Wetenschap en sport. Mentale kracht is net zo belangrijk voor een atleet als fysieke kracht. Dat heeft Asics nu wetenschappelijk aangetoond met het Blackout Track experiment. Een medaille of niet: een goed getrainde mind kan het verschil maken.

Wetenschap en sport

Op 5 juni voerde Asics een experiment uit op de Blackout Track in Londen. Op een baan, bijna geheel gehuld in het duister, werd de loper slechts gevolgd door een schijnwerper. De deelnemers legden de afstand niet alleen in het donker af, maar ook zonder enige vorm van prestatie indicatoren, er was geen duidelijke finishlijn en ook positieve aanmoedigingen waren afwezig. Diverse atleten vanuit de hele wereld liepen deze “mental marathon” van 10k in 66 rondes zonder enige vorm van afleiding of comfort.

Meer dan 60 seconden

In de onderzoeksopzet werd een “normale” 5K gelopen, en vervolgens een 5K op de Blackout Track. De onderzoekers zagen zelfs bij de meest ervaren atleten de prestaties afnemen op de Blackout Track. De tijden liepen hierbij op met een gemiddelde van 60 seconden. Dit kan het verschil betekenen tussen een medaille winnen, of niet.

Marathon: 9 minuten sneller of langzamer

Het experiment werd geleid door Sportwetenschapper professor Samuele Marcora (onderzoeksdirecteur bij de Universiteit van Kent, Sport- en bewegingswetenschappen). Het gemiddelde verschil van 4,5% tussen de normale 5K en de Blackout Track 5K,  is groter dan Asics en het onderzoeksteam hadden verwacht. In sommige gevallen was het verschil bijna 2 minuten. Om een idee van deze impact te geven: 5%, betekent 9 minuten sneller of langzamer lopen, voor een loper die de marathon rond de 3 uur loopt.‘I was 13 seconds slower in the ‘Blackout’ conditions but it felt considerably easier. I felt much calmer, in control and evenly paced, which was not what I was expecting.’
Susie Chan (ultraloper).

Waarom de mind trainen?

De resultaten zijn duidelijk: stimuli als techniek, licht en geluid hebben een positief effect op de prestaties van hardlopers. De vraag is: als je bijna altijd gebruik kunt maken van deze prestatie-boost, waarom is het dan toch nuttig om je mind te trainen? Allereerst vanwege dat feit dat het prettig is om tijdens het hardlopen in je flow te komen, en deze bereik je onder andere door prikkels buiten te sluiten. Daarbij presteer je ook beter in deze geestestoestand. De Blackout Track baan is geïnspireerd op een bekende techniek die langeafstandlopers gebruiken om hun mind te trainen. Zij lopen daarbij een lange afstand in rondes van 1 of 2 mijl, zonder enige vorm van techniek. Regelmatig trainen in deze uitdagende omstandigheden, heeft juist een positief effect op de prestaties van de atleten. Tot slot een laatste argument om de mind te trainen: door te focussen op de mind, leren lopers niet te veel afhankelijk te zijn van aspecten zoals muziek en tempoassistentie wat een groot voordeel kan zijn.‘It reminded me how powerful the mind is, to push your body using your mental strength. No matter your ability, you can go further than you think, and the mind is probably your most powerful tool,’
Iwan Thomas, voormalig European and Commonwealth Games kampioen.

Deena Kastor Asics Blackout Thermal
<