De grootste privécollectie van whisky, bestaand uit meer dan 3900 flessen, wordt geveild in de Schotse stad Perth. De veiling brengt mogelijk zo’n 8 miljoen pond (9,5 miljoen euro) op, verwacht het veilinghuis.

De collectie is qua waarde en hoeveelheid de belangrijkste die ooit in de openbare verkoop is geweest en wordt ‘De Perfecte Collectie’ genoemd. Volgens de oprichter van het veilinghuis, Iain McClune, is de eigenaar van de verzameling Richard Gooding, een Amerikaanse zakenman uit Colorado die in 2014 overleed.

Gooding heeft tientallen jaren gewerkt aan het creëren van ‘De Perfecte Collectie’ van whisky, waarbij hij regelmatig met zijn piloot naar Schotland reisde om te zoeken naar speciale flessen op veilingen en bij distilleerderijen.

Zijn familie besliste uiteindelijk de collectie, die de verzamelaar bewaarde in een aparte kamer die hij Mr. Gooding’s Pub noemde, te laten veilen.

Waardevolle flessen

De collectie bestaat uit enkele van de meest begeerde, waardevolle en zeldzame flessen van distilleerderijen als The Macallan, Bowmore en Springbank. Tot de verzameling behoort onder meer een The Macallan 1926 Fine & Rare 60 Year Old, een whisky die in oktober dit jaar het record brak van duurste whiskyfles ooit (ongeveer 1,7 miljoen euro).

Veiling

De veiling is pas volgend jaar: van 7 tot 17 februari en van 10 tot 20 april 2020.

LEES OOK  3 whisky cocktail recepten voor de feestdagen van The Macallan

bron: ad.nl
<