Eigenlijk mag de koffie die je met een moka pot – a.k.a. percolator of espressopotje – zet geen espresso worden genoemd. Dit omdat de druk in het potje is veel lager dan die van een espressomachine, hierdoor ontbreekt ook de crèmelaag op de koffie. Desalniettemin is het een ideale manier van koffie zetten voor onderweg of op je vakantiebestemming, doordat het kan worden verwarmd op een kookplaat of gasbrander. 

Espresso voor overal

Het was de Italiaan Alfonso Bialetti die op zoek ging naar een manier om ook thuis te kunnen genieten van een echte espresso. Rond 1918 werden espresso’s alleen in koffiehuizen geschonken en de koffiezetters voor thuis, waarbij het water langzaam op de koffie druppelt, gaven lang niet zo’n krachtige smaak. Pas in 1933 was Alfonso tevreden over zijn ontwerp; een achthoekig aluminium potje met een mechanisme dat heet water onder druk door de gemalen koffie perst. Bialetti ging de pot produceren onder de naam Moka Express.

Hoe werkt een moka pot?

Kies een koffiesoort die geschikt is voor het percolator en zorg dat hij de juiste maling heeft. Vul het onderste gedeelte met koud water tot net onder het drukventiel. Plaats het kleine compartiment hier bovenop en vul deze met gemalen koffie. Druk de koffie niet aan, maar strijk het wel glad. Schroef dan de bovenste helft erop en zet het espressopotje op laag vuur. Op den duur hoor je het borrelen, dat is het teken dat de koffie klaar is om van het vuur gehaald te worden en te schenken.

Is dit hetzelfde als een percolator?

Door velen wordt het een percolator genoemd, hoewel dit niet juist is. Het verschil zit er met name in dat bij de moka pot (espressopot) het water eenmalig door de gemalen koffie omhoog wordt geduwd en uitkomt in het bovenste compartiment.

LEES OOK  De 7 must-have espresso en koffie gadgets

Bij een percolator druppelt het water meerdere keren van bovenaf op de gemalen koffie. Als de koffie te kort wordt rondgepompt, dan smaakt hij slap. Als dit te lang gebeurt dan gaat de koffie te vaak door het filter en gaat hij bitter smaken.

Zet je met een moka pot wel echte espresso?

Van Bialetti zijn verschillende maten moka potten te verkrijgen: