Deze ‘1000 Miglia Experience’ Jaguar XK120 uit 1950 is nu te koop bij Jaguar Classic

De zeldzame Jaguar XK120 van bouwjaar 1950 uit de Jaguar Classic Collection, die onlangs de eerste 1000 Miglia Experience UAE volbracht, is nu te koop bij Jaguar Classic Works in Coventry, Verenigd Koninkrijk. Daar wacht de Jaguar XK120 Open Two-Seater (OTS) – een als Works Legend goedgekeurde klassieker, afgewerkt in Cream met zwarte softtop en een interieur in de kleuren Biscuit and Red – op een nieuwe eigenaar.

Sinds de auto is opgenomen in de Jaguar Classic Collection is dit perfect gerestaureerde exemplaar minutieus onderhouden. Deze XK120 behoorde ooit toe aan Stuart Lightfoot, een van de oprichters en de wedstrijdsecretaris van de Jaguar Drivers’ Club die in juni 1956 werd opgericht.

Geprepareerd door experts

Experts van Jaguar Classic Works hebben de Jaguar XK120 geprepareerd voor de 1000 Miglia Experience UAE. Het iconische auto-evenement vond voor het eerst plaats buiten Italië. Jaguar Classic ondersteunde het evenement als sponsor van het Official Awards Dinner in het Emirates Palace. De XK120 werd bij deze gelegenheid bestuurd door contentmaker en influencer Mohammad Al Muhaini (@Q8Stig) en Matthew Bailey, Senior Business Development Manager van Jaguar Land Rover Classic. Deze XK120 OTS eindigde op een respectabele 25e plaats in het algemeen klassement en 13e in zijn klasse. Gedurende het evenement, van 4 tot 8 december jl., had de Jaguar geen enkele technische ondersteuning nodig.

Als onderdeel van zijn samenwerking met de 1000 Miglia Experience UAE exposeerde Jaguar Classic tijdens het evenement de Jaguar C-type en D-type Continuation-modellen voor het eerst in de Verenigde Arabische Emiraten. Dat gebeurde onder meer tijdens de prijsuitreiking.

Deze 1000 Miglia Experience Jaguar XK120 uit 1950 is nu te koop Jaguar Classic

Aan de 1000 Miglia Experience UAE, een eigentijdse editie van het roemruchte evenement, namen honderd bezitters van historische auto’s deel. Dat resulteerde in een bonte verzameling historische voertuigen, Mille Miglia-raceauto’s en eigentijdse iconen. Van zondag 4 tot en met donderdag 8 december reden ze in vier etappes van Dubai naar Abu Dhabi, waarbij ze een onvergetelijke rit door alle zeven Emiraten beleefden. De 1000 Miglia UAE is het grootste klassieke motorsportevenement dat ooit in het Midden-Oosten is georganiseerd.

Drie categorieën

Tijdens het evenement waren de auto’s opgesplitst in drie categorieën: de 1000 Miglia Class (1927-1957) ter ere van de auto’s die deelnamen aan het oorspronkelijke evenement, de Jubilee Class voor auto’s gebouwd tot 1971 (het oprichtingsjaar van de Verenigde Arabische Emiraten) en de klasse Contemporary Icons voor moderne auto’s.

Deze 1000 Miglia Experience Jaguar XK120 uit 1950 is nu te koop Jaguar Classic

Onder de deelnemers was ook David Gandy, een Brits model en Jaguar liefhebber. Hij reed in zijn eigen Jaguar XK120 uit 1954, die in 2019 een grondige renovatie onderging bij Jaguar Classic. Deze experts hebben 2.700 manuren geïnvesteerd aan upgrades om de XK120 uniek en raceklaar te maken. Zij gaven de 3,4-liter zescilinder-lijnmotor niet alleen meer vermogen, maar verbeterden ook de duurzaamheid ervan. Ten slotte werd de XK120 afgewerkt in Solid Black, met een interieur van Aged Saddle (lichtbruin) leder in een uniek rasterpatroon.

Deze 1000 Miglia Experience Jaguar XK120 uit 1950 is nu te koop Jaguar Classic

Works Legends

Het programma Works Legends biedt een bijzondere selectie van buitengewone klassieke auto’s, die uit alle uithoeken van de wereld afkomstig zijn. Elk voertuig is volledig gecertificeerd door Jaguar Classic, dat de auto’s voorziet van 12 maanden garantie zonder kilometerbeperking en een sluitende onderhoudshistorie, die uitvoerig is gecontroleerd door het team van Jaguar Classic.

De door Jaguar Classic te koop aangeboden XK120 is na zijn deelname aan de Mille Miglia klaar voor volgende endurance-rally’s. Hij is opgenomen in het Registro, de officiële lijst van gecertificeerde en toegelaten auto’s voor de iconische rally; de inschrijfgelden voor 2023 zijn al voldaan.

Upgrades

Deze XK120 heeft enkele interessante upgrades, zoals een professionele digitale rallytimer van Brantz, een mechanische rallytimer van Bremont, vierpuntsgordels en een brandblusser. De auto sierde in april 2022 de cover van het jubileumnummer van het tijdschrift Classic and Sports Car.

De XK120 is een van de weinige XK-modellen die verkrijgbaar zijn bij Jaguar Classic. Jaguar Classic is wereldwijd dé autoriteit op het gebied van deze modellen, onder meer vanwege de mogelijkheden die het biedt voor onderhoud en restauratie aan de hand van oorspronkelijke archieftekeningen en -technieken.

Historie

Na zijn introductie op de London Motor Show in 1948 was de XK120 tot 1954 in productie. Jaguar bouwde ongeveer tweehonderd exemplaren met een aluminium carrosserie voordat het in 1950 overschakelde naar staal. De XK120 was er eerst als Open Two-Seater (OTS). In 1951 verscheen hij ook als Fixed Head Coupe (FHC) en in 1953 als luxere Drophead Coupe (DHC).

Deze 1000 Miglia Experience Jaguar XK120 uit 1950 is nu te koop Jaguar Classic

Een ander exemplaar uit de Jaguar Classic-voorraad is een XK120 uit 1953 in race-uitvoering, uitgevoerd in Suede Green met bijpassend Suede Green interieur. Deze auto was oorspronkelijk van een fanatieke rallyrijder, waarna de volgende eigenaar met de auto deelnam aan de races van het XK Register. Na vier decennia opgeslagen te zijn geweest, was deze auto toe aan een volledige restauratie. Nu is de auto naar FIA-specificaties gerestaureerd en klaar om zijn illustere wedstrijdcarrière voort te zetten.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Veriwatch; een gereanimeerde klassieker voor dagelijks gebruik

Na lang wachten arriveerde vorige maand de Veriwatch Octopus 1973 Classic. Een horloge uit Italië met Zwitsers uurwerk dat we mogen reviewen met onze...

Tips voor een trip naar Japan, het land van de reizende zon

Japan spreekt tot de verbeelding. De cultuur, mensen, infrastructuur en gebruiken zijn zo anders dan bij ons. Je kan er een boek over schrijven....

De nieuwe Toyota GR Yaris is een 280pk sterk bommetje op wielen

Toyota GAZOO Racing is een begrip in het World Rally Championship. Ze strijden sinds 2017 mee met Yaris WRCs en zijn succesvol. De Yaris...