De afgelopen weken is er veel gefilmd in London voor Bond 25. Bond is gesignaleerd in de Schotse Hooglanden. Afgelopen week schreven diverse media dat er druk gewerkt wordt in Schotland, vlakbij de plaats Aviemore. Het dorp ligt in natuurgebied Cairngorms National Park. De omgeving was al eerder te zien in de Britse BBC serie Monarch Of The Glen uit 2000. Net buiten het rustige dorpje is voor ruim 300 crewleden een tijdelijk verblijf gecreëerd.
Twee weken terug werden enkele opnames gemaakt voor een achtervolgingsscène langs de oevers van Loch Laggan, dat zich bevindt in het Aviemore-gebied in het Cairngorms National Park. EON locatiescouts hebben een werkelijk prachtig gebied van Schotland gekozen voor het filmen. Heeft mijn Instagram post van vorig jaar ze misschien getriggerd 😉
Dit bericht bekijken op Instagram
Het is aannemelijker dat Aviemore in Schotland een uitwijklocatie is voor Noorwegen. De Schotse nieuwswebsite STV News heeft beelden gemaakt waarbij de Toyota Land Cruiser en twee Range Rovers te zien zijn. De Aston Martin V8 Vantage is (nog) niet in Schotland gespot. Volgens een insider zal de cast later deze week te zien zijn op de set.
Live and let drive!
The cast and crew of the latest James Bond @007 blockbuster have been out filming in the Highlands. pic.twitter.com/loevLOibEz
— STV News (@STVNews) July 16, 2019
License to Kilt
Er is een lang en nauw verband tussen James Bond en Schotland. Bond-maker Ian Fleming, die onder de indruk was van de eerste twee Bond-films van Sean Connery en de interpretatie van de acteur van 007, besloot Bond Schotse roots te geven, als eerbetoon aan Connery’s eigen afkomst. Bond auteur John Gardner maakte ook gebruik van Schotland voor zijn eerste Bond-roman License Renewed in 1981, waar de belangrijkste schurk Anton Murik was, die Laird van Mulcady was en in een Schots kasteel woonde.
Bond is vaker in Schotland gezien. In 1963 werden scènes voor From Russia, With Love (1963) (als uitwijklocatie voor Zuidoost-Europa) opgenomen in Schotland door regisseur Terence Young. De derde Bond-film van Daniel Craig, Skyfall (2012), maakte ook kort gebruik van een Schotse locatie, terwijl enkele belangrijke scènes die in Surrey voor de film werden opgenomen, verdubbelden voor Bond’s voorouderlijk huis in Schotland. George Lazenby in On Her Majesty’s Secret Service (1969) herinnerde ook beroemd het publiek aan Bond’s Schotse afkomst, toen hij een kilt droeg bij Piz Gloria.
De echte onderzeebootbasis Faslane Polaris in Schotland werd ook gebruikt voor een belangrijke dialoogscène tussen Bond (Roger Moore) en de minister van Defensie (Geoffrey Keen) in The Spy Who Loved Me (1977). Evenzo verscheen een korte op Schotland gebaseerde begrafenisscène in de derde film 007 van Pierce Brosnan, The World Is Not Enough (1999), waarin MI6 ook een Schots kasteel als regionaal hoofdkantoor gebruikte. Het is misschien ook het vermelden waard dat de malafide Charles K. Feldman-versie van Casino Royale (1967) al vroeg in de film gebruik maakte van Schotse thema’s en locaties.