Fijn te merken dat ik niet de enige ben die zo nu en dan de focus kwijt is. Afgelopen week lanceerde Mark Tigchelaar zijn nieuwe boek; FOCUS aan/uit.

Druk, maar niet productief. Alsof je in de eerste versnelling blijft hangen.

Afdwalen tijdens gesprekken, aan het einde van de pagina erachter komen dat je eigenlijk geen idee meer hebt waar de tekst over ging en moeite met in slaap vallen omdat je hoofd blijft doortollen. Wanneer we geen grip op onze aandacht hebben, waaien we met alle winden mee, kost het meer tijd om ons werk te doen en neemt de stress toe. Op de lange termijn vergroot het zelfs de kans op een burn-out.

Stress ontstaat niet door werkdruk, het komt door een gebrek aan focus. Breinexpert Mark Tigchelaar deed 15 jaar onderzoek naar het brein en gaf hier verschillende TEDx Talks over. Hij laat aan de hand van nieuw wetenschappelijk onderzoek en voorbeelden uit de praktijk zien hoe we weer grip op onze focus krijgen. Het effect is dat we weerbaarder tegen stress worden, productiever zijn en meer aanwezig zijn in het hier en nu. Rust, overzicht en controle.

Een gebrek aan focus maakt dat je sneller op impulsen reageert (Whatsapp berichten, binnenkomende mail, omgevingsgeluiden). Wanneer je geen grip op je aandacht hebt, word je geleefd en verlies je tijd aan ‘hard werken’ in plaats van productief bezig zijn.

Een ander gevolg van focusverlies is dat het ongelukkig maakt zodra je afdwaalt met je gedachten. Het staat haaks op ‘in het moment’ zijn. Ook kantoortuinen zijn schadelijk voor je focus. Wanneer je collega naast je zit te bellen, daalt jouw productiviteit met 60 procent.

Net zo belangrijk om je focus aan te zetten, is om deze ook weer uit te kunnen schakelen. Bijvoorbeeld ’s avonds, zodat je beter slaapt.

Wat mij betreft een aanrader. Het leest lekker weg, goed onderbouwd en voorzien van eenvoudig toepasbare adviezen om de 4 concentratielekken te dichten.

KOOP HIER HET BOEK

 

 

<