Benjamin Herman en Joris Bijdendijk de Tastemakers van Aberfeldy

In augustus tijdens onze roadtrip door Schotland deden wij Aberfeldy nog aan. Na een guided tour bij Glen Lyon Coffee Roasters brachten wij een bezoek aan de Aberfeldy Distillery, praktisch om de hoek. Nog niet wetende dat Nederlandse jazzmuzikant Benjamin Herman en sterrenchef Joris Bijdendijk zouden worden benoemd tot de nieuwe ‘Tastemakers’ van Aberfeldy nadat zij samen het verhaal van Aberfeldy en de oorsprong van whisky te ontdekten in de Schotse Hooglanden.

De reis van Joris en Benjamin neemt de kijker onder andere mee naar het dorp Aberfeldy in Schotland waar de whisky zijn oorsprong vindt. In de video’s ontdekken zij het eeuwenoude proces van hoe deze single Malt whisky wordt gemaakt en zijn specifieke smaakpalet verkrijgt. Sinds de opening van de distilleerderij in 1898 is dit proces ongewijzigd gebleven en met een handjevol werknemers draait de fabriek op volle toeren om de hele wereld te voorzien van de toegankelijke Schotse whisky.

Eikenhout en sherryvaten

Aberfeldy wordt afhankelijk van het jaar op eikenhouten vaten of oude sherryvaten gerijpt, waardoor de herkenbare smaak tot stand komt. Zo vind je toetsen van honing, kruiden en vanille terug in de whisky en die kwaliteit van smaken komt simpelweg tot stand door tijd. Tijd die het algehele maakproces van begin tot eind in beslag neemt. “Je hebt het misschien niet door, maar tijd is misschien wel één van de belangrijkste ingrediënten van alles wat lekker is”, aldus Joris Bijdendijk.

Benjamin Herman & Joris Bijdendijk 

Twee zeer bekende smaakmakers van Nederlandse bodem zijn door Aberfeldy, vanwege de overeenkomsten met het merk, uitgenodigd om het proces en de ruige Schotse omgeving waar dit internationale product vandaan komt, zelf te komen ervaren. Beide heren hechten veel waarde aan kwaliteit in hun professionele leven.

Fotografie Chantal Arnts

Zo laat Joris Bijdendijk dit als chef ook in zijn restaurants zien, niet alleen door de kwaliteit van het eten dat geserveerd wordt, maar ook door de prettige sfeer die hij weet te creëren. Bij Benjamin Herman vind je de kwaliteit niet alleen terug in de muziek die hij ten tonele brengt, maar juist ook in zijn onvermoeibare drive om continu nieuwe muziek te blijven maken.

Benjamin Herman en Joris Bijdendijk de Tastemakers van Aberfeldy
Fotografie Chantal Arnts

“Het is verbazingwekkend hoe zo’n simpel recept – graan, gist en water – zoveel smaken kan hebben, zoveel diepte”, aldus Benjamin Herman. “Net als bij muziek zijn ze eigenlijk met hetzelfde bezig. Het maken van iets simpels en moois, smaakvol en persoonlijk. Ik denk dat ik het daarom ook leuk vind om te proeven en ermee bezig te zijn.”

In de drie video’s van The Tastemakers zien we in één video hoe Benjamin en Joris samen de reis naar Aberfeldy beleven en gaan zij ieder in een aparte video nog dieper in op hoe zij zelf kwaliteit inbouwen en waarborgen in hun werk en leven.

Benjamin Herman en Joris Bijdendijk de Tastemakers van Aberfeldy
Fotografie Chantal Arnts

Joris Bijdendijk: “Wat ik heel tof vind, is dat je in mijn vak heel veel dingen ziet die te vergelijken zijn met het maken van whisky. Als je het hebt over brood bijvoorbeeld: in feite maak je met precies dezelfde ingrediënten twee totaal verschillende producten.

Exclusief diner met livemuziek

Op donderdag 24 november aanstaande komt de campagne tot leven door middel van een exclusief Aberfeldy diner met livemuziek in de omgeving van Amsterdam. Joris Bijdendijk zal hierbij de gerechten verzorgen, terwijl Benjamin Herman zich ontfermt over de muziek en live zal optreden. Op de website van Aberfeldy kan iedereen van boven de 18 vanaf vandaag tot 13 november 2022 zich aanmelden om kans te maken om bij dit exclusieve diner aanwezig te zijn met een gast.  

Aberfeldy is te koop bij verschillende slijterijen voor een adviesprijs van €38,99 voor de 12 jaar oude variant.

Fotografie Chantal Arnts

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Een eerbetoon aan Olympisch erfgoed: de nieuwe Lacoste Olympic Heritage Collectie

Lacoste brengt een levendig eerbetoon aan het Olympisch erfgoed met de onthulling van de nieuwe capsule collectie 'Olympic Heritage'

Nike x Hyperice: Innovatieve technologie voor training en herstel

Nike en Hyperice hebben de handen ineengeslagen om de training en het herstel van sporters naar een hoger niveau te tillen. Deze samenwerking heeft...

Roger Dubuis en Lamborghini: Een explosie van groen in de nieuwe flyback chronograaf

Roger Dubuis is al jaren nauw verbonden met de racewereld. Net als het Italiaanse sportwagenmerk Lamborghini wordt het horlogehuis gedreven door superieure techniek