De juiste hoofdtelefoon voor elk moment

Na een lange werkdag wil je je wel eens even lekker afsluiten van de waan van alle dag. Je neemt plaats in je comfortabele fauteuil met een goed glas wijn of whisky en een plankje kaas of worst. Maar de geluiden om je heen leiden je af van je rustmoment. Er mist iets. Juist, prettige muziek alleen voor jou. Je pakt je hoofdtelefoon erbij en sluit je even helemaal af met muziek. Maar hoe kies je nu de juiste hoofdtelefoon voor welke gelegenheid?

Om te beginnen neem ik je mee op een reis terug in de tijd. Het was de Amerikaan Nathaniel Baldwin die in 1910 de hoofdtelefoon uitvond. Na een aantal verbeteringen kreeg Baldwin het voor elkaar om een lucratieve deal met de U.S. Navy te sluiten. Pas bijna veertig jaar later kwam de hoofdtelefoon met stereo op de markt. Het was Sony die met de Walkman kleinere oorschelpen introduceerde. Waarna Apple met de iPod de oordopjes groot maakte.

Vanaf 2009 kwamen de in ear oordopjes op de markt. Draadloze hoofdtelefoons waren toen al een aantal jaar beschikbaar. In 2015 lanceerde het Japanse Onkyo haar eerste draadloze oortjes waarna wederom Apple in 2016 met haar eerste generatie AirPods op de markt kwam.

De juiste hoofdtelefoon voor elk moment
Credits: Wes Hicks | Unsplash

Soorten hoofdtelefoons

De klassieke hoofdtelefoon met draad kennen we allemaal. Ze zorgt voor de beste geluidsbeleving zonder onderbrekingen en draadloze signalen. Het apparaat met grote oorschelpen omsluit je oren volledig. Elke fabrikant probeert het beste voor alle omstandigheden op het gebied van geluid en beleving bij elkaar te brengen. Voor “moderne” muziek, we spreken dan over de periode sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw tot nu, zijn lage tonen erg belangrijk.

De fabrikanten van hoofdtelefoons spelen hier handig op in. Al sneeuwen met name de middentonen vaak onder. Hoge tonen kan men met kleine tweeters nog wel weergeven. Maar er is natuurlijk beperkt ruimte in een oorschelp. Er zijn helaas steeds meer merken van hifi en telefonie die de klassieke 6,3 mm of 3,5 mm aansluiting op hun apparaat niet meer ondersteunen. En dat mogen we best jammer vinden.

De draadloze hoofdtelefoon heeft veel van bovenstaande eigenschappen. Helaas is de verbinding vaak een probleem. Met name via vaak standaard megahertz frequenties. Een draadloze set werkt met een hoofdtelefoon en ontvanger. Via de ontvanger moet je de set met 6,3 mm of 3,5 mm aansluiting aan je hifi-installatie verbinden. Naast het probleem dat steeds meer fabrikanten deze aansluitingen niet meer ondersteunen heb je ook met “stoorzenders” als televisies, decoders of magnetrons te maken. Een uitkomst zijn de versies met Bluetooth die hier geen last van hebben. Je hebt natuurlijk wel hifi nodig die Bluetooth ondersteund. Voor een moderne smartphone, tablet of computer is dit geen probleem.

De juiste hoofdtelefoon voor elk moment
Credits: Ilias Chebbi | Unsplash

Een grote hoofdtelefoon is niet voor elke situatie afdoende. Dan zijn oordopjes een stuk prettiger. Ze zijn zowel met als zonder draad beschikbaar. Het nadeel van deze oplossing is de beperkte mogelijkheid om geluid daadwerkelijk ruimtelijk en vol te laten klinken. Al laten de meest moderne en vaak dure apparaten zien dat dit wel kan. Maar zo prettig als een hoofdtelefoon klinken ze niet. De draadloze versies worden ook wel buds of pods genoemd. Ze werken met Bluetooth en zijn handig mee te nemen.

Ook is noise canceling belangrijk. Je wilt namelijk niet door allerlei omgevingsgeluiden worden gestoord. Noise canceling werkt als volgt; De microfoons in het apparaat registeren bijgeluiden en produceren antigeluid over de speakers. Het filtert en dempt het omgevingsgeluid als het ware.

Comfortabel genieten

Wil je echt van alle facetten van je favoriete muziek genieten dan kan je niet om de hoofdtelefoon heen. De ruimte van de oorschelp wordt optimaal benut. Zo komen de hoge, midden en bastonen tot leven. Kies als het kan wel voor de versie met draad. Dat scheelt je met de versies die op megahertz frequenties werken veel irritatie door radiogolven van andere apparaten. Maar welke hoofdtelefoon is hierin mijn keus? Er is een hoop aanbod en ik concentreer even op een betaalbare en duurdere versie.

Credits: Chris Panas | Unsplash

Zo is het Duitse Sennheiser relatief betaalbaar. Het merk kan putten uit bijna tachtig jaar ervaring en staat bekend om haar uitmuntende geluidskwaliteit. De HD 560S is een prima product voor de niet extreem veeleisende audiofiel. Voorzien van een breed scala aan hoge, lage en met name bastonen. Ze kost 199 euro en is verkrijgbaar via Sennheiser. Aan de andere kant van het spectrum vind je de HD 800 S. Het summum wat Sennheiser met draad en over the ear te bieden heeft. Voorzien van een trillingsdempers chassis en 56 mm Ring Radiator dynamisch transducersysteem. De hoofdtelefoon kost 1.799 euro.

Sportief aan de slag

Tijdens een stevige work out of het hardlopen is muziek vaak erg prettig. Muziek geeft je een ritme en brengt je tot betere prestaties. Hiervoor heb je de juiste gear nodig. Al was het maar om tijdens je work out een eventuele mental coach goed te kunnen horen. Een goed passende, duurzame en element bestendige geluidsoplossing is van belang. Maar wat te kiezen? Ik focus me even op de in ear geluidsoplossingen. Ze worden ook wel buds genoemd. Oortjes die je in de gehoorgang plaatst. Deze in ears moeten goed blijven zitten.

Airy Sports

De Airy Sports van Teufel zijn in ears en voorzien van ear hooks die de buds achter je oren vastklemmen. Zo blijven ze onder elke sportieve omstandigheid prima zitten. Voorzien van Bluetooth zodat je ze met elk device kan verbinden. De buds hebben een IPX7 codering en zijn geschikt om mee te douchen of kitesurfen. De prijs; €119,99.

Lekker en snel

Even snel zonder alle geluiden van buitenaf genieten van je favoriete serie op je tablet of een belangrijke business call doen? Dan wil je een set oortjes die je even snel in kan gebruiken. Over het algemeen zijn Apple en Samsung de meest gebruikte devices in Nederland. Ik leg twee van hun producten aan je voor.

De juiste hoofdtelefoon voor elk moment
Apple AirPods

Allereerst is daar het merk met het appel logo. De AirPods 3 zijn handig in gebruik, hebben een lange batterijduur en zijn makkelijk te verbinden met elk Apple apparaat. Ook kan je er uitstekend mee bellen en helpt Siri je met het bedienen via je stem. De AirPods zijn er in drie smaken. De 3de generatie, de pro en de max. De AirPods 3de generatie kosten 209 euro.

De Android evenknie van Samsung is net zo slim te bedienen als die uit Amerika. Het Duitse AKG verzorgd de techniek. De Galaxy Buds2 hebben een uitstekende geluidskwaliteit en zijn voorzien van noise canceling. Samsung heeft een hele range aan Buds producten in hun gamma. De Galaxy Buds2 neem je voor 69 euro mee naar huis.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Offroad door de Ardennen: Een weekend vol modder, comfort en culinaire hoogstandjes

De Ardennen hebben iets magisch in de herfst. Terwijl de ochtendmist langzaam optrekt boven de dichtbeboste heuvels, onthult zich een explosie van warme herfstkleuren....

De G1 Digital Glasses – waar mode en technologie samenkomen

Er is een nieuwe trend in de wereld van mode en technologie: AI-gedreven brillen die niet alleen stijlvol zijn, maar ook functioneel. Even Realities,...

Rijden in het maanlandschap van Lanzarote per Lexus NX Overtrail

It’s a small step for man, but a giant leap for mankind… Het is deze wereldberoemde uitspraak van NASA-astronaut Neil Armstong, die me te...