10 miljoen Toyota Land Cruisers wereldwijd

De Toyota Land Cruiser is wereldwijd al meer dan 10 miljoen keer verkocht. Toyota behaalde de verkoopmijlpaal van de wereldberoemde terreinauto op 31 augustus 2019. De allereerste generatie van de Land Cruiser werd geïntroduceerd op 1 augustus 1951 als ‘Jeep BJ’. Nu, maar liefst 68 jaar later, maakt de Land Cruiser nog altijd deel uit van het Toyota-gamma. De Land Cruiser is daarmee de langst lopende typenaam binnen Toyota, want de Crown dateert van 1955 en de Corolla van 1966.

Toyota Land Cruiser 2015

Drie kernwaarden van Toyota

De Land Cruiser-export op grote schaal begon met de 20 serie die in november 1955 werd geïntroduceerd. Dat is slechts vier jaar na de lancering van de eerste generatie, genaamd Jeep BJ. In 1954 werd het model omgedoopt tot de Toyota Land Cruiser. Sinds de exportstart heeft Toyota continu uitvoeringen ontwikkeld die inspelen op de behoeftes van klanten, zonder in te leveren op Quality, Durability en Reliability. Dat zijn de drie kernwaarden, die al sinds de eerste Land Cruiser centraal staan. Dankzij deze kwaliteiten heeft de Land Cruiser een grote schare fans opgebouwd over de hele wereld.

Toyota Land Cruiser 1955 20 Series

Alleskunner

De Land Cruiser markeert het startpunt van Toyota als autoproducent voor de hele wereld en voor alle mensen. De Land Cruiser is een op-en-top werkpaard maar ook een lifestyle-auto, die in staat is om meerdere mensen of grote spullen te vervoeren. Het is een auto die tegemoetkomt aan uiteenlopende mobiliteitswensen. De Land Cruiser brengt mensen naar elke gewenste bestemming en ook weer veilig terug, ongeacht het moment.

Mount Fuji

In 1947 schreef de Japanse overheid een aanbesteding uit voor het leveren van een terreinwaardige auto. Daarnaast wilde Toyota meedoen aan een race om het basisstation van de beroemde berg ‘Mount Fuji’ als eerste te bereiken. Tijd dus om een oersterke auto te maken. De engineers gebruikten onderdelen van de vrachtwagendivisie van het merk zoals een ladderchassis en vrachtwagenassen. Zodanig dat deze auto nooit stuk kon gaan. Geen wonder dat Toyota de race won.

Grensverleggend

In januari 1951 bouwde Toyota het eerste prototype. Daarbij werd veel bestaande Toyota-techniek gebruikt: het ladderchassis stamde van de eentons vrachtwagen Type SB en het model werd aangedreven door een grote 3,4-liter Type B-benzinemotor. Toyota noemde haar nieuwe prototype Jeep BJ: B voor Type B-motor, J voor Jeep 4×4. In juli van dat jaar maakte testrijder Ichiro Taira de eerste testrit, waarbij hij met een BJ helemaal naar checkpoint 6 op Mount Fuji reed, wat tot dan toe alleen was gelukt met paarden. Deze testrit maakte direct het potentieel van de BJ duidelijk en de auto werd gekozen als nieuwe patrouilleauto voor de Japanse National Police Agency.

Toyota Land Cruiser 1998 100 Series

Sterke groei export

Toyota exporteerde in de beginfase op jaarbasis niet meer dan 100 exemplaren van de Land Cruiser. In 1965, slechts tien jaar na de officiële exportstart op grotere schaal, waren dat er al meer dan 10.000 per jaar. Tegenwoordig wordt de Land Cruiser in ongeveer 170 landen wereldwijd met een jaarafzet van ongeveer 400.000 exemplaren. De Land Cruiser droeg sterk bij aan de wereldwijd uitstekende reputatie die Toyota geniet en was van grote invloed op de exportgroei van Toyota. Dankzij zijn uitstekende betrouwbaarheid en duurzaamheid rijden er in bepaalde regio’s nog altijd Land Cruisers uit de 40 serie rond, die vijftig jaar geleden werden gebouwd.

Land Cruiser in Nederland

In 1963 kwam de allereerste Land Cruiser naar Nederland. Tot op de dag van vandaag rijden er 7.958 Land Cruisers rond in ons land. Van alle bouwjaren. Het merendeel daarvan, zo’n 6.800, rijden bij het midden en klein bedrijf, maar ook verschillende overheden maken gebruik van deze robuuste en onverwoestbare mastodont. De Toyota Land Cruiser is het werkpaard voor marktkoopmannen, aannemers, maneges en nog veel meer. Met onder andere het huidige hoge trekgewicht tot 3.000 kilogram voor de gewone land Cruiser en tot 3.500 voor de Land Cruiser Van én de vierwielaandrijving is geen enkele taak of expeditie te hoog gegrepen.

Prins Bernhard

De bekendste Nederlandse Land Cruiser is waarschijnlijk het exemplaar dat door Louwman & Parqui in 1970 werd aangeboden aan Prins Bernhard, op dat moment president van het Wereld Natuur Fonds. De auto was bedoeld om in te zetten voor het beheer van de toen nieuwe nationale parken in Ethiopië. Nu is de auto weer terug in ons land en onderdeel van de collectie van het Louwman Museum.

Toyota Land Cruiser 1967 55 Series

Verwachtingen overtreffen

De 10 miljoen Land Cruisers die de afgelopen 68 jaar zijn verkocht, zijn gebruikt op diverse wegen en hebben bijgedragen aan de verfijning waar de modellen van Toyota om bekend staan. In de toekomst blijft de Land Cruiser door ontwikkelen om te blijven voldoen aan de verwachtingen van klanten, en deze zelfs met elke generatie van het model te overtreffen. Daarbij houdt Toyota in gedachte dat de auto in alle uithoeken van de wereld gebruikt zal worden.

De Toyota Land Cruiser is te koop vanaf 76.600 euro en als Land Cruiser Van met grijs kenteken vanaf 31.995 euro excl. BTW en BPM.

Toyota Land Cruiser 1951 BJ Series

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Een week lang op de Zero DSR/X | Motortest

Een week lang rijden op de nieuwe ge-upgrade (dual sport racing motor) Zero DSR/X (White Pearl) op pad. Niet alleen het normale woon-werk verkeer,...

Waarom we niet zonder een goede kop koffie kunnen

Velen van ons kunnen niet zonder koffie. Een groot deel van de bevolking kan niet eens zonder functioneren! Waarom is koffie een belangrijk deel...

De iPhone 15 is een evolutie en heeft USB-C

Elk jaar in september is het in het Amerikaanse Cupertino feest. Dan houdt Apple het evenement waar elke Apple fanboy en fangirl jaarlijks reikhalzend...