De nieuwe The Macallan distilleerderij was alweer een paar maanden open toen ik de kans kreeg deze afgelopen augustus te bezoeken. Na zes jaar verbouwen heeft The Macallan nu een state of the art distilleerderij die wereldwijd niet is te evenaren. Het design alleen al is subliem. Zo is de stokerij opgebouwd uit vijf heuvels, overdekt met wilde bloemen en inheemse grassoorten en daardoor vrijwel aan het zicht onttrokken om één te worden met de natuur. Er is gebruik gemaakt van de nieuwste inzichten op het gebied van milieu en efficiency. Dit alles is door niemand minder dan architectenbureau Rogers Stirk Harbor + Partners gerealiseerd.

The Macallan distilleerderij

Het proefdraaien startte eind 2017 in de nieuwe productie-omgeving die een capaciteit van vijftien miljoen liter per jaar heeft. Daarbij is er een nieuwe kuiperij, een nieuw bezoekerscentrum met een art gallery, nieuwe pakhuizen en een zestal presentatieruimtes die staan voor de pijlers waarop The Macallan is gebouwd: Easter Elchies House, The Curiously Small Stills, The Finest Cut, Exceptional Oak Casks, Natural Colour en The Peerless Spirits.

The Macallan distilleerderij

The Macallan geschiedenis

In het jaar 1700 werd de eerste steen gelegd voor wat nu The Macallan is. Captain John Grant bouwde een boerderij in het dorpje Craigellachie in Schotland en noemde het Elchies. Door de jaren heen komt het landgoed in handen van leraar Alexander Reid. Hij verbouwt gerst op zijn land en maakt whisky om zich in de wintermaanden warm te houden.

Distilleerderij the macallanIn 1824 richt Alexander officieel de distilleerderij op. Deze belandt, na verschillende eigenaren, in 1892 in handen van Roderick Kemp. Kemp verandert de naam in Macallan-Glenlivet, vernoemd naar de lokale kerk Macallan en professionaliseert de zaak. Rond 1968 krijgt de distilleerderij de naam The Macallan. De naam komt van de Gaelische woorden ‘magh’ (vruchtbaar land) en ‘Ellan’ (een Schotse heilige).

Het nieuwe onderkomen

<