Vanaf 1 juli 2020 wordt de manier waarop BPM wordt berekend aangepast en dat heeft nogal wat gevolgen voor de prijs van een nieuwe auto. Deze prijs voor kan dan zomaar honderden euro’s hoger of lager uitvallen, maar wie daar een beetje slim mee omgaat kan zich mogelijk een flinke duit besparen.
Hoe zuiniger, des te minder belasting
Sinds 1992 heft de Belastingdienst in Nederland een extra belasting op nieuwe auto’s: BPM. Deze belasting wordt bepaald naar aanleiding van de CO2-uitstoot van de auto, dus hoe zuiniger de auto, des te minder belasting er hoeft te worden betaald. Echter, de manier waarop wordt vastgesteld hoe hoog die CO2-uitstoot van een bepaalde auto is zal ingrijpend veranderen.
Bij de bpm berekenen auto werd tot 1 juli namelijk uitgegaan van de CO2-uitstoot volgens de zogenaamde NEDC-meetmethode. Dit is inmiddels een oude en achterhaalde testcyclus en de resultaten stonden dan ook vaak ver af van het praktijkverbruik van een auto.
WLTP-testcyclus
Om tot een veel realistischer beeld te komen is de WLTP-testcyclus daarvoor in de plaats gekomen, die ook de invloed van accessoires op het verbruik meeneemt. Accessoires die de luchtweerstand negatief beïnvloeden, zoals grotere velgen of dakdragers kunnen het verbruik bijvoorbeeld negatief beïnvloeden en daardoor ook een iets hogere BPM tot gevolg hebben.
Bij de WLTP-test vallen vrijwel alle uitstootcijfers hoger uit dan bij de NEDC-test. Daarom heeft de overheid een nieuwe BPM-tabel gemaakt, waarbij je per gram CO2 minder belasting betaalt dan voorheen. De de belastinginkomsten uit BPM blijven onderaan de streep voor de overheid gelijk en gemiddeld gezien gaat deze belasting dus niet omhoog, maar voor specifieke modellen kan het wél leiden tot een prijsverhoging of juist een prijsdaling.
Navraag
Je doet er dus goed aan navraag te doen bij de dealer of en hoe de prijs is veranderd per 1 juli, wanneer je van plan bent een nieuwe auto te kopen of al een auto in bestelling hebt staan. Het is wellicht mogelijk de auto juist iets eerder of juist later op kenteken te zetten, zodat je niet meer betaalt of zelfs iets minder.