Eerste impressie: Lexus NX 450h+, premium comfort uit Japan


10 jaar garantie op een nieuwe auto. Laat dat even bezinken. Het is wat Lexus sinds de lancering van de nieuwe Lexus NX voert. En sinds kort is het ook standaard op alle Toyota-modellen. Met terugwerkende kracht! De NX is het nieuwste model in de ruim bemeten Lexus vloot. Ik was op uitnodiging van het Japanse merk in Brussel en Antwerpen om uitgebreid met het merk Lexus kennis te maken.

Exterieur

De Lexus NX is een luxe premium SUV. Dat zie je direct als je voor de auto staat. Het familiegezicht met trapeziumvormige grille is in honingraat uitgevoerd. Achter het Lexus logo is de radar van onder andere de standaard adaptieve cruise control aangebracht. Het scheelt een blok in de grille en is dus netjes weggewerkt. 

Ik heb met de Lexus NX 450h+ Executive Line en de 450h+ in F Sport Line trim gereden. In de video en dit artikel ligt de focus op de F Sport Line. De 450h+ is voor Nederland de belangrijkste versie van de Lexus NX vanwege zijn plug in hybride aandrijflijn.

Aan de zijkant springen de F Sport 20 inch in zwarte gloss uitgevoerde velgen in het oog. Het maakt de wagen in F White Metallic lekker dik. De kleurstelling is een prachtige combinatie. De deurgrepen zijn even wennen. Ze zijn elektronisch en maar niet voorzien van soft close. Het portier is al zo lekker zwaar en valt met een stille klik in het slot dat je dit niet mist.

Persoonlijk vind ik de achterzijde van de NX het fraaist. De doorlopende lichtbalk met ronde vormen voor de volledig in LED uitgevoerde achterlichten die optisch doorlopen geeft de wagen iets speciaals. Net als de vrij rechte achterruit en wulps uitgeklopte wielkasten. 

Interieur

De Lexus NX trek je aan als een lekker zittende jas. Dat begint al bij de uitstekende leren sportstoelen. Ze bieden lekker veel steun zowel in de rug als zijdelinks. Dat laatste is natuurlijk belangrijk voor een sportieve rijstijl. De test F-Sport Line is uitgevoerd met het Flare Red interieur. Rode stoelen met een zwart accent. Ook de middenarmsteun, deel van de console en de deuren zijn deels in rood leer uitgevoerd. Het ziet er fraai uit en past bij de F Sport Line uitvoering.

De eerste generatie NX was uitgevoerd met een soort touchpad besturing voor het infotainment. In de nieuwe NX is dit gelukkig komen te vervallen. Het 14 inch Lexus Link Pro systeem is een lekker snel reagerend touchscreen bordenvol functionaliteit en is voorzien van draadloze Apple CarPlay. Voor Android Auto is een kabeltje nodig. 

Een mooie optie is het in split screen weergeven van de navigatiekaart en een andere service zoals de bluetooth audio. Dat werkt prettig. Gelukkig zit niet alle klimaatbeheersing in het scherm verwerkt. Je kan de temperatuur met een draaiknop instellen.

Met flippers achter het stuur is het mogelijk om de mate van regeneratie in de EV en AUTO EV/HV in te stelen. In Sport schakel je door een aantal voorgeprogrammeerde “versnellingen ” van de Continu Variabele Transmissie.  

Rijden

De Lexus NX 450h+ F Sport Line ziet er sportief uit. Tijdens de paar uur dat ik de wagen aan de tand kon voelen is de auto een comfortabele auto gebleken. Sportief is de wagen niet. Daarvoor ligt het accent meer op luxe en comfort. En daarin excelleert de NX. Oneffenheden worden prima weggewerkt en de stilte aan boord is van premium klasse. Je hoort amper wat van de omgeving. 

Dat is knap gezien de plug in hybride aandrijving waarmee ik zeker 55 kilometer elektrisch heb kunnen rijden. Ik heb me vooral niet ingehouden. Met een lichtere gasvoet moet 65 kilometer zeker mogelijk zijn. Volgens fabrieksopgave WLTP is op de buitenweg een actieradius van 74 kilometer haalbaar en in de stad 97 kilometer! Dat zijn indrukwekkende waarden.

Aandrijflijn

Power heeft de 450h+ genoeg. Daar zorgt een 2,4 liter viercilinder benzinemotor van 185 pk/136 kW voor. De twee elektromotoren voegen daar 235 pk/173 kW aan toe en dit resulteer in een systeemvermogen van 306 pk/227 kW. Is NX snel? Absoluut. De wagen sprint in 6,3 seconden naar de honderd. 

In Sport Plus kan je zelf door een aantal voorgeprogrammeerde versnellingen van de versnellingsbak schakelen. Het zorgt voor een hoop geluid uit het vooronder. Vanwege de CVT is het beter om de bak lekker in S laten staan. Je kan tot 135 km/h elektrisch rijden. 

10 jaar garantie

Lexus is er trots op; vanaf heden levert het merk haar nieuwe auto’s af met 10 jaar garantie of 200.000 kilometer. Voorwaarde is wel dat je de auto dealer laat onderhouden. Dat is sowieso handig met het befaamde Red Carpet Treatment. Je auto wordt waar dan ook in Nederland opgehaald voor een beurt en je wordt thuis afgeleverd. Ook het weer ophalen hoort erbij. 

Toyota heeft zich ook aangesloten bij het nieuwe garantieplan. Dat bekend dat je met je Aygo X van 15,995 euro ook 10 jaar garantie hebt. Daar kunnen andere autofabrikanten een voorbeeld aan nemen! En al helemaal omdat het voor Toyota en Lexus met terugwerkende kracht van toepassing is. Dus heb je een Lexus van 2019 die dealer onderhouden is, dan zijn er nog 7 garantiejaren over!

Prijzen en uitvoeringen

Je rijdt al een Lexus NX vanaf 60.390 euro. Dat is de 350h full hybrid. Voor de Nederlandse markt is de door mij gereden 450h+ veel interessanter. Rijden kan vanaf 73.890 euro. Je stapt dan in een rijk uitgeruste NX 450h+ Launch Edition. De door mij gereden uitvoering is de NX 450h+ F Sport Line. Die staat voor 81.990 euro bij de Lexus dealer. Naast de genoemde uitvoeringen zijn er ook een Comfort en Executive Line beschikbaar. 

Samenvatting

De eerste indruk van de nieuwe Lexus NX is prima. Het is een heerlijke reis SUV in het premium segment. De 450h+ met zijn ruim 55 kilometer praktijk elektrisch bereik is uitermate interessant. De NX zit prima in elkaar en het design spreekt me aan. Als ik de NX zelf mocht samenstellen kies ik voor De 450h+ in Executive Line in Terrane Khaki Metallic kleur plus Hazel Leder interieur.

Review overzicht

Design
8
Interieur
8
Exterieur
8
Rijeigenschappen
7
Bediening
9

Samenvatting

De eerste indruk van de nieuwe Lexus NX is prima. Het is een heerlijke reis SUV in het premium segment. De 450h+ met zijn ruim 55 kilometer praktijk elektrisch bereik is uitermate interessant. De NX zit prima in elkaar en het design spreekt me aan.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Ga de uitdaging aan op World Ocean Day: 5 unieke manieren om de zee te verkennen

World Ocean Day wordt vandaag gevierd met diverse activiteiten over de hele wereld. Met als doel bewustwording!

Ook fit en sterk vanaf je vijftigste? Geen probleem!

Veel mensen denken dat het onmogelijk is om na je vijftigste nog in topvorm te raken of om spiermassa op te bouwen.

The Toughest Forces on Earth; een kijkje in ’s werelds meest exclusieve militaire eenheden

De nieuwe Netflix-docuserie "The Toughest Forces on Earth" biedt een kijkje in een aantal van 's werelds meest exclusieve en mysterieuze militaire eenheden.
De eerste indruk van de nieuwe Lexus NX is prima. Het is een heerlijke reis SUV in het premium segment. De 450h+ met zijn ruim 55 kilometer praktijk elektrisch bereik is uitermate interessant. De NX zit prima in elkaar en het design spreekt me aan. Eerste impressie: Lexus NX 450h+, premium comfort uit Japan