Joaquin Phoenix is de nieuwe Napoleon

Napoleon Bonaparte was naast een briljant generaal tijdens de nadagen van Franse revolutie ook een gewiekste keizer en dictator die zonder problemen miljoenen mensen de dood in joeg. Over het leven van deze keizer der Fransen verschijnt binnenkort een film. Eentje die nog voor de release voor de nodige controverse zorgt.

Want als we normaal goed geïnformeerde Variety moeten geloven zijn een aantal gebeurtenissen in het leven van de kleine keizer niet accuraat vormgegeven. Maar dat mag naar mijn mening de pret niet drukken. De trailer van Napoleon belooft een film vol actie, goed acteerwerk en een puike cinematografie vol wijde shots en veldslagen.

Napoleon kwam zag en overwon

De kleine generaal wordt op 15 augustus 1769 op het Franse eiland Corsica geboren. Zijn vader was van adellijke afkomst. Op jonge leeftijd werkt Napoleon zich op in het Franse leger. Tot hij in 1799 een staatsgreep pleegde. Na deze succesvolle actie laat Napoleon zich in 1804 tot keizer kronen. Hij regeerde met harde hand en ontwikkelt zich tot een klassieke veroveraar waarbij hij ook Nederland bezette. Zijn broer Lodewijk Napoleon werd koning van Nederland.

Deze grootheidswaanzin joeg hem in 1812 naar Rusland. Dat werd het keerpunt in zijn carrière. Het Franse leger werd voor het eerst onder leiding van Napoleon verslagen. In 1814 versloeg de zesde coalitie, zo ongeveer alle legers van het oosten van Europa, Bonaparte bij de slag om Leipzig. De Slag bij Waterloo zorgde ervoor dat hij werd gedeporteerd. Daar stief hij volgens de autopsie aan maagkanker.

Later onderzoek toonde een grote hoeveelheid arseen in zijn bloed aan. Werd de aan lagerwal geraakte kleine generaal vermoord? Volgens de overleving leed Napoleon al jaren aan maagproblemen en was arseen hier een remedie tegen. Dat kan wel degelijk tot zijn dood hebben geleid. Eens te meer omdat het goedje na recent onderzoek nog voor zijn verbanning in zijn haar werd aangetroffen.

Synopsis

Napoleon is een spectaculaire, actierijke film over de turbulente opkomst en ondergang van de beroemde Franse keizer Napoleon Bonaparte, gespeeld door Oscar®-winnaar Joaquin Phoenix. In dit magistrale epos toont de legendarische regisseur Ridley Scott ons Napoleons onstuitbare opmars naar de macht aan de hand van diens verslavende, wispelturige relatie met Josephine, zijn enige ware liefde, en laat hij ons, door enkele van de meest dynamische oorlogsscènes ooit gefilmd, kennismaken met Napoleons geraffineerde militaire en politieke strategieën.

Napoleon; donderdag 23 november in de bioscoop.

Joaquin Phoenix stars as Bonaparte and Vanessa Kirby stars as Empress Josephine in Apple Original Films and Columbia Pictures theatrical release of NAPOLEON. Photo by: Aidan Monaghan

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Een eerbetoon aan Olympisch erfgoed: de nieuwe Lacoste Olympic Heritage Collectie

Lacoste brengt een levendig eerbetoon aan het Olympisch erfgoed met de onthulling van de nieuwe capsule collectie 'Olympic Heritage'

Nike x Hyperice: Innovatieve technologie voor training en herstel

Nike en Hyperice hebben de handen ineengeslagen om de training en het herstel van sporters naar een hoger niveau te tillen. Deze samenwerking heeft...

Roger Dubuis en Lamborghini: Een explosie van groen in de nieuwe flyback chronograaf

Roger Dubuis is al jaren nauw verbonden met de racewereld. Net als het Italiaanse sportwagenmerk Lamborghini wordt het horlogehuis gedreven door superieure techniek