Met de Lexus UX door Urban Berlijn

Autorijden is voor de echte petrolhead niet alleen van a naar b gaan. Het is een beleving. Dat is iets waar het Japanse merk Lexus al sinds de introductie van de eerste Lexus LS in 1989 op inzet. Deze auto was zo stil en zijdezacht dat je een muntje recht op de draaiende V8 motor kon zetten. Met de vernieuwde Lexus UX voor modeljaar 2023 laat het merk zien dat beleving in een urban omgeving prima met mobiliteit samengaat.

Berlijn is een stad vol geschiedenis en locals met verhalen. Natuurlijk kan je er alle bekende landmarks zien en de toerist uithangen. Maar wat is er mooier dan de geschiedenis en verhalen zelf te ontdekken? De Duitse hoofdstad zit vol oude architectuur en urban stories. Dat is iets waar Lexus tijdens mijn tweedaagse verblijf in Berlijn voor heeft gekozen. De vernieuwde Lexus UX speelt een bijrol. Ik gebruik de Lexus UX 250h F SPORT Line enkel om van locatie naar locatie te rijden. Gelukkig heb ik de wagen tijdens de verbindingen goed kunnen testen en ik moet zeggen dat de UX me prima is bevallen. Als je echt iets anders wil rijden waarbij premium comfort en bedieningsgemak centraal staat is de Lexus een juiste keus.

Met de Lexus UX door Urban Berlijn

Teufelsberg

Na de Tweede Wereldoorlog werd Duitsland in vier sectoren opgesplitst. In 1949 kwam het tot west en oost Duitsland. Het westelijke deel (BRD) kwam onder bestuur van Bondskanselier Adenauer te staan terwijl het oostelijke deel (DDR) een communistisch bewind kreeg. De gevreesde Stasi maakten er de dienst uit. Voor de hoofdstad Berlijn werd letterlijk een grens getrokken. Vanaf begin jaren zestig gingen de Stasi een stap verder en werd een 45 kilometer lange muur gebouwd.

De Amerikaanse geallieerden besloten na de oorlog in hun sector een hoge heuvel te bouwen. Men gebruikte hiervoor 75 miljoen ton puin uit het grotendeels verwoeste Berlijn. Op de 80 meter hoge Teufelsberg werd eind jaren vijftig een Amerikaans NSA (National Security Agency) afluisterstation gebouwd. Als onderdeel van het wereldwijde afluisternetwerk ECHELON werkten de intelligence officers er klokje rond. Na het vertrek van de NSA raakte het station in verval. Tegenwoordig is het een vrijplaats voor kunstenaars. Ik genoot van de uitgebreide rondleiding door een oud-officier en alle prachtige kunst in en rond het complex. De Lexus UX bleek fotogeniek en het was gaaf om over het voormalige NSA-terrein te rijden.

Met de Lexus UX door Urban Berlijn

Lokale bakkerij

Waarom zou je de ingrediënten voor zoiets “simpels” als brood van ver halen? De KEIT Bakery aan de Grünberger Strasse in het oosten van Berlijn werkt enkel met lokale ingrediënten. Ze halen hun producenten van boerderijen tot 100 kilometer van hun bakkerij. Dat gaat best ver omdat eigenaren Kolja en Thanos expliciet om de beste graansoorten vragen. De boer verbouwt haar tarwe dus op bestelling.

De twee heren kwamen na jaren op hoge functies in het bedrijfsleven tot inkeer en begonnen hun bakkerij. Ambacht staat centraal. Het maken van brood is niet zo makkelijk als men denkt. Elk proces; Zowel het mengen en afwegen van de ingrediënten luistert nauw. Ook het bakproces is delicaat. Een minuutje eerder of later uit de oven en je brood kan haar smeuïgheid of knapperige textuur verliezen.

Lexus UX 250h F SPORT Line

Aan de voet van de Lexus ladder staat sinds eind 2018 de UX. Een urban cross over gericht op comfort. De UX is een auto waarin je thuiskomt. Je neemt plaats op het heerlijke meubilair waarbij je snel een uitstekende zitpositie vindt. Je kan als bestuurder het stuur lekker ver naar je toehalen. het is zowel in hoogte als in diepte verstelbaar en lekker in de kou, verwarmd. In de Lexus UX 250hF SPORT Line, nieuw voor modeljaar 2023, zit je op sportstoelen die stevig zijn gebolsterd en ze bieden volop zijdelingse steun.

De UX F SPORT Line heeft zowel van buiten als van binnen sportieve accenten, een strepentrekker en bochtenridder is het niet. Al doet de wagen haar best met instelbare dempers en stuurgedrag. In Sport + wordt de UX zelfs wat aan de harde kant. Dat is op strak autobahn asfalt prima maar op de soms abominabele klinkerwegen in Berlijn minder prettig. De UX F SPORT Line beschikt over een twee liter benzinemotor gecombineerd met twee elektromotoren en vierwielaandrijving. Ze leveren samen 184pk/135 kW.

De vernieuwde UX beschikt nog niet over de vijfde generatie van Toyota haar fameuze hybride systeem de je wel in de nieuwe Corolla Cross vindt. Maar met de vierde generatie is de UX in staat om aardige stukken in Berlijn geheel elektrisch af te leggen. Mijn gemiddeld verbruik over een kilometer of 30 in de stad en net daarbuiten was ongeveer 5 liter op 100 kilometer. Best indrukwekkend voor een hoge auto die leeg 1515 kilo weegt.

Naast de geheel nieuwe F SPORT Line is het multimediasysteem vernieuwd. Het Lexus touchpad is verdwenen. Voor velen een hele verbetering. Het nieuwe 12 inch touchscreen werkt prima en is intuïtief te bedienen. Daarnaast is het lekker snel en zijn de functies prima ingedeeld. De Lexus assistent leert je gewoontes en probeert je hierin te helpen. Helaas, dat is vaker met dit soort systemen, begrijpt ze je niet altijd. Zo is zeggen dat je het koud hebt een reden om het weerbericht op te lepelen terwijl je de verwarming een tikkeltje hoger wilt hebben.

Met de Lexus UX door Urban Berlijn

Gelukkig heeft de UX losse knoppen voor de klimaatbeheersing. De stoelverwarming en koeling hebben zelfs een automatische stand die samen met het systeem werkt om je het zo behaaglijk mogelijk te maken. Het zicht rondom is prima voor elkaar tot je de flinke dode hoeken achter in de gaten krijgt. De Lexus UX beschikt over een 360 graden camerasysteem. Batterij broertje 300e krijgt in maart 2023 een fikse opfrisbeurt, uiteraard profiteert de elektrische UX van alle upgrades maar belangrijker nog de range van de 300e gaat van 300 naar 450 kilometer WLTP. Dat komt doordat Lexus het batterijpakket van 54,3 kWh naar 72,8 kWh heeft vergroot. De snel laadmogelijkheid is nu 50kWh en ik hoop dat dit voor de vernieuwde UX 300e minimaal het dubbele zal zijn. Exacte gegevens ontbreken op dit moment nog.

Gelukkig maakt de garantietermijn van 10 jaar/200.000 kilometer voor elke Lexus veel goed. En met het Red Carpet Treatment werkt de vernieuwde UX niet alleen aan comfort en betrouwbaarheid in de auto maar ook daarbuiten. Lexus is al jaren koploper qua betrouwbaar en tevredenheid. Ik begrijp best waar dat vandaan komt. De Lexus UX F SPORT Line zoals door mij getest kost 65.995 euro exclusief opties. Je stapt in een elektrische 300e vanaf 51.995 euro.

Review overzicht

Design
7
Interieur
8
Exterieur
7
Rijeigenschappen
9
Bediening
8

Samenvatting

De vernieuwde Lexus UX is een heerlijk comfortabele metgezel die je zonder problemen van a naar b brengt. Hij lijkt no nonsens maar is dat zeker niet. Daar zorgen de prima afwerking, het fijne vernieuwde multimediasysteem en algehele beleving voor. De UX is premium en wil maar één ding doen; het haar inzittenden zo prettig mogelijk maken. Daar slaagt de UX volledig in.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Veriwatch; een gereanimeerde klassieker voor dagelijks gebruik

Na lang wachten arriveerde vorige maand de Veriwatch Octopus 1973 Classic. Een horloge uit Italië met Zwitsers uurwerk dat we mogen reviewen met onze...

Tips voor een trip naar Japan, het land van de reizende zon

Japan spreekt tot de verbeelding. De cultuur, mensen, infrastructuur en gebruiken zijn zo anders dan bij ons. Je kan er een boek over schrijven....

De nieuwe Toyota GR Yaris is een 280pk sterk bommetje op wielen

Toyota GAZOO Racing is een begrip in het World Rally Championship. Ze strijden sinds 2017 mee met Yaris WRCs en zijn succesvol. De Yaris...
De vernieuwde Lexus UX is een heerlijk comfortabele metgezel die je zonder problemen van a naar b brengt. Hij lijkt no nonsens maar is dat zeker niet. Daar zorgen de prima afwerking, het fijne vernieuwde multimediasysteem en algehele beleving voor. De UX is premium en wil maar één ding doen; het haar inzittenden zo prettig mogelijk maken. Daar slaagt de UX volledig in.Met de Lexus UX door Urban Berlijn