Een week lang op de Zero DSR/X | Motortest

Een week lang rijden op de nieuwe ge-upgrade (dual sport racing motor) Zero DSR/X (White Pearl) op pad. Niet alleen het normale woon-werk verkeer, maar ook een aantal tours op de motor om echt te kunnen zeggen wat de Zero DSR/X  voor motor is. Tours in Noor-Holland, ’t Gooi, en een korte trip door Amsterdam.

De in september 2022 geïntroduceerde Zero DSR/X is een elektrische adventure sport motor. Het is de eerste volledig elektrische off-road motor/adventure motor en de nieuwste in de lijn van fabrikant Zero Motorcycles.

Looks

Om te beginnen: Wow! Wat een ontzettend mooie motor! Zo gestyled dat het een mooie strakke, bijna afgetrainde/afgeslankte, adventure motor is zonder te veel poespas. Over smaak valt niet te twisten, maar ik heb onderweg alleen maar complimenten gehad over het design. Dus dat heeft Zero goed gedaan. Qua ‘look and feel’ doet de DSX/R mij een beetje denken aan een mix tussen de Honda TransAlp van en de BMW S1000XR. Dit is ook wel te merken aan de mogelijkheden van de motor. Je kan zowel op asfalt als op onverharde wegen met deze motor. Een adventure motor met straatrace skills zeg maar.

De DSR/X is volledig elektrisch en daarom “mist” er ook veel aan het uiterlijk wat je op een normale (adventure-)motor bent gewend. Geen (luide) uitlaten die van die ergens nog een beetje uitsteken, of een groot motorblok dit de motor breder maken. Alles is mooi dicht afgewerkt en daardoor ook een hele andere look dan gebruikelijk. Het standaard scherm wat er op de DSR/X past goed en is makkelijk handmatig te verstellen. Als optie kan je deze nog vervangen met een groter scherm. Het geteste model had het grotere scherm. Wat ik persoonlijk altijd mooi vind aan een motor is wanneer beide koplampen standaard branden ipv alleen bij groot licht. Daardoor ziet de motor er nog meer symmetrisch uit.

Controls

De Zero DSR/X is ultra modern en heeft dus net als de meeste nieuwe motoren een groot TFT scherm voor alle informatie over de motor. Het scherm past zich automatisch aan de lichtsterkte, maar omdat het toch een TFT scherm is, zie bij directe zon van achteren toch minder dan op een analoog scherm. Via het scherm kan je de hele motor instellen: verschillende rij modi, connectiviteit etc. Alles wat je van een elektrische motor zou verwachten. Als unieke feature, heeft de DSR/X ook de optie om het in z’n achteruit te zetten, wat meestal alleen terug komt bij grotere modellen zoals een Goldwing.

Helaas is het scherm niet heel intuïtief en heel erg basic. Zeker in vergelijking met andere modellen/merken in de zelfde prijs klasse. Ook moet je er wel even voor zitten om je wegwijs te maken. Wat wel heel makkelijk gaat is het veranderen van de verschillende rij modi. Mocht je nog nooit op een elektrische motor (of zelfs scooter) hebben gereden, begin dan in ECO modus. Hierdoor is de motor wat minder gevoelig en wat rustiger met optrekken. Zo kan je makkelijk en vooral veilig wennen aan de power van de DSR/X. Ook de connectiviteit is niet heel makkelijk te vinden. Ik kwam hier eigenlijk per toeval achter omdat ik iets anders zocht. Helaas was dit op de laatste dag en heb ik daar geen gebruik van kunnen maken.

De verstelbare rij modi zijn erg fijn, zeker in het begin om even aan de motor te wennen. Ik ben na 1 dag overgeschakeld naar ‘sport modus’ en heb em daar op laten staan, met uitzondering van de pittige regen die ik tijdens het rijden heb gehad.

The Drive

Dit is echt een all-round motor. Het gemak waarmee je hiermee door een binnenstad of op de snelweg of een N-weg rijdt is geweldig. Niet meer schakelen waardoor je nog meer kan genieten van het rijden en de omgeving waar je rijdt. Ik trok ook veel bekijks bij stoplichten of eigenlijk overal waar ik even stil stond. Mensen wisten niet goed wat ze nu zagen. Veel leuke gesprekken ook gehad met mensen die toch wel heel nieuwsgierig waren.

EEN WEEK LANG OP DE ZERO DSR/X | MOTORTEST

In sport modus merk je pas echt hoeveel power in deze motor zit. Ik hoopte bij elke oprit naar de snelweg waar een verkeerslicht was dat die op rood stond. Puur en alleen zodat ik de directe power kon ervaren bij het optrekken. Vooral als er een getunede Golf of andere sportauto stond was het heerlijk om (bijna letterlijk) weg te schieten en iedereen ver achter mij te laten. Niet hoeven schakelen maar gewoon de hendel meteen en vol openzetten. Dan is elektrisch rijden toch wel heel fijn. De maximumsnelheid van de motor is door de fabrikant beperkt tot 180km/uur en dat is misschien maar goed ook. Je gaat namelijk heel makkelijk daarnaartoe, en het is ook wel heel leuk om de maximale (toegestane) snelheid te bereiken.

Elektrisch motorrijden heeft alleen wel echt één groot nadeel en dat is het beperkte bereik. Gebruik je de motor voor woon – werk op de snelweg dan heb je een maximum bereik van 172km bij een gemiddelde snelheid van 90km/uur. Rij je wat sportiever, dan zit je al gauw aan een max bereik van iets meer dan 100km. Ook wanneer je zou willen toeren moet je de rit wel echt HEEL strak plannen in verband met opladen en vooral oplaadtijd. Even op de motor stappen en maar ergens heen rijden zit er niet meer in. Met het extra snellaad pakket is de motor bij een snellader in 45 minuten voor zo’n 80% opgeladen. Nadeel van het pakket, naast de extra kosten, is dat je helemaal geen opslagruimte meer hebt en je dus een koffer(-set) moet aanschaffen wil je nog iets als een slot mee nemen. Wat wel fijn is dat je met een extra kabel de motor ook gewoon via een normaal stopcontact kan opladen. Nadeel is dat het erg langzaam is. Bij mij kwam dit neer op ongeveer 10% per uur. Prima als je de motor voor woon – werk verkeer gebruikt of als je de motor een hele nacht aan het stopcontact kan doen.

Qua design en gebruikersgemak is de DSR/X echt een heerlijke motor om op te rijden. Zeker voor woon – werk verkeer met af en toe een klein uitstapje. Helemaal als je de tijd neemt om alles goed door te nemen en aan alles te wennen.

De prijs

De standaard vanaf prijs van de Zero DSR/X is € 26.995,-. Er is uiteraard ook de optie tot uitbreiden met veel verschillende accessoires en opties. De prijs van de geteste motor was ongeveer € 29000,-.

Conclusie

De Zero DSR/X is een geweldige motor voor woon – werk verkeer en als je af en toe een kleine omweg via een N-weg maakt. Veel power zonder te veel gedoe waardoor je echt meer van je rit kan genieten, en stoppen bij een verkeerslicht was nog nooit zo ‘leuk’.

De Specs

 • Merk: Zero Motorcycles
 • Model: DSR/X
 • Brandstof: Elektrisch
 • Topsnelheid: beperkt tot 180km/uur
 • Stijlvariant: White Pearl:
 • Prijs: € 26.995,-
 • Bereik:
  • Stadsverkeer:290 km
  • Snelweg, 89 km/h:172 km
  • Gecombineerd:216 km
  • Snelweg, 113 km/h:137 km
  • Gecombineerd:185 km

Review overzicht

Design
8
Bediening
6
Rijeigenschappen
9
Comfort
8

Samenvatting

De Zero DSR/X is een geweldige motor voor woon – werk verkeer en als je af en toe een kleine omweg via een N-weg maakt.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

The Toughest Forces on Earth; een kijkje in ’s werelds meest exclusieve militaire eenheden

De nieuwe Netflix-docuserie "The Toughest Forces on Earth" biedt een kijkje in een aantal van 's werelds meest exclusieve en mysterieuze militaire eenheden.

De langverwachte Sonos Ace koptelefoon is er

Na jaren van speculatie en verwachtingen heeft Sonos eindelijk zijn eerste koptelefoon onthuld: de Sonos Ace.

De duurzame wereld van Fjällräven: stijlvol en functioneel!

Fjällräven is niet alleen een stijlicoon, maar ook een merk dat zich onderscheidt door duurzaamheid en praktische functionaliteit. Met hun 'We Are Fjällräven' campagne...
De Zero DSR/X is een geweldige motor voor woon – werk verkeer en als je af en toe een kleine omweg via een N-weg maakt. Een week lang op de Zero DSR/X | Motortest