Veriwatch; een gereanimeerde klassieker voor dagelijks gebruik

Na lang wachten arriveerde vorige maand de Veriwatch Octopus 1973 Classic. Een horloge uit Italië met Zwitsers uurwerk dat we mogen reviewen met onze kritische blik. In deze review lees je over de oorsprong van dit horlogemerk, onze ervaringen met deze automaat en ons oordeel over dit horloge met een bijzonder verhaal.

Spoiler alert: Het is een bijzonder fijn en gedegen klokje, een heerlijke combinatie van Italiaans design met een kwalitatief hoogstaand Zwitsers uurwerk. Bij echter horlogeliefhebbers zal de Veriwatch, evenals als bij ons, het hart toch sneller laten kloppen verwachten wij. Een onopvallende parel, die de moeite van het wachten waard was.

Historie

Veriwatch is een vrij jong horlogemerk uit Italie met momenteel 2 modellen. Het jonge van het merk is relatief, want al in 1956 begon het bedrijfje dat werd opgericht door de 27-jarige Giulio Copezzuto. Na de Tweede Wereldoorlog begon hij op 16-jarige leeftijd als verkoper van horloges en klokken. Ruim 10 jaar later waagde hij de sprong en werd zelf horlogemaker. Hij ontwikkelde diverse stopwatches en duikhorloges. Die duikers waren bijzonder en dat zijn ze nog steeds. Hoewel deze lastig verkrijgbaar zijn, zijn deze vintage horloges voor liefhebbers van klassieke divers een must have. In de jaren 70, de hoogtijdagen van duikershorloges, werkt Veriwatch samen met Squale, die samenwerking zorgt voor meer exposure en het merk wordt alom geroemd vanwege de techniek, de verfijnde details in de ontwerpen en de kwaliteit van zijn horloges. In 1973 lanceert Veriwatch de iconische Octopus, een van de weinige medische duikerhorloges met een pulsometer, waarover later meer. Veriwatch timmert lekker aan de weg totdat het in de jaren 90 niet langer kan voortbestaan vanwege de crisis op de horlogemarkt. Digitale horloges zijn de toekomst, dus weinigen kopen nog een analoog klokje. Zonde, want hiermee komt een einde aan het bedrijf dat hoogwaardige en mooie horloge ontwikkelde voor liefhebbers. In 2010 echter begint Alessandro Leali, een vintage horloge-fan, met een project om oude klassiekers te ontwikkelen middels moderne technologie. In 2021 ontdekt hij een oude Veriwatch en neemt contact op met de nazaten van Copezzuto. Hij weet de familie te overtuigen om het merk Veriwatch over te dragen en besluit het opnieuw tot leven te wekken. Met zijn ondernemende geest start hij met de iconische Octopus en ontwikkelt de 2 modellen die vanaf maart 2023 verkrijgbaar zijn.

Veriwatch; een gereanimeerde klassieker voor dagelijks gebruik

De twee modellen

Op een van de modellen, de classic die wij om de pols hebben, prijkt een datumindicatie op 3 uur, deze heeft een opvallende lichtblauwe binnenring in de kast, een zwarte wijzerplaat en een ’two- tone’ duikring (registerring) die eenzijdig draait met 120 clicks. Van de duikring is de ene helft matzwart en de andere helft matzilver. Laten we reëel zijn, er worden meer duikhorloges verkocht dan dat mensen daadwerkelijk duiken, we rekenen er daarom op dat de meeste dragers in het gunstigste geval het horloge wel eens in het zwembad dragen. Die duikring zal voor het duiken dus weinig worden gebruikt en toch zorgt deze two-tone duikring voor een leuke bijkomstigheid. De duikring is met zijn twee verschillende kleuren namelijk van grote invloed op het uiterlijk van het horloge. Door de ring een kwarslag te draaien krijgt dit model direct een ander gezicht, vergelijkbaar met de rood met blauwe ‘pepsi duikring’, maar dan een stuk subtieler. De wijzers zijn op dit model rechthoekig en voorzien van lume. Heel specifiek: SuperLuminova. De secondewijzer is op dit model deels voorzien van een rode verf, zodat deze goed zichtbaar is tegen de zwarte wijzerplaat.

Het andere model is de no-date, deze heeft, je verwacht het bijna niet, geen datumaanduiding. Bovendien is het horloge voorzien vanen een zilveren binnenring. De duikring op dit model is matzwart, evenals de wijzerplaat. Hoewel de afmetingen van beide modellen identiek zijn en het in de kern hetzelfde horloge is, maken de kleine verschillen het een compleet andere klok. Zeker ook omdat de wijzers van dit model wezenlijk anders zijn. De grote wijzer loopt in een punt en de kleine wijzer is voorzien van een pijl die volledig voorzien is van ‘lume’, ook is en oogt deze wijzer een stuk kleiner dan de kleine wijzer op het model met datumaanduiding. Recentelijk heeft Veriwatch ook een variant van de ‘no-date’ die ‘red lollipop’ gedoopt is. Enige verschil met de ‘normale’ no-date is dat de secondewijzer volledig rood is en de binnenring, net als bij de ‘classic’, lichtblauw.

Specificaties

Bij beide modellen zijn waterdicht tot een behoorlijke diepte, 200m! De kast van 38mm doorsnee en ongeveer 13mm dik is van ‘brushed steel’, de buitenkant van de ring en de kroon zijn echter glanzend, wat wij een mooie combinatie vinden. De kast is wat zwaar voor alledaags dragen, zeker met een leren band (84 gram) en redelijk dik, maar met zijn afmetingen is deze wel redelijk klein om de pols. Tegen het einde van de dag is het echter wel merkbaar dat je wat gewicht om de pols hebt.

De binnenring is bij beide modellen voorzien van een pulsometer, de werking ervan helpt om snel en eenvoudig de hartslag per minuut te meten. Vandaar dat dit horloge ook met recht een ‘doctors watch’ genoemd mag worden. Bij ons horloge viel op dat het lume ’s nachts goed zichtbaar is en blijft wanneer het horloge even onder de lamp is gelegd, wanneer dit niet het geval is, is de tijd helaas lastig af te lezen zonder een lichtbron. Bovenop het horloge prijkt een hard en krasvrij saffierglas, dat niet reflecteert. Dat lijkt ons handig onder water, waar veel glas toch spiegelend is en we daardoor de tijd lastig kunnen aflezen! We hebben niet bewust getest in hoeverre het horloge daadwerkelijk krasbestendig is, maar het glas wel onbewust een aantal keer gestoten tegen steen of metaal. Tot op heden zien we gelukkig geen enkele buts of kras op het glas. Verder heeft het horloge een gangreserve van 38 uur, een weekend niet dragen betekent dus wel dat je de tijd moet verzetten. Hierbij valt op dat de kroon voorzien is van een ‘safety seal’ voor waterdichtheid. Wij hebben enkele keren de tijd aangepast en ervaarden de kroon hierdoor een beetje fragiel als deze was uitgedraaid, het voelt alsof de afsluiting ‘ontgrendeld’ wordt en het stellen hierdoor wat stroever loopt. We voelden een kleine weerstand bij het instellen en waren bang iets te beschadigen, dat is gelukkig niet gebeurd. Hoogstwaarschijnlijk kwam dit gevoel ook omdat wij het horloge echt als een kunstwerk ervaarden en bang waren deze op enige wijze te beschadigen.

Uurwerk

In de kast zit een automaat, de Sellita SW200-1a, aangevuld met het Incabloc Anti Shock-systeem . We spreken over een kloppend hart van 28.800 vibraties per uur, hierdoor loopt de secondewijzer ook ‘smooth as hell’ en is er dagelijks maximaal een kleine afwijking van 7 seconden. De gangreserve van 38 uur zou prima moeten zijn om het horloge dagelijks te dragen zonder ooit de tijd te hoeven verzetten. Sellita levert met de SW200-1 een betrouwbaar uurwerk dat bovendien makkelijk te onderhouden is.

Eerbetoon

Beide horloges zijn een waar eerbetoon aan een klassieker die 50 jaar eerder het levenslicht zag. Een heuze come-back dus van Veriwatch en eentje die smaakt naar meer! We zien veel enthousiastelingen die hun Squale liever vandaag dan morgen zouden willen inruilen voor dit pareltje, maar ook zien we online behoorlijk wat mensen die het horloge te prijzig vinden. Wij zelf zijn als horlogefanaten enorm onder de indruk en ervaren dat een aanschafprijs van (momenteel) € 1.050,- (inclusief BTW en verzending) prima past bij dit horloge. Wij ervaarden zelf dat de prijs af en toe iets lager is bij feestdagen, groot is het verschil niet, dus als je op korte termijn chique voor de dag wilt komen, is de prijs-kwaliteitsverhouding nu al meer dan prima!

Horlogebandjes voldoende

De modellen wordt naast de standaard rubberband allebei geleverd met twee extra 20mm bandjes (een extra rubber ‘sportbandje’ en een zwart-blauwe nato). Deze is te vinden in de complete doos waarin ook een garantiekaart, horlogetool, poetsdoek en boekjes met hierin de historie van het merk beschreven te vinden zijn. De doos is strak en netjes, qua kwaliteit zie je echter direct dat je hier niet te maken met een Omega of Tudor. Maar goed, daar is de prijs ook naar uiteraard. De set is verder wel verrassend compleet, hoewel de extra rubberen band in onze optiek ook prima een leren band had mogen zijn. Voor duikers is leer natuurlijk verre van ideaal, maar nogmaals, de meeste duikershorloges komen tegenwoordig zelden met water in aanraking. Die extra bandjes zijn wel erg welkom. Ze zijn niet alleen kwalitatief hoogstaand en geheel in stijl voorzien van het Veriwatch logo, het geeft de gebruiker bovendien direct de mogelijkheid om te experimenteren met de looks van het horloge. Het horloge draagt en oogt daadwerkelijk anders met de diverse bandjes. Voor ons viel het sportbandje (Tropical Sport – rubber met gaatjes) een stuk aantrekkelijker, vanwege de wat zware kast schoof deze op de standaard rubberen band regelmatig wat naar de buitenkant van mijn kleine pols.

Veriwatch; een gereanimeerde klassieker voor dagelijks gebruik

Ervaring en oordeel

We hebben het horloge nu een volle maand in gebruik en worden steeds enthousiaster over het horloge. Het is niet normaal hoeveel positieve reacties we op dit unieke klokje van Veriwatch krijgen. De blauwe gloed (door de binnenring) geeft het klassieke horloge een speelse looks en ook niet-kenners zien direct dat er iets speciaals om de pols hangt. Her formaat van het horloge past goed op de gemiddelde pols en voor smalle polsen is het een verademing. Klein maar bijzonder fijn! Dit is een blijvertje en wij kijken vol verwachting uit naar het volgende model, we rekenen er zeker op dat met dit klokje de revival van Veriwatch echt in gang is gezet en we nog veel van hen gaan horen.

For our review in English click here

Voor meer informatie of direct bestellen, kijk op de website van Veriwatch

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Vlieg jij privé de wereld rond?!

Tijd is geld. Net als een prettige persoonlijke relatie met de mensen waarmee je zakendoet. Een belangrijke deal sluiten via Zoom kan dan ook...

Mazda CX-80: de veiligste grote SUV volgens Euro NCAP

De volledig nieuwe Mazda CX-80 heeft een bijzondere mijlpaal bereikt: hij is door Euro NCAP uitgeroepen tot de beste grote SUV in zijn klasse....

Dents ‘Daniel’-handschoenen van James Bond | Review

James Bond is een typische Britse gentleman, Hij kleed zich altijd berispelijk, heeft een goede smaak en is gek op mooie vrouwen en stopreagens....