De Keuze | leven in vrijheid
Edith Eva Eger was zestien jaar oud toen ze in 1944 naar Auschwitz werd gedeporteerd. Haar ouders werden direct naar de gaskamer gestuurd en Edith werd gedwongen om voor Mengele te dansen. Haar onverschrokkenheid hielp haar en haar zusje te overleven, al waren ze nog maar nauwelijks in leven toen het kamp eindelijk werd bevrijd.
Edith volgt vanaf haar vijfde balletles, studeert aan een privé-gymnasium en turnt in het Olympisch trainingsteam – totdat ze niet langer mag meedoen vanwege haar Joodse achtergrond. In het voorjaar van 1944 worden Edith, zus Magda en hun ouders in veewagons onder de poort met Arbeit macht frei afgezet. Zus Klara is met behulp van haar vioolleraar al eerder achtergebleven in Boedapest. Na de oorlog blijkt dat van de ruim vijftienduizend gedeporteerden uit Kassa, slechts zeventig mensen de oorlog hebben overleefd.
In De keuze deelt dr. Eger haar oorlogsherinneringen en de opmerkelijke verhalen van hen die zij sindsdien heeft geholpen. Ze doet uit de doeken hoe ze als psycholoog haar cliënten al jarenlang helpt om zich uit hun eigen gedachten te bevrijden, en hoe iedereen uiteindelijk voor vrijheid kan kiezen.