Waarom Wales niet op je bucketlist mag ontbreken | Deel 2

Na het succes van deel 1 van onze reis in Cardiff, zijn we terug met het vervolg. We nemen je nemen je mee op het tweede deel van deze 154 km lange reis in Zuid- en Midden-Wales. Van pittoreske dorpen en valleien tot ruige berglandschappen, we hebben het allemaal meegemaakt.

Bereid je voor op adembenemende uitzichten en uitdagende avonturen terwijl we je meenemen op ons avontuur langs de West Highland Way. Lees verder voor ons verslag van de volgende etappes van deze epische avonturen in Wales!”

Pub-bed & breakfast

Ja! Deze dag kan nog beter worden, want de reis werd voortgezet richting het dorpje Llangorse. Het was al laat toen we aankwamen bij de gezellige traditionele Welsh Pub en Bed & Breakfast Y Dafarn. Deze B&B zit gevestigd in de Castle Inn, een gezellige traditionele dorpspub in Wales midden in het hart van nationaalpark de Brecon Beacons. Ik deed de voordeur open en wist het meteen, ‘dit wordt hier fantastisch’!

Waarom Wales niet op je bucketlist mag ontbreken | Deel 2
© Menquiry – Pim Stigter | De gezellige pub de Castle Inn

Je stapt meteen binnen midden in de pub waar de gezelligheid van de lokele dorpelingen je omarmt. De geur van openhaard en lekker eten komt me tegemoet. “Hello guys, my name is Mike and welcome to the Castle Inn. Find your rooms upstairs and come down for a drink at the fireplace, if you like”, hoor ik de eigenaar Mike zeggen. Hij kijkt mij mega vrolijk aan en steekt een grote hand uit. Terwijl Hayco en ik ons voorstellen aan Mike neem ik de bar in mij op. Een 200 jaar oude pub met zwarte kalkstenen muren met aan de ene kant een openhaard en de andere kant een mooie allesbrander kachel. Gaaf! The Castle Inn is een door een familie gerunde pub met een restaurant en een reputatie voor heerlijk eten, een biertuin met coole eetbars aan de zijkant en de vriendelijkste lokale bevolking!

Waarom Wales niet op je bucketlist mag ontbreken | Deel 2
© Menquiry – Pim Stigter | Eigenaar Mike achter de bar, en voldaan met een biertje bij de haard

We brachten onze spullen naar boven en troffen allebei een sfeervol ingerichte kamer met een heerlijk bed. De moderne badkamer en een gezellige huiskamer voor de B&B gasten vonden we naast de slaapkamers. Na een quick douche en in een chillpak verplaatsen we ons weer richting beneden. “Graag de twee favoriete hamburgers en twee pints alstublieft!”. We praten tijdens het eten over onze avonturen die dag in Wales, het landschap en de vriendelijke mensen. We zijn toch wel een beetje verliefd geworden op deze plek en kunnen nu al niet wachten wat de volgende dag ons brengt. Maar eerst nog een klein ‘slaapmutsje’; een glaasje Merlyn Welsh Cream Liqueur terwijl we turen in het vuur van de openhaard.

Waarom Wales niet op je bucketlist mag ontbreken | Deel 2
© Menquiry – Pim Stigter | Bed & Breakfast Y Dafarn, gevestigd in de pub Castle Inn

Rugby

Na een goede nachtrust ging het wekkertje vroeg. Dr. Mike en Gethin stonden ons al vroeg op te wachten met de blauwe minivan. Mike’s zoon Llywelyn had namelijk rugby-training en wij mochten mee, wat ons de kans gaf om het echte leven in Wales samen met de locals te ervaren.

Wie Wales zegt, zegt rugby. Rugby is met stip de nummer één sport van het land. De sport wordt zelfs beschouwd als onderdeel van de cultuur van Wales. Het nationale rugby team is ook immens populair. Duizenden mensen gaan zelfs met de uitwedstrijden mee om het team aan te moedigen. De thuiswedstrijden zijn altijd volledig uitverkocht. Het grootste hoogtepunt tot op heden was de winst op de ‘All Blacks’, het nationale team van Nieuw-Zeeland. Wales was het eerste land dat het team wist te verslaan. Ook was Wales het eerste land dat een Grand Slam wist te behalen.

© Menquiry – Pim Stigter | Llywelyn (Dr. Mike’s zoon) in actie tijdens de Rugby training van Gwernyfed Rugby Club

Llywelyn en zijn maten deinsden niet terug voor een beetje regen en modderige velden en werkte hard aan hun rugby skills. Ze oefenden mooie rugby passes en tackles. Met op de achtergrond het mooie Welsche landschap.

Hay-on-Wye

Nadat de rugby-training klaar was, reden we 20 minuten richting de tweedehands boekenhoofdstad van de wereld; Hay-on-Wye’. Dit kleine stadje ligt in het graafschap Brecknockshire (Zuidoost Wales) en is met 39 boekenwinkels de thuisbasis van het internationaal geprezen Literaire Festival. Oud-president Bill Clinton noemde deze plek ooit eens ‘het Woodstock van de geest’.

Hayco en ik begonnen eerst maar eens met een bezoekje aan Hay Castle. We zochten namelijk dringend een WC en vonden deze gelukkig snel, maar dit bleek niet zomaar een snelle WC-stop te zijn. Er bleek van alles te zien en beleven in dit middeleeuws fort en 17e-eeuws herenhuis. Combineer de liefde voor lezen met die voor geschiedenis in deze unieke boekhandel die is gehuisvest in een 12e-eeuws kasteel. Wij kochten hier zelf deze keer geen boek of rondleiding, maar vonden wel een heerlijke cappuccino en een flink stuk ‘millionaires bread’ bestaande uit (veel) chocolade, karamel en shortbread en zaten daarmee weer lekker bij een openhaard. Als je dit geproefd hebt, begrijp je helemaal dat deze lokale lekkernij onze harten veroverd heeft.

© Menquiry – Pim Stigter | Hay Castle

Vol frisse energie doken we het pitoreske stadje in. Als eerst werd ik getrakteerd op fossielen en kristallen in het winkeltje ‘The Hourglass Collection’. Ik schrijf winkeltje, maar het was meer een museum! Ik heb nog nooit zoveel bijzondere dingen bij elkaar gezien. Enkele hoogtepunten; Een stukje steen van de maan te koop voor £110,- (ongeveer € 125,-) en een flink stuk kaak inclusief tanden van de 70 miljoen jaar oude Mosasaurus dinosaurus. 

Daarna bezocht Hayco een serie antiekwinkels en ik dook met mijn neus in de boeken in de vele twwedehands boekwinkels. Elke book shop had zijn eigen specialiteit, zo was er één met alleen maar thrillers en horror verhalen. Weer een andere boekenwinkel ging alleen maar over sprookjes en de volgende ging vooral over geschiedenis.

Waarom Wales niet op je bucketlist mag ontbreken | Deel 2
© Menquiry – Pim Stigter | Hayco op jacht naar antieke pareltjes in Hay-on-Wye

Na de vele boekenwinkels was ik benieuwd wat Hay-on-Wye nog meer te bieden heeft. Ik bezocht een toffe outdoor winkel, een kunstenaars boetiekwinkel vol met duistere kunst en een platenzaak met de meest bijzondere LP’s. In totaal waren we maar drie uur in Hay-on-Wye, dat wat ons betreft veelste kort was, want hier wilden we nooit meer weg.

© Menquiry – Pim Stigter | Één van de 39 knusse tweede hands boekwinkels in Hay-on-Wye

Brecon Beacons

In de middag reden we verder aan de linkerkant van de weg door een voornamelijk berg- en heuvelachtig landschap in nationaal park de Brecon Beacons. We maakte verschillende stops in onder andere het kleine dorpje Talgarth waar het riviertje de Ellywe doorheen stroomt en stopte bij Melin Talgarth Mill, een volledig gerestaureerde 18e-eeuwse korenmolen. Eentje met bakkerij, cadeauwinkel en een café aan de rivier waar lokaal seizoensgebonden eten en drinken wordt geserveerd. De Melin Talgarth Mill wordt gerund door vrijwilligers.

Waarom Wales niet op je bucketlist mag ontbreken | Deel 2
© Menquiry – Pim Stigter

De Brecon Beacons is echt adembenemend mooi. Er worden regelmatig opnames voor Top Gear gemaakt. Een perfecte plek om de DJI Mini 3 drone even op te laten en te reviewen voor Gearlimits.com.

Vervolgens reden we door naar Abergavenny, de ‘Gateway To Wales’. Abergavenny is de ideale uitvalsbasis voor het verkennen van de Brecon Beacons en heeft veel te bieden aan toeristen – een mix van oud en nieuw, met activiteiten voor jong en oud.

Nationaal park Brecon Beacons vinden we echt adembenemend mooi. Je kan hier van alles doen zoals bijvoorbeeld fietsen, mountainbiken, wandelen of hiken. Het mooiste vind ik zelf toch wel het bergachtige landschap vol meren en watervallen. Er is veel ruig terrein. Net binnen de oostelijke grens van het Brecon Beacons National Park vind je de Gospel Pass, dit is de hoogste weg in Wales en een van de mooiste in het VK. De kleine stadjes aan beide uiteinden – Hay-on-Wye en Abergavenny – zijn allebei perfecte weekendjes weg.

Waarom Wales niet op je bucketlist mag ontbreken | Deel 2
© Menquiry – Pim Stigter | De Gospel Pass

Llangorse Lake

Het einde van de dag sloten we af bij Llangorse Lake. Het is het grootste natuurlijke meer in Midden- en Zuid-Wales en ligt in het Brecon Beacons National Park. Het meer was prachtig en op loopafstand van onze Bed & Breakfast. We dronken nog wat bij The Red Lion in Llangorse waar we alle indrukken van Brecon Beacons National Park nog eens doornamen. Vervolgens bewerkten we onze foto’s en video’s alvast in de Bed & Breakfast Y Dafarn. De slaapplek voor vannacht.

© Menquiry – Pim Stigter | Llangorse Lake is het grootste natuurlijke meer in Midden- en Zuid-Wales

Klimmen, abseilen en touwenparcours

De laatste dag alweer. Toen we Castle Inn uitliepen vertrokken we met een grote glimlach en beloofden terug te komen. We hadden nog één activiteit in Llangorse op het programma. Wat ons deze laatste dag restte was een heus klim-, abseil- en touwenparcours bij Llangorse Activity Centre. Het is een familiegerund klimcenter en de zoon Morgan Preece was onze kliminstructeur van de dag.

© Menquiry – Pim Stigter | Onze kliminstructeur Morgan laat ons even zien hoe het echt moet

Morgan hees ons in een klimtuig en zette ons meteen aan het werk. Om de beurt kregen we een klim, abseil of touwparcours opdracht. Tussen het klimmen door vertelde hij ons over dat dit de enige klimwand is die is gemaakt van Limestones en dat het Britse leger hier regelmatig komt trainen. Wij begrijpen wel waarom en vinden deze activiteit echt een aanrader.

Waarom Wales niet op je bucketlist mag ontbreken | Deel 2
© Menquiry – Pim Stigter | Hayco helemaal in zijn element tijdens het abseilen

Baffle Haus

We dropten de klimwand af, pakten onze spullen en gingen terug richting het treinstration om naar het vliegveld door te reizen. We stopten nog even bij een ‘bad-ass’ koffiebarretje: Baffle Haus, een plek voor liefhebbers van de motor- en autocultuur. Bij aankomst zagen we supervette motoren, vette auto’s en maakten we een pitstop voor mooie gesprekken, uitzonderlijke koffie en heerlijk eten om met gevulde buiken richting het vliegveld door te reizen.

© Menquiry – Pim Stigter | Een bakkie bij Baffle Haus – een plek voor liefhebbers van de motor- en autocultuur

Het was een korte roadtrip door Zuid- en Midden Wales, maar wel een toffe reis en een bijzondere outdoorervaring. We raden je van harte aan om ook eens een magisch avontuur te beleven in het land van mythes en legendes. Cardiff was, als de hoofdstad van Wales, de perfecte plek om te genieten van de Welsche cultuur. De Breacon Becons vonden wij perfect voor de ruige natuur. We gaan zeker nog eens terug naar Mike en zijn Bed & Breakfast in Llangorse en willen dan ook verder door reizen naar Snowdonia in Noord Wales en de ruige kustlijn verder verkennen.

Deel 1 van de roadtrip door Zuid-Wales gemist? Deze vind je hier.

Informatie

Algemene info Wales: www.visitwales.com
Beste (privé) tours door Wales: www.dragon-tours.com
’s Werelds langste ‘zittende’ zipline bij kolenmijn: www.zipworld.co.uk
Whisky tour in de Brecon Beacons: www.penderyn.wales/tours-breconbeacons
Leukste Bed & Breakfast inclusief dorpspub: www.y-dafarn.co.uk
Unieke ‘Limestone’ klimwand Llangorse Activity Centre: www.activityuk.com

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Een eerbetoon aan Olympisch erfgoed: de nieuwe Lacoste Olympic Heritage Collectie

Lacoste brengt een levendig eerbetoon aan het Olympisch erfgoed met de onthulling van de nieuwe capsule collectie 'Olympic Heritage'

Nike x Hyperice: Innovatieve technologie voor training en herstel

Nike en Hyperice hebben de handen ineengeslagen om de training en het herstel van sporters naar een hoger niveau te tillen. Deze samenwerking heeft...

Roger Dubuis en Lamborghini: Een explosie van groen in de nieuwe flyback chronograaf

Roger Dubuis is al jaren nauw verbonden met de racewereld. Net als het Italiaanse sportwagenmerk Lamborghini wordt het horlogehuis gedreven door superieure techniek