Met Tweed stijlvol de winter door

Naast de kilt en whisky staat Schotland ook bekend om zijn tweed. Oorspronkelijk is tweed een handgemaakte stof. Dit werd geweven door kleine zelfvoorzienende boerenfamilies. Voornamelijk voor eigen gebruik ter bescherming tegen het koude klimaat in het noorden van Schotland. De oorspronkelijke naam van de stof was tweel, Schots voor twill (keper). Keper is een weefterm; een door bepaalde wijze van weven ontstane strepen en ribben in een weefsel.

Het verhaal doet vermoeden dat de naam ‘tweed’ bij toeval is ontstaan. Rond 1831 ontving een Londense koopman een brief van een bedrijf uit Hawick, Wm. Watson & Sons, Dangerfield Mills over enkele “tweels”. Deze koopman interpreteerde het handschrift verkeerd en dacht dat het een handelsnaam betrof uit het textielgebied aan de rivier de Tweed die door het grensgebied tussen Schotland en Engeland stroomt. De stoffen werden vervolgens geadverteerd als tweed en sindsdien is de naam gebleven. Net als katoen en linnen is tweed een soortnaam.

 

Tweed werd traditioneel gedragen tijdens het jagen en andere buitenactiviteiten omdat de stof warm en duurzaam is.

De Sutherland Sporting Tweed Company

Met Tweed stijlvol de winter door
Alasdair Ross

Wij spraken Kylle Offor, General Manager van de Sutherland Sporting Tweed Company (SSTC) in Lairg, Schotland. Het bedrijf werd in 1995 opgericht door Alasdair Ross. Eigenlijk kwam hij naar Lairg om te genieten van zijn pensioen. Maar wat aanvankelijk begon als een kleine operatie, groeide en groeit tot op de dag van vandaag. Zijn dochter was vanaf de start betrokken bij SSTC en werkt vanaf 2005 fulltime in het bedrijf. Alasdair overleed in 2011 waarna zijn dochter en haar man het samen gingen leiden. Sinds 2015 werkt Kylle fulltime in het bedrijf.

De tweed en de kleuren erin worden van oudsher bepaald om op te gaan in de omgeving. Daarom hebben de meeste landgoederen hun eigen tweed laten ontwerpen om daarmee hun landgoed te vertegenwoordigen. Daarnaast zijn tweeds ook een mode-item geworden.

Met Tweed stijlvol de winter door
Kylle Offor, Sutherland Sporting Tweed Company (SSTC) in Lairg

Een bezoek aan de winkel op Main Street in Lairg is een belevenis op zich. De winkel heeft uiteraard een uitgebreide collectie tweed, maar ook andere sportartikelen en geschenken. De meeste daarvan vind je terug in de online winkel van de SSTC. De kracht van de winkel is juist het persoonlijk contact bij het leveren van maatwerk voor zowel landgoederen als particuliere klanten.  

Kylle: “Wij doen alles vanuit Lairg, wij bedienen meer dan 100 landgoederen (estates) en wereldwijd honderden particuliere klanten met op maat gemaakte Scottish Tweed”.

Mocht je in de gelegenheid zijn deze winkel te bezoeken; zeker doen!

Tweed, tijdloos & stijlvol

Omdat tweed tijdloos en stijlvol is, zou elke man zou dit in zijn kast moeten hebben voor de koudere maanden. Ook voor de vrouw is er tegenwoordig veel keus in kleding gemaakt van tweed. Een tweed jasje kun je bijna met alles combineren: zo zal zowel een jeans als een chino geweldig staan onder een jasje van tweed. Ook de combinatie met zowel nette schoenen als sneakers gaat prima. Hieronder nog wat inspiratie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

De wereld van high-end outdoor gear

De wereld van high-end outdoor gear, waar de grens tussen noodzaak en extravagante luxe sneller vervaagt dan een bergbeekje in de zomerhitte. Voor de...

Boost je mentale fitheid met de Relaxator Breath Trainer

We weten allemaal hoe belangrijk ademhalen is tijdens het trainen. Het is de zuurstof die je spieren voedt, je energie geeft en je uithoudingsvermogen...

Defender Rally Series 2024 grootste en meest competitieve tot nu toe

Defender is helemaal klaar voor een gloednieuw seizoen van de Defender Rally Series - en dit keer belooft het de grootste en meest uitdagende line-up van deelnemers ooit te zijn.