Bij het lezen van de The Great Alone van Tim Voors kreeg ik een ‘flashback’ naar mijn eigen tocht door Canada in 2002. Zowel en het fysieke als mentale uithoudingsvermogen en de kracht en herstellende vermogen van de wildernis.

De Pacific Crest Trail is een opmerkelijke route van 4286 kilometer van Mexico naar Canada die door Californië, Oregon en Washington loopt. Een National Scenic Trail, met adembenemende woestijnen, schaduwrijke bossen, vulkanische toppen en een adembenemend uitzicht op de met ijs bedekte toppen van de Sierra Nevada.

Door de enorme afstand kiezen sommigen ervoor een gedeelte van de route te doen of deze stapsgewijs te volbrengen, afhankelijk van het seizoen. Fotograaf en creatief directeur Tim Voors besloot de hele tocht in één keer te ondernemen en de spannende reis te documenteren in een boek.

The Great Alone verteld het verhaal van Tim’s fysieke en mentale uithoudingsvermogen terwijl hij een van de grootste uitdagingen van zijn leven ondernam. Met kleurrijke illustraties en opvallende foto’s fungeert het boek als een soort reisdagboek voor de reis van zes maanden.

Het boek schetst ook hoe Tim zich voorbereidde op de reis, met details over wat wandelfanaten moeten weten, van trail-etiquette tot het plannen van de voedselvoorraad, hoe om te gaan met extreem warme, of en griezelig koude, weersomstandigheden. Maar ook het navigeren over grondgebied waar beren aanwezig zijn en beschrijft hij de redenen achter de reis zelf.

Ik werd geïnspireerd door de gedachte volledig alleen te zijn. Op mijn 43-jarige leeftijd was ik zelden langer dan 12 of 24 uur alleen. Er zijn gewoon altijd mensen in de buurt, of het nu familie, collega’s of vrienden zijn. Het duurde geruime tijd om te wennen aan het alleen slapen onder de sterren zonder een ziel die mijlenver rondliep. Natuurlijk heb ik veel mensen ontmoet, wat leuk en inspirerend was, maar voor het grootste deel wandelde ik overdag gedurende zes maanden alleen van Mexico naar Canada.

Tim vertrok zonder harde deadline, maar met als doel het pad af te maken voordat de grote sneeuw Canada treft. Met een zak van tien kilo op zijn rug navigeerde hij zich een weg langs het kronkelige pad, dat vaak van baan moest veranderen vanwege bosbranden. Naast de praktische kant van buitenleven en solo-trekking, verliet Tim de ervaring met nieuwe vaardigheden en een nieuwe kijk op het leven.

Ik heb geleerd dat het leven kort is, tijd kostbaar is en je dromen niet mag uitstellen. Het op een zes maanden durende tocht gaan komt nooit echt op een handig moment in het leven. De route heeft me geleerd te vertragen en flexibeler te zijn en meer een-op-een tijd door te brengen met mensen, in het bijzonder mijn drie kinderen. Toen ik thuiskwam, besloot ik om met eenieder een maandelijks micro-avontuur te doen.

Ik heb het boek in een adem uitgelezen. Het boek leest erg prettig en gesteund door de foto’s en lijstjes weet hij de drang – bij mij in ieder geval – om een tocht te maken weer aan te wakkeren. Een aanrader dus!

LEES OOK  Boekrecensie: Gedoe wordt hassle zonder gedoe - Hassle Management

The Great Alone is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com en Gestalten.

Op randomtrailtales.com is meer te lezen over zijn avontuur, de voorbereidingen, zijn materiaallijst en andere trails.

<