Als ‘niet roker’ en ‘actief sporter’ heb ik er zelf ook een ontzettende hekel aan; rokende buren. Maar ik ben niet de enige. Laatst kwam ik een blogartikel tegen waarin de schrijfster pleit voor een compleet rookverbod. Nou leven we gelukkig in een vrij land en ik ben tegen meer regels en wetten, maar tegelijk deel ik wel de (vervelende) ervaring van de schrijfster van het artikel en kom dit zelf regelmatig ook tegen. 

Rokende buren

Zij zat, net als ik dat nu doe in Amersfoort terwijl ik dit artikel schrijf, heerlijk op een terrasje met een hapje en een drankje. Vervolgens kwam er een dame aan een tafeltje naast haar zitten. Géén probleem natuurlijk in het eerste opzicht, totdat zij na een paar minuten een sigaret op stak. Blijkbaar zat zij in de rook want daar heeft zij dus wat van gezegd. Ze is uitgemaakt voor ‘zeikwijf’, maar die rokende dame is wel ergens anders gaan zitten. Ik begrijp goed dat mensen het vervelend vinden als zij lekker hun sigaretje willen roken vervolgens worden gevraagd om ergens anders heen te gaan of om dat sigaretje uit te maken. Aan de andere kant vind ik het zelf ook vervelend als ik in de rook van een ander zit. Wat ik helemaal vervelend vind is als men in de deuropening van een restaurant of café staat te roken, gezellig met zijn allen bij elkaar. Meestal staan mensen dan precies in de doorloop te roken, waardoor je geen andere keuze hebt dan door die sigarettenrook te lopen. 

Hoe dan ook zijn er behoorlijk wat kritische berichten in de comments van het artikel achter gelaten. Er is vooral veel onbegrip van mensen en dan vervolgens de vraag stellen: “waarom er over rokende buren wordt geklaagd en waarom niet over fabrieken, bussen, barbecues, vliegtuigen, etcetera?” Aan de andere kant zijn er mensen die schrijven: “Ik hoop dat binnenkort uit de terrassen en alle sportclubs rookvrij zijn. En dan de rest nog.” 

Rookvrije zones

Er zijn in ieder geval veel mensen die zich rot ergeren aan rokende buren en er zijn ook hartstikke veel mensen die zich ergeren aan mensen die zich ergeren aan rokers. Mijn vraag is daarom eigenlijk, hoe lossen we dit zo goed mogelijk met elkaar op. Zelf denk ik bijvoorbeeld aan rookvrije zones, maar dan bedoel ik niet zo’n klein cirkeltje op een perron van een station met zo’n stinkende totempaal. Maar gewoon 50% van het terras is helemaal rookvrij en de andere 500% van het terras kan je roken wat je wilt bijvoorbeeld en mag je er niet over klagen. Dan is de keuze aan iedereen waar die wilt gaan staan. Goed idee? Of heb je zelf nog andere suggesties? Ik ben erg benieuwd naar jouw mening en hoe jij vindt dat we het beste kunnen omgaan met dit dilemma. 

‘Rokende buren’, hoe ga je ermee om?
<