Joaquin Phoenix is de nieuwe Napoleon

Napoleon Bonaparte was naast een briljant generaal tijdens de nadagen van Franse revolutie ook een gewiekste keizer en dictator die zonder problemen miljoenen mensen de dood in joeg. Over het leven van deze keizer der Fransen verschijnt binnenkort een film. Eentje die nog voor de release voor de nodige controverse zorgt.

Want als we normaal goed geïnformeerde Variety moeten geloven zijn een aantal gebeurtenissen in het leven van de kleine keizer niet accuraat vormgegeven. Maar dat mag naar mijn mening de pret niet drukken. De trailer van Napoleon belooft een film vol actie, goed acteerwerk en een puike cinematografie vol wijde shots en veldslagen.

Napoleon kwam zag en overwon

De kleine generaal wordt op 15 augustus 1769 op het Franse eiland Corsica geboren. Zijn vader was van adellijke afkomst. Op jonge leeftijd werkt Napoleon zich op in het Franse leger. Tot hij in 1799 een staatsgreep pleegde. Na deze succesvolle actie laat Napoleon zich in 1804 tot keizer kronen. Hij regeerde met harde hand en ontwikkelt zich tot een klassieke veroveraar waarbij hij ook Nederland bezette. Zijn broer Lodewijk Napoleon werd koning van Nederland.

Deze grootheidswaanzin joeg hem in 1812 naar Rusland. Dat werd het keerpunt in zijn carrière. Het Franse leger werd voor het eerst onder leiding van Napoleon verslagen. In 1814 versloeg de zesde coalitie, zo ongeveer alle legers van het oosten van Europa, Bonaparte bij de slag om Leipzig. De Slag bij Waterloo zorgde ervoor dat hij werd gedeporteerd. Daar stief hij volgens de autopsie aan maagkanker.

Later onderzoek toonde een grote hoeveelheid arseen in zijn bloed aan. Werd de aan lagerwal geraakte kleine generaal vermoord? Volgens de overleving leed Napoleon al jaren aan maagproblemen en was arseen hier een remedie tegen. Dat kan wel degelijk tot zijn dood hebben geleid. Eens te meer omdat het goedje na recent onderzoek nog voor zijn verbanning in zijn haar werd aangetroffen.

Synopsis

Napoleon is een spectaculaire, actierijke film over de turbulente opkomst en ondergang van de beroemde Franse keizer Napoleon Bonaparte, gespeeld door Oscar®-winnaar Joaquin Phoenix. In dit magistrale epos toont de legendarische regisseur Ridley Scott ons Napoleons onstuitbare opmars naar de macht aan de hand van diens verslavende, wispelturige relatie met Josephine, zijn enige ware liefde, en laat hij ons, door enkele van de meest dynamische oorlogsscènes ooit gefilmd, kennismaken met Napoleons geraffineerde militaire en politieke strategieën.

Napoleon; donderdag 23 november in de bioscoop.

Joaquin Phoenix stars as Bonaparte and Vanessa Kirby stars as Empress Josephine in Apple Original Films and Columbia Pictures theatrical release of NAPOLEON. Photo by: Aidan Monaghan

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Veriwatch; een gereanimeerde klassieker voor dagelijks gebruik

Na lang wachten arriveerde vorige maand de Veriwatch Octopus 1973 Classic. Een horloge uit Italië met Zwitsers uurwerk dat we mogen reviewen met onze...

Tips voor een trip naar Japan, het land van de reizende zon

Japan spreekt tot de verbeelding. De cultuur, mensen, infrastructuur en gebruiken zijn zo anders dan bij ons. Je kan er een boek over schrijven....

De nieuwe Toyota GR Yaris is een 280pk sterk bommetje op wielen

Toyota GAZOO Racing is een begrip in het World Rally Championship. Ze strijden sinds 2017 mee met Yaris WRCs en zijn succesvol. De Yaris...