Dit horloge is Out Of Order

We ontvingen van Out of Order Watches (OOO) een van hun laatste horloges voor een review. Het gaat om de hagelnieuwe Sporty Chronografo, uitgebracht in mei 2023. De persbrochure ontvangen we de dag voor de officiële lancering. Hoewel er weinig foto’s in staan, krijgen we een goede eerste indruk op basis van de specs. Het ziet er veelbelovend uit en we zijn benieuwd naar het exemplaar dat OOO ons toestuurt.

Het idee achter de horloges van Out Of Order is dat de kast en band een unieke behandeling ondergaan. Het zorgt dat ieder horloge aan de buitenkant uniek ‘beschadigd’ is, vandaar de naam ‘out of order’. Intern is het echter een onbeschadigd en gloednieuw horloge. Door dit unieke ‘verouderingsproces’ wel eentje dus met een ‘vintage uitstraling’. Het merk heeft fans over de gehele wereld, mede vanwege dit concept, we kijken daarom met extra interesse uit naar onze ervaringen met dit bijzondere horloge.

Unboxing

Tijdens het unboxen van ons exemplaar wordt onze interesse beloond. Het horlogemerk heeft de slogan ‘damaged in Italy’ in stijl doorgevoerd. We ontvangen een recyclebare enveloppe met een OOO-stempel aan de buitenzijde. Het horloge zit in een mooi doosje en het doosje zelf is ingepakt. Het is een feestje om het product, dat vergezeld is van een handgeschreven bedankje, uit te pakken. We openen de box en kijken tegen de binnenkant van het doosje aan. Hierop staat ‘please treat me bad’, de tekst die we later ook op de achterzijde van het horloge vinden. Deze wordt nu nog aan het oog onttrokken omdat deze ook weer is ingepakt in papier. Voordat we het horloge in daadwerkelijk in handen hebben, zijn we dus volop in aanraking gekomen met verschillende kleine verrassingen waarop het ‘damaged’ principe is doorgevoerd. We ervaren het uitpakproces dan ook een beetje als een overdreven aaneenschakeling van marketinguitingen, maar dat kan ook zijn omdat OOO ons wil informeren over de historie en andere horloges.

Already damaged

Teksten als ‘don’t worry about damaging your watch, we’ve already taken care of that for you’ doen ons glimlachen. Juist daarom zijn we ook een beetje verbaasd dat het doosjes zelf niet beschadigd is, dat had best gemogen natuurlijk. Erg fijn dat OOO wat extra schakels bij het horloge heeft gedaan voor de wat dikkere polsen. De band was voor ons goed op maat en middels de pinnen aan de gesp vrij snel ‘exact op maat’ te maken. Tijdens het uitpakken vonden we ook een dunne metalen flessenopener als ‘autenticiteitsbewijs’. De link tussen het horloge en een flessenopener ontgaat ons, toch komt het altijd van pas, dus stoppen we de opener in de keukenla. In de bijgevoegde brochure zoeken we het nieuwe model op, helaas staat deze er nog niet in, wel zien we direct alle andere modellen. Een grote selectie en een kleurrijk geheel. Maar nu… Onze chrono om de pols doen en jullie meenemen in onze ervaring…

Spoiler alert: Een mooi, uniek en functioneel horloge dat de nodige interesse oproept bij de omgeving. In onze ogen had het horloge echter nog iets meer beschadigd mogen zijn…

Dit horloge is Out Of Order

He interessant, wat is dat voor horloge?’ De horloges van OOO vallen op vanwege hun design en het opmerkelijke logo op de wijzerplaat. Onder de drie O’s staat Out Of Order en dat roept vragen op. De wijzerplaat is gedetailleerd, de letters en indicators zijn opgelegd en het geheel ziet er strak uit, daarop zit geen enkele beschadiging. Eigenlijk best jammer, want als dat netjes was gedaan (een scheefhangende O bijvoorbeeld), was het idee in onze optiek nog completer doorgevoerd. Het horloge oogt solide en degelijk en is met z’n 140 gram (met stalen band) best op gewicht, maar verre van zwaar.

De Sporty Chronografo

Het horloge dat we testen, de Sporty Chronografo, komt in drie kleurvarianten met leren band. Voor ons ligt de ‘cream’ variant, de enige kleur die ook verkrijgbaar is met stalen band. De banden voor dit model zijn niet los te verkrijgen, maar een mooie crème lederen band hebben was zonder moeite snel geinstalleerd. De originele band is van roestvrij staal en kleurt door het unieke verouderingsproces wat ‘roest blauw’, erg mooie in combinatie met de crème wijzerplaat in onze optiek. Bestel je een variant met leren band, dan ontvang je een zwarte suède leren band op deze crème en bij de andere modellen is de band geverfd in dezelfde kleur als de wijzerplaat en stiksels in de kleur van de details. Tijdens het schrijven van de review waren we in Frankrijk voor een sportieve trip. Regelmatig ontdekten wij pas tijdens onze mountainbike tochten en hikings dat we dit horloge nog om de pols hadden. Het horloge zit lekker, maakt het lezen van de tijd ook in ’the heat of the moment’ prima te doen en werd ondanks de metalen band in de volle zon bij 30 graden niet bijzonder heet.

Out Of Order

Het horlogemerk Out Of Order komt uit Veneto en bestaat momenteel 10 jaar. Het merk heeft in die jaren veel fans gekregen en inmiddels zijn er veel verschillende horloges en collecties, zowel quartz als automaat. De een is iets meer ‘damaged’ dan de ander, maar allemaal zijn het fraaie klokjes. Voor ieder wat wils. Deze Chronografo is de laatste telg in de familie die past bij een merk dat 10 jaar bestaat. Een volwassen horloge met een kastdiameter van 40 mm en een tachymeter. Het horloge is volgens OOO geschikt voor zowel mannen als vrouwen, toch oogt deze klok wel behoorlijk mannelijk, maar hey… het is 2023. De klok is voorzien van een saffier gecoat K1-vlakglas, die zal voorlopig dus wel onbeschadigd blijven. De wijzerplaat heeft opgelegde indexen en wijzers met SuperLuminova® erop. Die blijf je ’s avonds goed zien, de tijd is zelfs verrassend goed af te lezen in het donker. Het logo is dubbel bedrukt en de datumweergave bevindt zich tussen de 4 en 5 uur. Zelf vind ik het mooie wanneer deze op 3 uur of 6 uur te vinden is (en rechtop staat). De datum staat schuin en is wat lastig te lezen in het kleine venster. Maar goed, ik ben dan ook 47, dus het kan ook aan de ogen liggen…

De schade bij deze chrono zit alleen op de kast en de metalen band (bij de versie met leren band is het leer ook ‘verouderd’). Schade is een te groot woord voor de vlekjes op onze kast, wel merkten we na 3 weken dat die vlekjes zich wat uitbreiden. Eigenlijk ziet die veroudering er erg aantrekkelijk uit, vooral de verouderde band oogt mooi in de zon. Het optische contrast met de rest van het horloge (wijzerplaat, wijzers en achterkant) is als het horloge naast ons ligt redelijk groot. Een iets verweerde wijzerplaat had zeker niet misstaan. Aan de pols is dat contrast minder te zien. Het is gewoon een prachtig horloge met een vintage kast en band.

Details

De Chrono wordt aangeboden in een drietal kleuren: crème met zwarte details, ‘hemelsblauw’ met oranje details en ‘legergroen’ met crème details. Alle deze versies hebben een roestvrijstalen kast, een geschroefde kroon met logo in reliëf en geschroefde chronograafdrukkers. Door die geschroefde chronograaf knoppen is voor het starten van de timer een extra handeling nodig. Het voorkomt dat je deze per ongeluk aan- of uitzet hoewel mij dat met andere horloges nog nooit is gebeurd. Waarschijnlijk heeft het meer te maken met de waterdichtheid (20 ATM/ 200 m/ 660 ft). Het viel ons op dat de timer na een uur stopt en de ’tiende’-secondewijzer na 30 seconden ook tot stilstand komt. Na het stoppen van de timer, toont deze wel informatie, dus op de achtergrond loopt de timer door. Na een uur verloopt de stop-functie zelf en staan de wijzers allemaal weer op ‘0’.

Dit horloge is Out Of Order

Het horloge wordt aangedreven door het Japanse Miyota 6S20 – 32,768 Hz uurwerk. Deze toont de uren, minuten, seconden (op de onderste kleine dial) en datum. De uren zijn aangegeven met opgelegde indicatoren voorzien van SuperLuminova, zonder getallen erbij. De minuten zijn aangegeven met kleine streepjes. De tachymeter staat op de zwarte buitenring van de wijzerplaat. De stopwatch toont tot 1 uur de gemeten tijd in minuten (linker kleine dial), seconden en 1/10 seconde (rechter kleine dail). Al met al een compleet horloge, dat erg degelijk is, maar ook bijzonder en klassiek (zeker in deze variant). Ondanks het feit dat het horloge opvalt, we kregen er meerdere keren complimenten over, kan deze ook ervaren worden als een echte vintage. Een horloge dus voor veel gelegenheden! Op vakantie hoef je het horloge niet af te doen bij het strand of zwembad. OOO garandeert ons een waterdicht tot 200 meter. Zo diep zijn we niet gegaan, maar 2 uur op de bodem van het zwembad (3 meter diepte) heeft het horloge doorstaan.

Technische details

 • Gemaakt in Italië met 2 jaar internationale garantie
 • Waterbestendigheid: 20 ATM (200 meter / 660ft).
 • Klok: Japanse Miyota 6S20 – 32.768 Hz
 • Kast: roestvrij staal massief 316L met “OOO® exclusief verouderingsproces”
 • Kastdiameter: 40 mm
 • Kastdikte: 12 mm
 • Lug breedte: 49 mm
 • Glas: plat saffier gecoat K1 kristal;
 • Onderzijde kast: Roestvrijstalen schroefdeksel met OOO logo en specificaties;
 • Kroon en chronoknoppen: roestvrijstalen 316L schroefkroon met logo in reliëf en schroefknoppen;
 • Band: 20 mm brede Oyster roestvrijstalen massieve band of suède plantaardig gelooid leer met dubbele handstiksels en 316L roestvrijstalen gesp.

Conclusie

Out of Order Watches is here to stay. Een vintage-ogend horloge met een bijzonder verhaal. Het is een degelijk horloge dat zeker tegen een stootje kan. Bovendien is het ons eerste horloge waarbij het echt niet uitmaakt of je een kras, deuk of scheurtje meer of minder hebt. De prijs van €350 maakt de drempel wel wat hoog, voor €150 meer hangt een degelijke Zwitser aan de pols (Een Chronograaf van het bekende Tissot bijvoorbeeld, de PRC200). Die vallen echter wat minder op en OOO hanteert ook Zwitserse uurwerken voor andere modellen. Eigenlijk zijn we verbaasd dat we niet vaker een OOO horloge zijn tegengekomen in onze omgeving, maar zijn er van overtuigd dat daar snel verandering in gaat komen. Wij houden onze ogen ook open voor nieuwe modellen.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Een eerbetoon aan Olympisch erfgoed: de nieuwe Lacoste Olympic Heritage Collectie

Lacoste brengt een levendig eerbetoon aan het Olympisch erfgoed met de onthulling van de nieuwe capsule collectie 'Olympic Heritage'

Nike x Hyperice: Innovatieve technologie voor training en herstel

Nike en Hyperice hebben de handen ineengeslagen om de training en het herstel van sporters naar een hoger niveau te tillen. Deze samenwerking heeft...

Roger Dubuis en Lamborghini: Een explosie van groen in de nieuwe flyback chronograaf

Roger Dubuis is al jaren nauw verbonden met de racewereld. Net als het Italiaanse sportwagenmerk Lamborghini wordt het horlogehuis gedreven door superieure techniek