Even lekker offline met Stolp

Bij Menquiry houden we van tech en een actieve lifestyle, maar ook zeker van rust en ontspanning. Steeds vaker hebben we behoefte om even helemaal offline te zijn en te genieten van de rust. Na een dag hard werken is de verleiding groot om onze smartphones erbij te pakken. Echt ontspannen is dat natuurlijk niet, maar ook bij andere activiteiten ervaren we onze telefoon steeds meer als een constante aandachtstrekker. Zelfs als we er even niet op zitten, dan is er wel een ander die zijn of haar telefoon pakt, probeer ‘m dan zelf nog maar te laten liggen… Stolp biedt een oplossing.

Hulp is nabij, we hebben onlangs een elegante oplossing gevonden. Een object met een bijzonder strak design dat jou en jouw gezelschap een handje helpt om afstand te nemen van de vele pingeltjes, trillingen en meldingen van jouw telefoon. Want we weten allemaal hoe lekker het is om af en toe even bewust afstand te nemen van alle digitale verleidingen.

Bewust afstand nemen van de smartphone

We spreken hier over een bijzondere (en opvallende) uitvinding, de STOLP. Onze Zuiderburen hebben deze sierlijke box ontwikkeld waarin je enkele mobieltjes kunt stoppen om ongestoord te genieten van het hier en nu. Op Kickstarter was het product immens populair, wij zijn benieuwd of het product de verwachtingen waar maakt en probeerden het product 2 maanden uit.

Even lekker offline met Stolp

Elegante hulp van onze Zuiderburen

JUCE+, een techbedrijf uit Antwerpen, bedacht de STOLP en begon een Kickstarter campagne. Deze eenvoudige en doeltreffende oplossing is bedacht om jou te helpen de afleiding door mobiele telefoons gemakkelijker te weerstaan. De elegante box is verkrijgbaar in meerdere kleuren en bedoeld om een of meerdere smartphones weg te bergen. Het mooie is dat direct alle externe signalen worden geblokkeerd van de telefoons, geen storing dus van piepjes en trillingen. De visie is dat het opbergen van je telefoon in deze box een bewuste stap is om, alleen of samen, minder (lees: niet) afgeleid te worden door jouw telefoon. Zie het wegbergen als een ritueel, een bewuste stap om ongestoord een gesprek voeren of jezelf helemaal verliezen in een spannend boek of een meeslepende film.

Een nieuwe gewoonte

Door dit vaker te doen creëren we een nieuwe gewoonte. Een een patroon doorbreken doe je net even wat makkelijker als je  daarbij hulp krijgt van een mooi object als deze. Dat bij het wegstoppen (of moeten we wegstolpen zeggen?) alle signalen geblokt worden is een aantrekkelijke feature. Want, wanneer we de telefoon slechts uit het zicht hebben, is ons brein bij de geringste geluidjes of trillingen toch nog afgeleid. Onze verslaving schijnt zelfs zo erg te zijn dat we regelmatig ‘fantoomtrillingen’ ervaren, het gevoel dat je jouw telefoon voelt trillen, terwijl dit niet het geval is. Helaas ben je dan toch weer even afgeleid van waar je mee bezig was. Bij de STOLP weet je simpelweg dat de signalen geblokkeerd worden en hoef jij je dus ook niet te kijken wanneer je denkt iets te horen of voelen…  Waar we erg van onder de indruk zijn, is de mobiele draadloze oplader die je in de STOLP kunt plaatsen (in dezelfde kleur als de box zelf), op deze manier wordt het opbergen van de telefoon net iets aantrekkelijker gemaakt.

Even lekker offline met Stolp

En? Werkt zo’n STOLP nou echt?

De STOLP oogt als een hippe broodtrommel, is in verschillende groottes verkrijgbaar en is op zijn minst een aantrekkelijke verschijning die het gesprek kan aanzwengelen over afleiding door onze mobieltjes. Hier op kantoor hebben we er direct gretig gebruik van gemaakt, zo hadden we volle focus voor het testen en reviewen van andere producten. Ook lukte het thuis om het gezin te verleiden de smartphones op te bergen (helaas maar voor korte duur).

Even lekker offline met Stolp

Jammer genoeg ontdekten wij ook dat niet alleen signalen van berichten en telefoontjes worden geblokkeerd, maar ook van Bluetooth. Ongestoord en ontspannen wegzakken met een lekker nummertje over onze draadloze speakers was hierdoor niet mogelijk, de muziek hield direct op bij het sluiten van de box. Logisch en toch jammer, alle handige functionaliteiten worden op deze manier in een handomdraai de nek om gedraaid. Aan de andere kant… De gitaar kwam uit de kast en zonder afleiding van het thuisffront werd het tot in de late uurtjes extra gezellig op het kantoor van Menquiry!

De hamvraag is: Is zo’n product helpend? Is Stolp de investering waard? Wij merkten zelf dat het opsluiten van de telefoon in de Stolp vooral een bewuste handeling is om even afstand te nemen van onze ‘verslaving’. Bij bezoek brengt het voornamelijk het gesprek op gang om echt even samen te zijn, zonder de online buitenwereld die constant aan de deur klopt. Bovendien is het voor ouders van puberkinderen vooral een mogelijkheid om een oase van rust te creëren en de kids te activeren om even zonder Snaps, Insta’s, Be-Reals en andere ongein te verkeren. In onze optiek dus een prachtige mogelijkheid om overmatig smartphone-gebruik een halt toe te roepen. Helaas ervaarden we wel regelmatig hetzelfde fenomeen: Gaat de box na enkele uren open, dan springt iedereen op en pakt razendsnel de telefoon om zichzelf weer te verliezen in de schermpjes. Lachwekkend en treurig tegelijk!

Conclusie

Een bijzondere uitvinding dus deze STOLP. Een opvallende verschijning die het gesprek op gang brengt over de verleiding door onze mobieltjes en vaak aanzet tot opbergen ervan. In die zin een goede aanschaf, hoewel de critici zich zullen afvragen of je daarvoor echt een gadget nodig hebt, of dat wegleggen in de kast (met vliegtuigmodus aan) misschien iets minder hip, maar minstens zo effectief kan zijn. Onze gedachte… met dit designobject is het net even wat aantrekkelijker (en leuker) om de telefoons van jezelf en jouw tafelgasten tijdelijk op te bergen. Het design misstaat geenszins en valt op. In die zin is de STOLP een aandachtstrekker op zich. Gelukkig wel eentje waarin we onszelf niet verliezen en waardoor zowel wijzelf als onze smartphones even rustig kunnen opladen!

Verkrijgbaar via de website van Stolp

Review overzicht

Design
9
Praktische toepasbaarheid
8
Prijs/ kwaliteit
6.5
Zinnigheid
7

Samenvatting

Een leuke gadget die ervoor zorgt dat het gesprek op gang komt over smartphone gebruik. Het effect is dat de telefoon letterlijk en figuurlijk buiten beeld is. Het prachtige design en het feit dat de telefoon wordt opgeladen is erg aantrekkelijk. Hetzelfde kan echter ook op andere manieren worden bereikt.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Ga de uitdaging aan op World Ocean Day: 5 unieke manieren om de zee te verkennen

World Ocean Day wordt vandaag gevierd met diverse activiteiten over de hele wereld. Met als doel bewustwording!

Ook fit en sterk vanaf je vijftigste? Geen probleem!

Veel mensen denken dat het onmogelijk is om na je vijftigste nog in topvorm te raken of om spiermassa op te bouwen.

The Toughest Forces on Earth; een kijkje in ’s werelds meest exclusieve militaire eenheden

De nieuwe Netflix-docuserie "The Toughest Forces on Earth" biedt een kijkje in een aantal van 's werelds meest exclusieve en mysterieuze militaire eenheden.
Een leuke gadget die ervoor zorgt dat het gesprek op gang komt over smartphone gebruik. Het effect is dat de telefoon letterlijk en figuurlijk buiten beeld is. Het prachtige design en het feit dat de telefoon wordt opgeladen is erg aantrekkelijk. Hetzelfde kan echter ook op andere manieren worden bereikt. Even lekker offline met Stolp