte.

Bediening & (functionele) Gadgets

Zichtbaarheid

Uit de 5008 kijken is ongeveer net zo eenvoudig als in een moderne SUV. Je zit hoog en de voorste spijlen zijn niet zo dik als ze zijn in sommige van de vergelijkbare SUV’s, dus je krijgt een goed uitzicht naar voren. Achteruit kijkend is het zicht over de schouder relatief goed, dankzij de grote zijruiten achter.

Sensoren en camera’s

Als je je nog steeds zorgen maakt dat een auto van deze omvang je stress zal bezorgen bij het inparkeren, ga dan voor de Allure-trim. Het wordt standaard geleverd met parkeersensoren voor- en achter- en een achteruitrijcamera. Als je nog meer gemoedsrust wilt, is er een 360 graden camerasysteem beschikbaar dat u een vogelperspectief van de auto toont terwijl je aan het manoeuvreren bent.

En dat is niet alles wat de 5008 te bieden heeft. Alle modellen worden geleverd met schemer detecterende lichten en regensensor en de GT Line-trim bevat heldere LED-koplampen, die optioneel zijn op de Allure-versies.

Peugeot 5008 Blue Lease GT line rijervaring

Op de snelweg rijdt de 5008 diesel plezierig en comfortabel. Op moment dat het gas wat dieper wordt ingetrapt accelereert de auto erg prettig. De topsnelheid is 190 km/uur en trekt van 0 naar 100 km/uur op in 11,8 seconden, prima. Bij de kleine klimmetjes tussen wijnranken merk je dat hij af en toe wat kracht tekort komt, maar niet hinderlijk.

Prijs & Model Range

De 5008 is verkrijgbaar met de keuze uit een handgeschakelde zesversnellingsbak of een automatische versnellingsbak met acht versnellingen, terwijl de krachtigere 1,6-liter benzine van 179 pk (Puretech 180) alleen met automaat wordt geleverd. De 1.6 biedt, niet verrassend, veel meer power om je in slechts 8,3 seconden van 0 tot 100 te krijgen. 

Een paar diesels zijn ook beschikbaar. De 1.5 BlueHDi 130, die ik mee had, is naar mijn mening de beste keus, want hoewel het geen racemonster is, voelt hij sneller aan dan zijn tijd van 0 tot 100 in ongeveer 11 seconden zou suggereren. 

Net als de Puretech 130-benzine, is deze verkrijgbaar met een keuze uit handmatige of automatische versnellingsbak, terwijl de 175 pk sterke diesel – met de badge 2.0 BlueHDi 180 – alleen in automaat verkrijgbaar is. Deze motor maakt de 5008 veel levendiger en beter in het omgaan met zware ladingen op heuvelachtige routes, maar nogmaals, als je rekening houdt met de kosten, is de BlueHDi 130 voor de meeste mensen logischer.

De prijzen voor de 5008 SUV

De 5008 is er in zes verschillende uitvoeringsniveaus. De Access vanaf € 35.030, de Active vanaf € 36.830, de Allure vanaf € 38.030, de GT-line vanaf € 40.030, de Crossway vanaf € 40.080 en GT vanaf € 55.250.

Op peugeot.nl is de gewenste configuratie samen te stellen.

Conclusie

De Peugeot 5008 is stijlvol, praktisch en een comfortabel SUV. Daarbij relatief betaalbaar om te rijden, vooral als je kiest voor het instapmodel 1,2-liter Puretech 130-benzinemotor.  Voor wie vaak personen en/of veel bagage vervoert zijn de wat krachtigere motoren een goede optie.

Facts & Figures

De specificaties van de geteste 5008 uitvoering.

Merk: Peugeot
Model: 5008 Blue Lease GT line 1.5 BlueHDi
Brandstof: Diesel
Exterieur: Blue Bourrasque (deze kleur wordt niet meer geleverd)
Interieur: Lederen bekleding ‘Napa Mistral’
Prijs (incl BTW/BPM): € 39.610,-
Totaalprijs opties & packs: € 5.500,-
Totaalprijs accessoires: € 0
Prijs getest model: € 45.110,-
Brandstofverbruik: 5,1 liter / 100 km

 

Autotest: De Peugeot 5008 voor een roadtrip naar Champagne

Review overzicht

Design
8
Interieur
8
Exterieur
8
Rijeigenschappen
7
Bediening
9

Samenvatting

De Peugeot 5008 Blue Lease GT line 1.5 BlueHDi is stijlvol, praktisch en een comfortabele SUV. Daarbij relatief betaalbaar om te rijden, vooral als je kiest voor de instapmodel 1,2-liter Puretech 130-benzinemotor. Voor wie vaak personen en/of veel bagage vervoert zijn de wat krachtigere motoren een goede optie.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Grand Theft Auto VI toont het luxe en ruige leven in Vice City

De eerste teaser van de langverwachte opvolger van Grand Theft Auto V knalde ons deze week tegemoet. Het doel van GTA VI is duidelijk....

Een week lang op de Indian FTR Sport | Motortest

Ik mocht een week lang rijden op de nieuwe Indian FTR Sport. Eentje in Black metallic met rode graphics. Niet alleen het normale woon-werk...

Joaquin Phoenix is de nieuwe Napoleon

Napoleon Bonaparte was naast een briljant generaal tijdens de nadagen van Franse revolutie ook een gewiekste keizer en dictator die zonder problemen miljoenen...
De Peugeot 5008 Blue Lease GT line 1.5 BlueHDi is stijlvol, praktisch en een comfortabele SUV. Daarbij relatief betaalbaar om te rijden, vooral als je kiest voor de instapmodel 1,2-liter Puretech 130-benzinemotor. Voor wie vaak personen en/of veel bagage vervoert zijn de wat krachtigere motoren een goede optie.De Peugeot 5008 voor een roadtrip naar Champagne | Autotest