Boekrecensie: Wat je vader deed – De Vaderfactor

De vaderfactor van Stephan B. Poulter is een leerzaam en inspirerend boek voor iedereen met een vader. Het boek geeft een inkijkje in de dynamiek tussen vader en kind en maakt duidelijk op welke manier het gedrag van vaders van invloed is op ontwikkeling van zonen en dochters. Een waardevol boek dat zowel voor persoonlijke als zakelijke ontwikkeling interessante inzichten en concrete, praktische handvatten aanreikt. Zeer geschikt om de eigen relatie én carrière te verrijken, verdiepen of een andere betekenis te geven. Een helend boek, dat aanzet tot reflectie en verandering in het eigen gedrag motiveert.

Welk effect heeft jouw vader?

Hoe je het ook wendt of keert, jouw vader heeft invloed op jouw leven. Je krijgt bewust en onbewust levensregels mee die invloed hebben op keuzes in het leven. Met dit gegeven gaat klinisch psycholoog Stephan B. Poulter aan de slag in De Vaderfactor. De effecten zijn zichtbaar in het dagelijks leven, zowel in werk als privé situaties, hiervoor is het niet relevant of je een goede of slechte relatie had met jouw vader, of je hem gekend hebt en of hij nog leeft. De manier waarop vaders omgaan met financiën, relaties en werk hebben effect op de manier waarop hun kinderen hier op latere leeftijd zelf mee omgaan. Door de patronen zichtbaar te maken, helpt Poulter de lezer om bepaalde keuzes en gedragingen in leven en carrière te analyseren, een positieve wending te geven en hierdoor effectiever te handelen in de omgang met anderen.

Verschillende stijlen

De auteur neemt de lezer aan de hand van praktijkvoorbeelden mee en wijst ons op de wetmatigheden en patronen in het vaderschap die gevolgen hebben voor werk en privé. Poulter beschrijft hiervoor in 5 hoofdstukken de verschillende vaderschapsstijlen; De carrièretijger, tijdbom, passieve vaderschapsstijl, afwezige vaders en compassievolle mentorvaders. De informatie en inzichten die hij bij iedere vaderschapsstijl aanreikt helpen dochters en zonen aan meer begrip voor hun eigen opvoeding en om op het goede spoort te komen of te blijven. Bewuster omgaan met het effect van deze stijlen helpt om de eigen prestaties naar een hoger plan te trekken.

Van minder effectief naar succesvol

Bij iedere vaderschapsstijl worden levendige en herkenbare voorbeelden benoemd. Bovendien staan bij iedere stijl verschillende positieve en negatieve gevolgen beschreven die zorgen voor inzicht en kennis over de manier waarop wij zelf met leventhema’s omgaan. Poulter benoemt de 7 meest voorkomende thema’s die iedereen in het werkzame en privé leven tegenkomst; Schaamte, zelftwijfel, gebrek aan focus, gebrek aan motivatie, gebrek aan persoonlijke verantwoordelijkheid, emotionele onvolwassenheid en faalangst. Thema’s waar iedere lezer in meer of mindere mate mee leert omgaan in het leven. De concrete handvaten uit dit boek geven de mogelijkheid om praktisch aan de slag te gaan met deze thema’s, de dialoog aan te gaan met anderen en verandering door te voeren waar gewenst. Dit maakt het mogelijk om van ineffectief gedrag te schakelen naar succes?

Kopen? Spoiler alert… Ja!

Boekrecensie: Wat je vader deed - De VaderfactorDit oorspronkelijk Amerikaanse boek is perfect vertaald naar het Nederlands. Alleen bij de voorbeelden, die letterlijk vertaald zijn, is de Amerikaanse oorsprong te merken. Het boek heeft mij geholpen om meer grip te krijgen op de manier waarop mijn vader invloed heeft (gehad) op mijn leven. Ook ben ik mijzelf momenteel terdege bewuster van het effect dat mijn eigen stijl als vader zou kunnen hebben op het leven van mijn kinderen. Niet altijd even gemakkelijk, juist omdat dit voorheen onbewust gebeurde. Wel zorgt het ervoor dat ik met steeds meer compassie kijk naar de manier waarop mijn vader handelde en bewuster kan schakelen met de betekenis die ik eraan geef.

De vaderfactor is een interessant en leerzaam boek dat coaches en therapeuten extra inzichten biedt om effectiever te begeleiden. Sowieso is het boek waardevol voor iedereen met een vader.

De Vaderfactor is verkrijgbaar via Managementboek.nl en Bol.com

Hier vind je meer boeken op deze site.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

De Aston Martin DB12 is een forse evolutie

Met de nieuwe DB12 is Aston Martin klaar voor de toekomst. De auto valt vooral op door het ontbreken van een essentieel onderdeel. Dat...

Mark Zuckerberg heeft de Murph voltooid in een opmerkelijk korte tijd

Wij hoeven je niet te vertellen wie Mark Zuckerberg is. Maar misschien weet je nog niet dat hij onlangs indruk heeft gemaakt op fitnessfanaten...

Howlin’: The sunglasses of choice for both sports and leisure

Sports eyewear brand Vallon has taken a unique approach to its lifestyle sunglasses. Operating under the slogan “Classic style, maximum performance” they have made...