Houtvezel isolatie wordt gemaakt van honderd procent natuurlijke materialen. Dit isolatiemateriaal biedt belangrijke voordelen in vergelijking met de bekende isolatiematerialen. In dit artikel zetten we de voordelen van isoleren met houtvezel uiteen en leggen we uit waarom je zou moeten kiezen voor isoleren met houtvezel.

Natuurlijke isolatiematerialen zijn gezien de klimaatproblematiek noodzaak geworden. In een circulaire economie zoeken we steeds meer naar manieren om dit soort bouwmaterialen te ontwikkelen. Hiermee bedoelen we dat er van het ontwikkelde product niets verloren gaat.

Houtvezels als grondstof voor isolatie

Bij houtvezel wordt afval van houtzagerijen opgewaardeerd tot isolatieplaten. Voor deze isolatie hoeven er dus geen bomen te worden gekapt, maar worden de isolatieplaten dus gemaakt van de restanten houtsnippers uit zagerijen. De grondstof van het isolatiemateriaal – houtsnippers – vormt een extra CO₂-buffer, waardoor uw keuze voor houtvezelisolatie de CO₂-balans helpt te verbeteren.

Productie is milieuvriendelijk

Houtvezelisolatie wordt milieuvriendelijk en duurzaam geproduceerd: resthout dat overblijft van bouwprojecten worden gebruikt om isolatiemateriaal van te maken. Dat gaat van flexibele houtvezel isolatie die tussen dakspanten aangebracht kan worden tot vormvaste isolatieplaten die ideaal zijn als isolerende dakplaat, als buitengevelisolatie in een geventileerd gevelsysteem of rechtstreeks bepleisterd. Na gebruik kan de houtvezelisolatie worden gerecycled, worden gecomposteerd of worden gebruikt voor energieopwekking.

Hoge isolatiewaarde

Isolatiemateriaal op basis van houtvezel heeft net als hout een van nature hoge isolatiewaarde. In de winter zorgt dit voor een forse daling op de energiekosten. Houtvezelisolatie heeft van nature de eigenschap dat het diffusie-open is. Dat wil zeggen dat de bouwschil langs de binnenzijde niet te hoeft worden afgesloten met een dampdicht scherm, waar dit bij andere materialen juist wel noodzakelijk is, ter voorkoming van vochtophoping, wat schimmels kan veroorzaken. Bij houtvezel isolatie kan vocht van binnenuit wel naar buiten afgevoerd worden, mits goed geventileerd. Ook hier moet via een vlies de bouwschil luchtdicht gemaakt worden voor betere energetische prestaties. Het gaat hier dan om luchtdichte schermen en niet om dampdichte schermen.

Beschermt ook tegen warmte

Houtvezelisolatie biedt tevens een zeer goede bescherming tegen tegen warmte. Dit komt voornamelijk door de warmte-opslagcapaciteit van het isolatiemateriaal: voor houtvezelisolatie is de warmte-opslagcapaciteit een stuk hoger dan bij andere isolatiematerialen. Het gevolg is dat dat de warmte niet doordringt tot de onderliggende ruimte, maar dat deze ruimte lekker koel blijft in de zomer.

Waarom je woning isoleren met houtvezel?
<