De Aston Martin DB12 is een forse evolutie

Met de nieuwe DB12 is Aston Martin klaar voor de toekomst. De auto valt vooral op door het ontbreken van een essentieel onderdeel. Dat is iets wat men sinds de DB7 Vantage (1999) voor het eerst weglaat.

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen; de nieuwe Aston Martin DB12 is een evolutie van zijn succesvolle voorganger de DB11.

Vier cilinders met pensioen gestuurd

Hij mist alleen een essentieel onderdeel wat sinds de introductie van de Aston Martin DB7 in alle DB-modellen present was. De V12 is niet meer! Is dat een gemis? Voor de echte liefhebber natuurlijk wel. Hij of zij kocht een DB omdat er een V12 in zat. Eerst als bijna zes liter groot met 420pk en later in de DB9 met vermogens variërend 450 van tot 517pk.

Met de Aston Martin DB11 stapte men over op twin turbo techniek. Het vermogen knalde door de magische 600 stuks. Milieutechnisch is de 4,0 liter V8 uit de DB12 een betere optie. Het is ook wat fabrikanten vanuit globale vraag (lees: regeringen) moet doen. Het zal me trouwens niets verbazen als in een later stadium de 5,2 liter V12 terugkeert.

De DB12 is een evolutie van haar voorganger

De DB12 straalt volop kracht uit. Met de lange neus, forse kenmerkende Aston Martin grille en agressieve front splitter ga je op de snelweg echt wel aan de kant. Qua vermogen rijdt de DB12 je er, mits je niet met je Porsche Taycan Turbo S of Tesla Plaid elektrisch onderweg bent, uit. De V8 heeft 680pk, raffelt de 0-100 sprint in 3,6 seconden af en heeft een topsnelheid van 325 kilometer per uur.

Lopen we door naar de kont van de auto dan valt me iets op. Hebben we nu met een DB12 of met een DB11 te maken? Aan de achterzijde van de nieuwe 12 is er op een nieuwe splitter na niets veranderd. Dat is ook niet zo vreemd omdat de DB12 een evolutie van zijn voorganger is. Dat was een prima sportieve GT, een Engelse herensalon op wielen.

Moderne binnenzijde

Het interieur van de nieuwe DB12 heeft ten opzichte van de zijn voorganger een enorme stap gemaakt. Weg met het verouderde infotainment met draaiknop en middenconsole. Het is vernieuwing wat de klok slaat. Als je jezelf in de voortreffelijke leren, uitgebreid verstelbare stoel laat zakken word je begroet door twee digitale schermen met allerhande informatie. Het scherm voor je neus is biedt volop ruimte voor personalisering. Zo is de navigatiekaart weer te geven en heb je een gave schakelindicator voor sportief flipperen in je zicht. De DB12 is uitgerust met een ZF-automaat met acht verzetten.

De middenconsole herbergt het nieuwe infotainmentsysteem, wat vrij plat in het dashboard is behuisd. Dat is een enorme stap vooruit. Weg met de draaiknop, leve het touchscreen. Daarmee is de DB12 naar smaak in te stellen. Apple CarPlay en Android Auto zijn draadloos te verbinden. 

Onder het systeem vinden we een aantal knoppen terug. Dit doet me denken aan de V8 Vantage en DBX. Het is prettig dat Aston Martin niet alle bedieningselementen onder het infotainment stopt. Zo zijn er losse knoppen voor de temperatuur en blower snelheid.

Het nieuwe interieur design spreekt me erg aan. Mooie materialen en de alcantara hemel kunnen me wel bekoren. De aluminium accenten geven het dashboard een prachtige uitstraling. Ik denk dat het grote plastic blok achter de binnenspiegel op den duur wel stoort. Het herbergt allerlei rijhulpsystemen en de regensensor. De DB11 had nog de traditionele knoppen voor de automaat bediening. Bij de DB12 is er een pookje voor in de plaats gekomen. 

Met de DB12 heeft Aston Martin een flinke stap voorwaarts gemaakt. Ik hoop vurig dat de iconische V12 in een later stadium terugkeert. De DB12 is vanaf het derde kwartaal te bestellen. Prijzen zijn nog niet bekend. Reken op twee ton.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Offroad door de Ardennen: Een weekend vol modder, comfort en culinaire hoogstandjes

De Ardennen hebben iets magisch in de herfst. Terwijl de ochtendmist langzaam optrekt boven de dichtbeboste heuvels, onthult zich een explosie van warme herfstkleuren....

De G1 Digital Glasses – waar mode en technologie samenkomen

Er is een nieuwe trend in de wereld van mode en technologie: AI-gedreven brillen die niet alleen stijlvol zijn, maar ook functioneel. Even Realities,...

Rijden in het maanlandschap van Lanzarote per Lexus NX Overtrail

It’s a small step for man, but a giant leap for mankind… Het is deze wereldberoemde uitspraak van NASA-astronaut Neil Armstong, die me te...