JLR Goodwood Revival Parade eert Koningin Elizabeth II

Op 8 september namen negen historische Land Rover Defender en Range Rover modellen deel aan een speciaal eerbetoon aan Koningin Elizabeth II op het Goodwood Motor Circuit. Dit unieke konvooi van Royal JLR-voertuigen vond plaats exact een jaar na haar overlijden en maakte deel uit van het jaarlijkse Goodwood Revival-evenement.

De hedendaagse Land Rover-modellen, zoals de stoere Defender, de elegante Range Rover en de veelzijdige Discovery, behouden nog steeds het DNA van de originele Series Land Rover. Dit DNA heeft een sterke band gecreëerd tussen JLR en de koninklijke familie.

11 historische modellen

Tijdens de herdenkingsrit werden JLR-voertuigen tentoongesteld die door zowel de Royal Family privé als tijdens officiële gelegenheden werden gebruikt. Deze auto’s komen uit de Royal Fleet, JLR Classic en privécollecties. In totaal waren er 11 historische modellen aanwezig bij het evenement, waaronder twee van de allereerste koninklijke auto’s. Het eerste Series I State Review-model en een Series I die besteld was door Koning George VI. Deze twee modellen werden statisch gepresenteerd aan het publiek. Het was de eerste keer dat deze unieke collectie in zijn geheel te bewonderen was.

JLR Goodwood Revival Parade eert Koningin Elizabeth II

Statisch gepresenteerd

Series I State Review-model

De allereerste State Review Land Rover had een speciaal ontworpen achterplatform en vergezelde Hare Majesteit Koningin Elizabeth II en Zijne Majesteit Prins Philip, Hertog van Edinburgh, tijdens een zes maanden durende rondreis door het Gemenebest. De auto maakt deel uit van de Royal Collection van het British Motor Museum in Gaydon.

Series I (LXC 894D)

Oorspronkelijk besteld door Zijne Majesteit Koning George VI, werd deze auto gebruikt door Hare Majesteit Koningin Elizabeth II en andere hooggeplaatste leden van de Royal Family in Balmoral. Hij werd in 2010 gerestaureerd door junior Land Rover medewerkers en maakt nu deel uit van de Land Rover Classic-collectie.

Dynamisch gepresenteerd

Prototype (HAC 379)

Een van de originele pre-productieprototypes uit 1948, waarvan er slechts 48 zijn gemaakt. Hij draagt ​​het chassisnummer L31 en werd gebruikt voor test-, ontwikkelings- en PR-activiteiten naast zijn zustermodel: de R32. De auto is bekend van afbeeldingen met Zijne Majesteit Koning George VI. De auto is nu in handen van een particuliere verzamelaar.

JLR Goodwood Revival Parade eert Koningin Elizabeth II

Series II State Review-model

Het tweede officiële ceremoniële Land Rover-model had blauwe stadslichten, die werden ingeschakeld wanneer een lid van de Royal Family werd vervoerd. Dit exemplaar was een reserveauto, vandaar de lage kilometerstand van ongeveer 21.000 km. De auto maakt deel uit van de Royal Collection van het British Motor Museum, Gaydon.

JLR Goodwood Revival Parade eert Koningin Elizabeth II

Series IIa Station Wagen (OGU 362D)

De persoonlijke auto van Hare Majesteit Koningin Elizabeth II was de eerste Land Rover Station Wagon die werd uitgerust met een zescilindermotor. De auto beschikt ook over een groot aantal speciale kenmerken, waaronder met leder beklede stoelen, een houten hondenrek en treeplanken, om de koninklijke taken goed te kunnen vervullen. De auto maakt nu deel uit van de Royal Collection van het British Motor Museum, Gaydon.

1974 Range Rover State Review-model

De eerste Range Rover die de rol van ceremoniële State Review-auto op zich nam, was van 1975 tot 2002 in gebruik. De speciaal aangepaste achterzijde omvatte opklapbare stoelen en een katheder waarin paraplu’s werden opgeborgen. Een extra uitlaatdemper zorgde ervoor dat het V8-geluid voor de Royal-passagiers tot een minimum werd beperkt. De auto maakt nu deel uit van de Royal Collection van het British Motor Museum, Gaydon.

Defender 130 ‘Jumbo’

Met drie portieren aan elke kant heeft deze Defender 130 met lange wielbasis de bijnaam ‘Jumbo’. De auto werd aangepast voor de koninklijke familie ter ondersteuning van uitstapjes op de Sandringham Estate, waar hij nog steeds in gebruik is. De auto nam deel aan de Goodwood Revival-parade na goedkeuring van Zijne Majesteit Koning Charles III.

JLR Goodwood Revival Parade eert Koningin Elizabeth II

1990 Range Rover State Review-model

De derde State Review Range Rover was te zien op de foto die Hare Majesteit Koningin Elizabeth II had gekozen voor haar kerstkaart uit 1994, waarop zij en Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Philip, Hertog van Edinburgh, werden afgebeeld tijdens de 50e verjaardag van de D-Day-landingen in Arromanches. Deze auto maakt deel uit van de collectie van het British Motor Museum.

Defender 110 V8

Een persoonlijke auto gebruikt door Hare Majesteit Koningin Elizabeth II op het landgoed Sandringham. Deze auto behoort tot de particuliere koninklijke collectie en maakt – in opdracht van Zijne Majesteit Koning Charles III – deel uit van de actieve Royal Fleet.

JLR Goodwood Revival Parade eert Koningin Elizabeth II

2009 Range Rover (CK58NPJ)

Er zijn talloze foto’s van Hare Majesteit Koningin Elizabeth II achter het stuur van deze Range Rover, aangezien het haar favoriete auto was nadat die aan het wagenpark was toegevoegd. De beroemde labrador-mascotte die de motorkap sierde, is uit voorzorg verwijderd.

2015 Range Rover State Review-model

Het huidige Range Rover State Review-model dateert uit 2015. De auto is gebaseerd op een Range Rover Long Wheelbase en beschikt over een plug-in hybride (diesel-elektrisch) aandrijflijn, waardoor hij tijdens staatsevenementen ook puur elektrisch kan rijden. De auto is ontworpen en ontwikkeld door de Special Vehicle Operations-divisie van JLR.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

The Toughest Forces on Earth; een kijkje in ’s werelds meest exclusieve militaire eenheden

De nieuwe Netflix-docuserie "The Toughest Forces on Earth" biedt een kijkje in een aantal van 's werelds meest exclusieve en mysterieuze militaire eenheden.

De langverwachte Sonos Ace koptelefoon is er

Na jaren van speculatie en verwachtingen heeft Sonos eindelijk zijn eerste koptelefoon onthuld: de Sonos Ace.

De duurzame wereld van Fjällräven: stijlvol en functioneel!

Fjällräven is niet alleen een stijlicoon, maar ook een merk dat zich onderscheidt door duurzaamheid en praktische functionaliteit. Met hun 'We Are Fjällräven' campagne...