Met deze replica schiet je mensen uit je stoel

Je hebt het vast wel eens meegemaakt. Een lastig gesprek met een klant of zakenrelatie. Je zou zo iemand het liefst uit de stoel voor je bureau laten verdwijnen. Dat kan nu met de James Bond Goldfinger Ejector Seat Button Prop Replica. Niet echt natuurlijk, maar je kan er wel mee dreigen.

Maar voordat ik aan het daadwerkelijke product begin, eerst even wat context. De James Bond-producenten zochten na Dr. No (1962, geleende Sunbeam Alpine) en From Russia with Love (1963, geen auto voor 007) naar een geschikt vervoermiddel voor hun geheim agent. Eentje die in Goldfinger (1964) wereldberoemd moest worden. Ze lieten hun oog op de Aston Martin DB5 vallen, het jongere broertje dan de D.B. Mark III uit het originele boek. Een Britse sportwagen vol prachtige lijnen en een stampende zes-in-lijn motor onder de kap. Het doel was om dit de ultieme spionnenauto te maken. Eentje vol gadgets en snuisterijen. 

Dat werd dus de auto met kogelwerend scherm, draaiende nummerplaten, rookscherm, oliesporen, browning machinegeweren achter de knipperlichten vooraan, bandenprikkers, GPS en uiteraard de schietstoel. Aston Martin was trouwens niet direct enthousiast. De productie moest de auto na de opnames weer inleveren, daarna werd hij omgebouwd naar een regulier model zonder gadgets.  

Ejector seat?! You must be joking?

Deze quote kennen we allemaal. James Bond is verrast als Q hem vertelt dat de DB5 een schietstoel heeft. Al drukt Q Bond op het hart om deze nooit te gebruiken. Natuurlijk trekt 007 zich hier niets van aan als hij later in de film een handlanger uit zijn auto schiet.

De 007Store komt met een replica van de versnellingspook met ejector seat-knop. Het systeem werkt hetzelfde als in Goldfinger en Skyfall. Je klapt de bovenkant van de pookknop omhoog om de bekende rode knop in te kunnen drukken.

Volgens de 007Store zijn de kenmerken van de pook gekopieerd uit de EON Productions-archieven. Als ik de fragmenten uit de twee James Bond-films bekijk, zien de pookknop en het mechaniek van de schietstoel er toch iets anders uit. Die van Goldfinger bevat meer zichtbaar aluminium in het klepje en rond de rode knop is ook meer van dit metaal zichtbaar. De knop is ook meer verzonken. De versie op de 007Store heeft een egalere bovenkant en de knop lijkt een dikker kraagje om te hebben.

Voor de Skyfall-versie hebben de rekwisietenmeesters van EON goed hun best gedaan om de pook zoveel mogelijk op het origineel te laten lijken. Dat is ze in de film prima gelukt! Ook hier is meer aluminium te zien. Samen met Gosse heb ik goed naar het exemplaar uit de 007Store gekeken. Hij dacht dat het wellicht om de versie uit de Aston Martin DB5 Continuation ging, maar na nader onderzoek blijkt dit niet het geval te zijn.

Mooi voor op je bureau

De James Bond Goldfinger Ejector Seat Button Prop Replica verschijnt in een oplage van 1.964 exemplaren. Dat nummer is niet zomaar gekozen. Het is het jaar waarin Goldfinger in première ging. De replica staat op een aluminium voet met daarin de volgende inscriptie: Goldfinger, BMT 216A, Ejector Seat Button Replica. Het vernieuwde en gevleugelde Aston Martin-logo is ook toegevoegd. 

BMT 216A slaat trouwens op de nummerplaat van Bonds vervoermiddel. Leuk feitje is dat in GoldenEye (1995) de plaat BMT 214A wordt gebruikt. Waarschijnlijk is de nummerplaat gewijzigd, omdat het geen auto van de zaak meer betreft, maar 007 zijn privéauto. Eentje zonder schietstoel, maar met champagnekoeler.

De replica is vanaf nu te bestellen in de 007Store. Hij wordt geleverd in een speciale cadeauverpakking compleet met certificaat van echtheid en een bijbehorend boekje. De prijs van dit alles is € 176,95 exclusief verzendkosten. Ik heb het al even voor je berekend; om dit product naar Nederland of België te halen dien je € 197,90 over te maken (dit is zonder importkosten). Leveringen starten begin 2024.

Dit artikel werd geschreven door Jorrit van der Valk en verscheen eerder op James Bond Nederland. De grootste James Bond community van Nederland.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Een eerbetoon aan Olympisch erfgoed: de nieuwe Lacoste Olympic Heritage Collectie

Lacoste brengt een levendig eerbetoon aan het Olympisch erfgoed met de onthulling van de nieuwe capsule collectie 'Olympic Heritage'

Nike x Hyperice: Innovatieve technologie voor training en herstel

Nike en Hyperice hebben de handen ineengeslagen om de training en het herstel van sporters naar een hoger niveau te tillen. Deze samenwerking heeft...

Roger Dubuis en Lamborghini: Een explosie van groen in de nieuwe flyback chronograaf

Roger Dubuis is al jaren nauw verbonden met de racewereld. Net als het Italiaanse sportwagenmerk Lamborghini wordt het horlogehuis gedreven door superieure techniek