Met acht man de paden af in de nieuwe Land Rover Defender 130

Na de 90 en de 110 introduceert Land Rover de nieuwe Defender 130. Een grote SUV met ruimte voor acht personen en bagage. Eentje waarmee je ook buiten de gebaande paden uit de voeten kunt. Prima geschikt voor een uitgebreide road trip waarin je met het hele gezin of je vriendengroep gaat op avontuur gaat. 

Laten we maar met de grootste verandering aan de Land Rover Defender 130 beginnen. De wagen is, ten opzichte van de 110, met 34 centimeter gegroeid en meet nu 5,385 meter. Dat is serieus lang. Al deze ruimte komt ten goede aan de derde zitrij en bagageruimte waarin je met de banken plat 2516 liter kwijt kunt. Het is dus in feite en verlengde 110. Maar er is uiteraard meer.

Met acht man de paden af in de nieuwe Land Rover Defender 130

Interieur

Zo worden alle nieuwe Land Rover Defenders 130 met het grote 11,4 inch Pivi infotainment uitgerust. Het systeem kan tot op de drie vierkante meter nauwkeurig navigeren en heeft daarvoor geen telefoonsignaal nodig. Buitengewoon handig als je je die in de rimboe bevindt.

Met acht man de paden af in de nieuwe Land Rover Defender 130

Ook kunnen alle inzittenden genieten van het geavanceerde airconditioning systeem met Cabin Air Purification Plus. Een fijnmazig filter dat bacteriën en virussen buiten de deur houdt. En voor je het je afvraagt, ja het houdt ook dat ene virus buiten. De 130 heeft vier verschillende klimaatzones en is standaard voorzien van luchtvering.

Met een andere uitvoering komen natuurlijk ook een aantal nieuwe interieur en exterieur opties. Zo is de 130 te bestellen met het Light Oyster leer pakket met Natural Light Oak Veneer afwerking. 

Met acht man de paden af in de nieuwe Land Rover Defender 130

De 130 is beschikbaar in een vijf en achtzits configuratie. Voor de achtzits moet je wel wat laadvermogen missen. Al is 2291 liter nog erg riant. Met de drie zitrijen opgeklapt is er een magere 389 liter beschikbaar. Dan biedt een dakkoffer uitkomst. Of een dikke aanhanger. De Land Rover Defender 130 mag 3000 kilo trekken.

Exterieur

Van buiten kan je je Defender 130 voorzien van de nieuwe kleur Sedona Red in combinatie met het Extended Bright Pack in Ceres Silver Satin. Van de nieuwe 130 komt een First Edition beschikbaar. In drie versies waarin Land Rover het beste wat het voor 130 heeft weergeeft;

  • De eerste is de 130 in Fuji White met het Extended Bright Pack. Van binnen voorzien van het Light Oyster Full Windsor leren interieur met Natural Light Oak Veneer afwerking.
  • Ten tweede is er de wagen in Sedona Red met het Ebony Full Windsor leren interieur en Smoked Oak Veneer finish.
  • En tenslotte kan je voor de First Edition kiezen uit de Carpathian Grey lak met Vintage Tan Full Windsor leer en Rough-Cut Walnut Veneer.

Alle First Editions zijn gebaseerd op de HSE-uitvoering en beschikbaar als D300 en P400. Ze zijn voorzien van Martix LED, verwarmde tweede en derde zitrij, vier zone klimaatbeheersing, een Meridan Audio systeem, Driver Assist Pack en privacy glass achter. Ook zijn 20 inch lichtmetalen wielen standaard. 

Met acht man de paden af in de nieuwe Land Rover Defender 130

Aandrijflijn

Bij de 90 en 110 kan je kiezen uit vier, zes en achtcilinders. Al dan niet met Plug in Hybrid techniek. De keuze voor de 130 is op dit moment beperkt tot een zes-in-lijn waarbij het cijfer voor het aantal pk’s staat.  Zowel op benzine als diesel. Qua benzine heb je keuze uit de P300 en P400. De diesels zijn er als D250 en D300. Alle uitvoeringen beschikken over Mild Hybrid techniek met een 48 volt systeem. Ik verwacht dat er later een PHEV-variant beschikbaar komt. Die is er al in de 110 als P400e.

Met acht man de paden af in de nieuwe Land Rover Defender 130

Speciale Land Rover 130 voor de Queen

De Britse koningin Elizabeth viert dit jaar haar platinum jubileum. Speciaal voor deze mijlpaal heeft Land Rover een 130 beschikbaar gesteld. Als beschermvrouw van het Britse Rode Kruis zal deze 130 later dit jaar binnen Groot-Brittannië worden ingezet. Land Rover engineers werken tot die tijd samen met het Rode Kruis om de wagen voor deze taak te personaliseren.

Met acht man de paden af in de nieuwe Land Rover Defender 130

Prijzen

Je stapt in een Land Rover 130 D250 SE vanaf € 145.875. De D300 is er vanaf € 150.558. Voor een uitvoering met benzinemotor (P400) moet je minimaal € 156.388 bij de dealer achterlaten. De P300 is vooralsnog niet in Nederland leverbaar. Het absolute topmodel is de Defender X met P400 motor. Deze rijk uitgeruste 130 moet minimaal € 181.945 kosten. De nieuwe Land Rover Defender 130 is vanaf nu te bestellen. Ben je benieuwd naar de 130 die ik heb samengesteld? Klik dan hier.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Grand Theft Auto VI toont het luxe en ruige leven in Vice City

De eerste teaser van de langverwachte opvolger van Grand Theft Auto V knalde ons deze week tegemoet. Het doel van GTA VI is duidelijk....

Een week lang op de Indian FTR Sport | Motortest

Ik mocht een week lang rijden op de nieuwe Indian FTR Sport. Eentje in Black metallic met rode graphics. Niet alleen het normale woon-werk...

Joaquin Phoenix is de nieuwe Napoleon

Napoleon Bonaparte was naast een briljant generaal tijdens de nadagen van Franse revolutie ook een gewiekste keizer en dictator die zonder problemen miljoenen...