Review: digitaal-analoog G-shock GM-110 horloge

G-shock staat sinds jaar en dag bekend om z’n duurzame en tijdloze horloges. Stevige sporthorloges die tegen een stootje kunnen (vandaar de naam). De horloges zijn een resultaat van een Casio medewerker die een horloge van zijn vader aan diggelen liet vallen. Hij ontwierp een horloge met ’triple 10′ bestendigheid. Eentje waarvan de batterij 10 jaar mee kon, water resistent met 10 bar en die een val kon weerstaan van 10 meter. Dit duurzame horloge kreeg de naam G-shock en is sinds die tijd een begrip in de wereld van stevige, shockbestendige horloges.

Vroeger waren de horloges voorzien van een LCD scherm, maar toen het horloge populair werd in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw volgden vele verschillende analoge modellen en modellen met combinatie van analoog en digitaal. Inmiddels zijn er ruim 100 miljoen horloges verkocht, zijn er ook vele ‘smartwatches’ met bluetooth connectie en bestaat het merk alweer bijna 40 jaar.

Opvallen, groot en oerdegelijk

In 2010 was het einde in zicht voor G-shock. De nieuwe garde vond de horloge niet meer zo spannend. De welbekende de GA110 bracht hier verandering in en haalde G-shock uit het slop. Dit stevige kunststof horloge werd zelfs een icoon en een van de best verkopende modellen. Nu zo’n 20 jaar later is het tijd voor een update. Niet alleen bracht Casio het horloge uit met nieuwe features, ook werd de kast van metaal en verkrijgbaar in meerdere kleuren. Het resultaat mag er zijn, een opvallend, groot en oerdegelijk horloge, dat gezien mag worden.

Review: digitaal-analoog G-shock GM-110 horloge

Menquiry onderwierp de G-shock GM-110 aan een uitgebreide gebruikerservaring en was positief verrast. Toch zijn er wel wat minpunten waar we je graag op wijzen.

Hamvraag is, zouden we direct naar de winkels rennen voor dit horloge van 200? Korte antwoord nee, lange antwoord.. Waarom niet?

De looks

Dit horloge moet het echt niet hebben van z’n elegante looks. Maar daar zijn de G-shocks ook niet voor gemaakt natuurlijk. Het is een stoer horloge, met digitale en analoge klok en twee grote, mooi wegvallende, knoppen aan beide zijden. Hiermee kun je prima op het strand of in het bos aankomen. Ook bij een BBQ kun je prima uit de voeten, maar een keurig feestje, een leuke date of een bezoek aan je schoonouders, wij zouden het afraden. Het horloge is enorm opvallend en weinig subtiel. Ook de kleuren vallen behoorlijk op, er is een metalen zilver/zwart variant, een goudkleurige en ook twee speciale New Era Cap edities vanwege hun 100-jarige verjaardag. Allemaal flinke klokjes die het goed doen op een stevige motorrijdersspols en krachtige surfersarmen. Ben je een freediver, dan hoef je deze GM-110 niet af te  doen, tot 20 bar (of 200 meter) kun je met deze G-shock prima onder water.

Review: digitaal-analoog G-shock GM-110 horloge

Met bijna honderd gram (OK, officieel 93) is het horloge vrij zwaar. De dikke metalen kast (51,9 x 48,8 x 16,9) draagt daar voor het grootste gedeelte aan bij. Grote kans dat je iemand per ongeluk een schedelbasisfractuur toedient of bij het pakken van een biertje die van je maat kapot stoot. Het horloge zelf zal niet snel kapot te krijgen zijn, ook beschadigen wordt vrij lastig, dat zie je direct. Dat komt mede door de stevige behuizing, die zelf afgeschermd is tegen magnetische velden. Ook het geharde mineraalglas kan tegen een behoorlijke stoot, dus een kras zal je niet snel oplopen.

De G-Shock GM-110

Het horloge heeft een sportieve en zeer degelijke look, maar de tijd aflezen is lastig. Van de twee digitale schermen geeft de onderste de tijd weer, deze is vrij moeilijk te zien omdat het zich ‘onderin’ de metalen kast bevindt. Dat ziet er van dichtbij best netjes uit, maar in de praktijk moet je echt goed ‘inzoomen’ om de tijd af te lezen. Gelukkig is er ook de mogelijkheid om de analoge klok te bekijken. De twee grote wijzers lichten goed op in het donker, wanneer ze overdag daglicht hebben opgeslurpt, dan lukt het aflezen prima. Overdag is het regelmatig ongemakkelijk. De kast is namelijk ingedeeld in drie gelijke delen, net als bij het oudere GA-model. De delen worden gescheiden door 3 metalen spijlen. Eentje op 3 uur en twee tussen respectievelijk 7 & 8 uur en 10 & 11 uur. In de praktijk zul je dus even goed moeten kijken waar de wijzers zich bevinden, zeker als een of beide deze zich boven deze spijlen bevinden. Niet onoverkomelijk, maar ook bij de voorganger was dit al een uitdaging. Alleen de ‘gold’ versie heeft dit probleem wat minder, omdat deze witte wijzers beter afsteken tegen de goudkleurige spijlen.

Helaas ontbreken smartwatch functionaliteiten en zaken als hartslagmeter en stappenteller, dat verbaast ons enigszins, want er is voldoende ruimte voor elektronica en ook zou het daarmee een opvallend alternatief kunnen worden voor de waterbestendige Fitbit, Polar of Garmin sporthorloges. Juist ook, omdat de GM-110 de perfecte looks heeft om voor de dag te komen als ‘hard-core hardloophorloge’ en er wel behoorlijk wat sportieve elementen terug te vinden in het horloge. Alle meet-functies zijn aanwezig, zoals een 1/100 seconden stopwatch, meetcapaciteit van maximaal 1000 uur, countdown timer, verstreken tijd, split tijd en 1e en 2e plaats tijden.

Bediening

De specs zijn sowieso best op orde, het horloge kent 31 (!) wereldwijde tijdzones (48 steden), je kunt uiteraard kiezen voor 12- of 24-uurs format en ook is er een zomer- en wintertijd optie. Het is makkelijk schakelen tussen thuisbasis en world-time en gedurende drie jaar hoef je geen batterij te vervangen. Je kunt 5 alarmen instellen met 1 snooze alarm en in de nacht kun je het horloge raadplegen met een lampje. Herstel… een Super Illuminator LED-licht met nagloed (1,5 of 3 seconden). Deze verlicht de wijzers prima, maar helaas niet de LCD-display. Een gemiste kans, juist omdat de drager, zoals eerder vermeld, moeite kan hebben om het display af te lezen. Het horloge beschikt tevens over een ‘auto-calender’ alleen loopt deze kalender tot 2099. Zoals wij het horloge ervaren hebben, denken wij dat hij prima in staat is om tot die tijd heel te blijven. Waarom dan ‘maar’ tot 2099? Het is ons niet duidelijk. Hopelijk krijgen onze kleinkinderen te zijner tijd een update van Casio om die tijd iets op te rekken.

Conclusie

Ben je een G-shock liefhebber of houd je van stevige en shockproof horloges? Dan hoort de G-shock GM-110 op de shortlist of om jouw pols. Wil je een horloge dat ook als smartwatch fungeert en stappen bijhoudt, dan kun je ‘m direct weer schrappen. Zoek je een opvallend en ‘niet-kapot-te-krijgen’ horloge waarmee je opvallend kunt pronken, koop deze GM-110! Waarschijnlijk geniet je nog tot in lengte der dagen, want z’n voorganger gaat bij veel gebruikers al 20 jaar probleemloos mee en hierbij is alleen aan de kunststof buitenkant zijn ouderdom te zien. Dat zal bij deze metalen editie niet het geval zijn. Nog langer wachten dus op de opvolger van dit horloge!

Review: digitaal-analoog G-shock GM-110 horloge

Review overzicht

Design
7,5
Functionaliteiten
7
Batterijduur
10
Bediening
8
Duurzaamheid
9
Stoerheid
9
Prijs/kwaliteit
7

Samenvatting

Ben je een G-shock liefhebber of houd je van stevige en shockproof horloges? Dan hoort de G-shock GM-110 op de shortlist of om jouw pols.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Ontdek hoe fit je echt bent met Garmin Connect in 2024

Heb je ooit stilgestaan bij hoeveel je lichaam je vertelt, als je maar weet waar je moet luisteren? Garmin Connect, de app die jouw...

De Menquiry Kerstgids en vooruitblik op 2025

De dagen zijn opvallend kort, het weer is fris en we zorgen voor licht en gezelligheid in huis. De kerstdagen naderen met rasse schreden....

Hyperice Hypervolt 2: Een veelzijdige massage gun voor serieuze sporters

Het optimaliseren van herstel en het voorkomen van blessures is essentieel voor iedereen die serieus bezig is met sport, van fitnessracers tot trail- en...
Ben je een G-shock liefhebber of houd je van stevige en shockproof horloges? Dan hoort de G-shock GM-110 op de shortlist of om jouw pols.Review: digitaal-analoog G-shock GM-110 horloge