Omega brengt een nieuwe collectie uit ter ere van het 75-jarig bestaan van hun Seamaster-model. Deze collectie bestaat uit elf horloges met prachtige wijzerplaten in de kleur Summer Blue, als eerbetoon aan de waterbestendigheid van het model. Met deze nieuwe collectie viert Omega het icoon dat het is geworden, met opvallende wijzerplaten die doen denken aan een perfecte dag op zee.
De zeven bekende modellen, bestaande uit elf horloges in totaal, hebben een evolutie doorgemaakt van het creëren van een elegante vormgeving naar het toevoegen van geavanceerde duiktechnologie. Wat alle horloges met elkaar gemeen hebben, is de opvallende kleur Summer Blue van Omega. Deze kleur wordt gebruikt om de waterbestendigheid van elke Seamaster aan te geven, zodat men in één oogopslag de dieptefrequentie kan aflezen: bijvoorbeeld staat de Aqua Terra voor het heldere wateroppervlak en de Ultra Deep voor de diepe, duistere zee.
De geschiedenis van de Seamaster in het kort
Het verhaal van de Seamaster begint 16 jaar voorafgaand aan zijn creatie, met de introductie van de Omega “Marine” in 1932. Dit was het eerste duikhorloge voor civiele duikers op de markt. Het uurwerk werd uitvoerig getest en bleek waterbestendig tot een diepte van 135 meter. Deze indrukwekkende prestatie legde de basis voor Omega’s innovatieve ontwikkelingen op het gebied van onderwaterhorloges.
Omega speelde een essentiële rol tijdens de Tweede Wereldoorlog door meer dan 110.000 horloges te leveren aan het Britse Ministerie van Defensie, speciaal bedoeld voor piloten, navigators en soldaten. Deze horloges waren ontworpen om de luchtmacht- en marinierspiloten te ondersteunen tijdens hun dienst. Door deze ervaring kon Omega snel vooruitgang boeken op het gebied van waterbestendigheid, anti-magnetisme en duurzaamheid. Hierdoor waren hun horloges bestand tegen extreme omstandigheden. Op de achterkant van elk horloge werd de afkorting W.W.W., wat stond voor “Waterproof Wrist Watch”, gegraveerd door het Ministerie van Defensie.
De lancering van de collectie in 1948 viel samen met het 100-jarig bestaan van Omega en combineerde beproefde technologie met een elegant uiterlijk om een horloge te maken voor “de stad, de zee en het land”. Het werd al snel duidelijk welk woord van de drie de toekomst van de Seamaster zou bepalen.
In de onstuimige rock-‘n-roll-jaren, een tijdperk van optimisme en ontdekking, kwam de Seamaster tot zijn recht als het horloge bij uitstek voor onderwateravonturiers. Het startpunt van de nieuwe koers was de Seamaster 300, die in 1957 werd uitgebracht.
De ene na de andere golf van bijzondere modellen volgde. Elk met spannende nieuwe vormgeving, innovatieve technologieën en een nog hogere waterbestendigheid. Gaandeweg zou het horloge met het kenmerkende zeepaardlogo een sleutelrol gaan vervullen bij de verkenning en het behoud van de oceanen, en zich ontpoppen tot het perfecte uurwerk voor mensen die onderzoekend zijn ingesteld en betrokken zijn bij hun leefomgeving.
Tegenwoordig kan Omega al haar waterbestendige horloges testen in een echte onderwateromgeving, dankzij de toonaangevende faciliteiten van het merk en de certificeringsnormen die zijn vastgesteld door METAS (het Zwitserse Federale Instituut voor Metrologie).
Deze uurwerken, uitgebracht ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum van de Seamaster-lijn, zijn een eerbetoon aan een bijzondere geschiedenis van innovatie, ontdekking, onderwaterprestaties en vormgeving.
Aqua Terra
De Seamaster Aqua Terra, uitgebracht in 2002, had een subtiel ontwerp dat deed denken aan de gestroomlijnde esthetiek van de oorspronkelijke Seamaster 300 uit 1957. In de loop der jaren heeft Omega verschillende elementen toegevoegd die geïnspireerd zijn op de oceaan, zoals indexen in de vorm van zeilbootrompen en wijzerplaten van teakhout die doen denken aan luxueuze jachtdekken.
Omega’s Aqua Terra-collectie bevat nu drie nieuwe modellen met symmetrische kasten en kronen van roestvrij staal. De 38 mm editie, aangedreven door Omega’s Co-Axial Master Chronometer 8800, heeft indexen in de vorm van een zeilbootromp en een gepolijste en geborstelde band van schitterend afgeronde schakels. Het 41 mm model biedt dragers de keuze uit een bijpassende band of een blauwe rubberen band. De drijvende kracht is Omega’s Co-Axial Master Chronometer 8900. Alle horloges hebben een nieuwe wijzerplaat in zongeborsteld Summer Blue, gelakt met een kleurverloop dat de waterbestendigheid van de Aqua Terra weerspiegelt: een indrukwekkende 150 meter. Om het kleurenschema aan te vullen, heeft Omega de gerhodineerde wijzers, verzonken indexen en open cijfers gevuld met het unieke lichtblauwe Super-LumiNova.
Aqua Terra Worldtimer
Slechts twee jaar na de lancering in 2017 heeft Omega lasertechnologie toegepast om wijzerplaten te maken met een uitzonderlijke textuur en kleur. Met in het midden van de wijzerplaat een prachtige kaart van de aarde, gezien van boven de Noordpool en draagbaar om de pols. Met zijn dag- en nachtaanduidingen en de namen van bekende wereldsteden rond de wijzerplaat is de Aqua Terra Worldtimer de ultieme oproep tot avontuur. De zeer speciale Seamaster heeft zelfs een eigen oceaan.
De 43 mm Aqua Terra Worldtimer in roestvrij staal, verkrijgbaar met een bijpassende band of een blauwe rubberen band, biedt een kleurrijk uitzicht op de aarde. In de buitenste ringen bevinden zich de namen van wereldsteden in zilverkleur. Het hesalietglas dat de binnenste en buitenste displays overbrugt, onthult een 24-uursaanduiding waarmee in lichtblauw de dag wordt aangegeven en in donkerblauw de nacht. Het midden van de wijzerplaat wordt gesierd door een blik op de aarde vervaardigd met laserstralen, die een blauwe oceaan en een reliëf van de continenten laat zien, gemaakt van Grade 5 titanium. Geheel in lijn met de Aqua Terra-technologie is de Worldtimer uitgerust om de tijd te aan te geven in een onderwaterwereld tot 150 meter diepte. De drijvende kracht is Omega ’s Co-Axial Master Chronometer 8900.
Seamaster 300
Gelanceerd in 1957 als onderdeel van Omega’s “professionele” trilogie (samen met de Speedmaster en Railmaster), bood de originele Seamaster 300, dragers een makkelijk afleesbaar display en uitzonderlijke waterbestendigheid, aangegeven door de “Naiad”-ster in het logo op de kroon. De nieuwe versie zet die erfenis voort met Omega’s Co-Axial Master Chronometer kaliber 8912, gecertificeerd op het hoogste niveau van de branche door het Zwitserse Federale Instituut voor Metrologie (METAS).
Deze 41 mm Seamaster 300 heeft een symmetrische kast en kroon in gepolijst en geborsteld roestvrij staal, met bijpassende band. Zoals uit de naam al blijkt, kan dit horloge een diepte van 300 meter aan en de gelakte wijzerplaat, in Summer Blue, weerspiegelt dit diepere niveau van waterbestendigheid. In overeenstemming met de kleurcode heeft Omega de gerhodineerde wijzers, verzonken indexen en open cijfers gevuld met een unieke lichtblauwe Super-LumiNova.
DIVER 300M
In 1993 introduceerde de Diver 300M een elegante manier voor diepzeeavonturiers om hun tijd onder water bij te houden. Met zijn herkenbare duikschaal, skeletwijzers, extra verhoogde indexen en heliumventiel biedt deze horloge een stijlvolle oplossing.
Deze 42 mm Seamaster Diver 300M in roestvrij staal, verkrijgbaar met een bijpassende band of een of een blauwe rubberen band, is een waardige aanvulling op de klassieke duikhorlogecollectie van Omega. In navolging van de andere jubileumexemplaren heeft het een keramische wijzerplaat met een golfpatroon in Summer Blue, gelakt met een kleurverloop dat de waterbestendigheid weergeeft. Een blauwe keramische lunette met een duikschaal in Summer Blue email (Grand feu) omringt de wijzerplaat. Deze wijzerplaat is voorzien van gerhodineerde skeletwijzers en verhoogde indexen, die gevuld zijn met het unieke lichtblauwe Super-LumiNova. De drijvende kracht van de Diver is Omega ’s Co-Axial Master Chronometer 8800.
Planet Ocean 600M
De Planet Ocean ontleent zijn vormgeving aan de Seamaster 300 en werd uitgebracht in 2005 met een oranje lunette en het kenmerkende heliumventiel. Bij de lancering beschikte het bovendien over een component dat geen enkel ander horloge ter wereld had: Omega’s beroemde Co-Axial Escapement, dat voor het eerst werd toegepast in de Calibre 2500.
Wie op zoek is naar hoogwaardige duiktechnologie kiest voor Omega’s Seamaster Planet Ocean 600M. Zoals al blijkt uit de naam, voelt dit uurwerk zich thuis in de oceaan en presteert het uitstekend tot 600 meter diepte. Aangedreven door Omega’s Co-Axial Master Chronometer 8900, heeft dit 39,5 mm model een kast met bijpassende band in roestvrij staal. Een blauwe keramische lunette met lichtblauwe duikschaal omringt de keramische wijzerplaat in Summer Blue, die behandeld is met de PVD-techniek en gelakt is met een kleurverloop. Om het beeld te completeren beschikt de Planet Ocean 600M over blauwe wijzers en indexen gevuld met het unieke lichtblauwe Super-LumiNova.
Ploprof
De unieke Seamaster Professional 600, beter bekend als de “Ploprof”(afgeleid van PLOngeur PROfessionnel – Frans voor “professionele duiker”) is bestand tegen de meest verpletterende druk van de oceaan en is een van de meest robuuste en innovatieve polshorloges voor duikers ooit gemaakt. Omega’s baanbrekende methode om het kristal te bevestigen aan de sterke monobloc-kast, maakte een heliumventiel overbodig. In de beginjaren van de Ploprof vertrouwden zowel de beroemde Franse oceanograaf Jacques Cousteau, als het bedrijf Comex (dat gespecialiseerd is in de onderwaterwereld) op het horloge tijdens hun diepzee-experimenten.
Deze Ploprof uit 2023, uitgevoerd in een O-MEGASTEEL legering met een zongeborstelde Summer Blue wijzerplaat, ontleent zijn ontwerp aan het oorspronkelijke model dat Omega in 1971 op de markt bracht. De bezelring is een saffierkristal, en weerspiegelt het chemisch versterkte monolithische kristal dat in voorgaande versies werd gebruikt. Dit transparante kristal, dat aan de achterkant blauw is gelakt, onthult de lichtblauwe duikschaal eronder. De iconische monobloc kast bevat de beroemde ingeschroefde kroon en de karakteristieke veiligheidsknop op 2 uur, die op deze editie is voorzien van een ring in blauw keramiek. Een blauwe rubberen band met gaatjes maakt de jaren ’70 look compleet. Het hardwerkende kaliber is Omega’s Co-Axial Master Chronometer 8912.
Ultra Deep
In 2019 schreven de allereerste Ultra Deep horloges geschiedenis toen ze tijdens een saturatieduik de diepste plek op aarde wisten te bereiken: de bodem van de Marianentrog. Na deze wereldrecordduik, slaagde Omega erin de technologie om te zetten in haar baanbrekende 6.000 meter collectie voor het grote publiek. Dit is een horloge dat tijdens de ontwikkelingsfase is getest in echte oceaanomstandigheden, met een diepteclassificatie tot 6.000 meter (20.000 voet). Het voldoet aan de ISO 6425:2018-norm voor horloges voor verzadigingsduiken, zoals gecertificeerd door het Zwitserse Federale Instituut voor Metrologie (METAS).
Dit 45,5 mm model heeft een kast met een band in een robuuste O-MEGASTEEL legering, plus een unieke wijzerplaat die een eerbetoon is aan de mysteries van de diepte. Het patroon erop is een exacte weergave van de Challenger Diepte zoals in kaart gebracht door het Five Deeps team met behulp van bijna een miljoen sonar punten. De gelakte afwerking, die tot stand is gekomen door een “zee van lak” over de wijzerplaat te laten stromen, geeft een prachtig gevoel van diepte.
De wijzerplaat heeft zelfs een speelse kant. Als je erop schijnt met een Uv-licht wordt de tekst “Omega WAS HERE” zichtbaar. Deze tekst verwijst naar de wereldrecordduik van 10.935 m en de Challenger Diepte, het diepste punt in de Marianentrog. Omega’s Co-Axial Master Chronometer 8912 (hetzelfde kaliber dat de legendarische Ploprof aandrijf) is niet zichtbaar.
Een speciale achterkant ter ere van het jubileum
In de jaren vijftig wilde Omega een symbool ontwerpen dat representatief was voor de hele Seamaster-collectie. Het moest het maritieme erfgoed, de verfijnde stijl en het robuuste karakter van de collectie uitstralen. Ontwerper Jean-Pierre Borle vond de inspiratie hiervoor tijdens een reis naar Venetië: de gebeeldhouwde afbeeldingen van het zeepaardje van Neptunus aan weerszijden van de wereldberoemde gondels van de stad.
Elk horloge dat hierboven beschreven heeft een kast met een speciale achterkant ter ere van het jubileum. Het Seamaster-logo, met Poseidon met zijn drietand en twee zeepaardjes: Omega ’s origineel uit 1956 plus het huidige ontwerp van het merk.
Summer blue
De kleur Summer Blue die Omega toepast, roept het beeld op van een ongerepte oceaan op een volmaakte dag. Een voor de hand liggende kleurkeuze voor een horloge dat symbool staat voor ontdekking en vervaardigd wordt door een merk dat zich inzet voor het behoud van de oceanen. Deze prachtige tint vormt de basislaag van bijna alle wijzerplaten in de jubileumcollectie. De lagen vernis, zorgvuldig aangebracht of vrij stromend, afhankelijk van het gewenste effect, creëren een gevoel van diepte.
Accessoires
Als aanvulling op de nieuwe collectie Seamaster-horloges heeft Omega een elegante reeks accessoires ontworpen die het karakter van deze collectie met haar wijzerplaten in Summer Blue weerspiegelen. Sleutelhangers met een golfpatroon, zeilarmbanden in diverse blauwtinten, manchetknopen met zeepaardlogo en een verfijnde blauwe polsband met een sluiting in de vorm van de drietand van Poseidon in roestvrij staal.