Duik in je eigen verleden met een stamboomonderzoek

Elk mens heeft een geschiedenis. Dan hebben we het niet over wat je zelf allemaal hebt meegemaakt maar over hoe je verdere historie eruitziet. Waar kom je vandaan? Wie waren je voorvaderen en welke rol in de geschiedenis hebben zij allemaal gespeeld? Dit uitzoeken kan een tijdrovende klus zijn. Gelukkig zijn er een aantal opties om je stamboomonderzoek te maken.

Je verleden is voor een groot deel in nevelen gehuld. Natuurlijk weet je wie je opa en oma zijn maar is het je ook bekend wat de namen van hun ouders waren? Misschien stam je wel af van Duitse adel of heb je een lijn met een stoere Amerikaanse Tweede Wereldoorlog soldaat. Door stamboomonderzoek kom je achter je verleden. Met de opties van nu is het mogelijk om je voorvaderen tot in de Middeleeuwen te vinden.

Duik in je eigen verleden met een stamboomonderzoek

De zoektocht

Maar waar moet je beginnen? Breng eerst je eigen gezin in kaart en ga daarna verder kijken. Het begin is simpel. Wie zijn je ouders en wie waren die van hen? Daarna kijk je naar broers, zussen, tantes, ooms, neven, nichten en aangetrouwden. Breng uiteraard ook eventuele kinderen in kaart. Misschien heb je nog wel een oudoom of tante. Probeer via je ouders, ooms of tantes meer informatie in te winnen. Je stamboom groeit zo razendsnel. Als je dat allemaal in kaart het gebracht staan er misschien wel veertig á vijftig namen op. En dan begint de speurtocht pas echt!

Want wie waren de ouders van je over, overgrootouders? Misschien liggen hun wortels wel in het buitenland. Gelukkig biedt het bevolkingsregister uitkomst. Dat kan je via de volgende link raadplegen. Exacte gegevens van personen zijn niet openbaar. Dat heeft uiteraard met privacy te maken. Al is er een optie om hierin een aanvraag te doen. Dat kan bijvoorbeeld via het Centrum voor Familiegeschiedenis (CBG).

Duik in je eigen verleden met een stamboomonderzoek

Hulp bij stamboomonderzoek nodig?

Op een gegeven moment zijn je bronnen op. Je bent je hele familie en die van hen nagegaan voor informatie. Het volgende punt van je zoektocht kan liggen in het zoeken van vrienden van je grootouders. Die hebben vaak nog extra informatie over je afkomst. Als je echt vastloopt kan het CBG uitkomst bieden. Ze hebben kant en klare oplossingen voor verder onderzoek. Maar ook een uitgebreid zevendelig stappenplan. De eerste stappen zijn logisch. Bedenk je ook dat stamboomonderzoek een populaire hobby is. Misschien is jouw familie al uitgebreid onderzocht. Daar kan je via het CBG op zoeken.

Na uitgebreid onderzoek begint je stamboom steeds meer vertakkingen te krijgen. Het wordt steeds moeilijker om meer familieleden in beeld te krijgen. Je hebt alle archieven al doorgespit en bent misschien we in de provincie van voorvaderen in het archief geweest. Dan kan het een mooie aanvulling zijn om je op de verhalen rond je familie te richten. Wat voor opleiding hebben ze genoten? Waar lagen hun interesses? Als je uiteindelijk zoveel informatie hebt kan je je eventueel richten op een heuse familiekroniek.

Duik in je eigen verleden met een stamboomonderzoek

Huub Stapel

Het NTR-programma Verborgen Verleden bekijkt sinds 2010 samen met een bekende Nederlander naar zijn of haar familiegeschiedenis. Ze gaan tot het maximaal haalbare. Na uitgebreide onderzoeken en het bezoeken van locaties kunnen ze vaak tot in de middeleeuwen teruggaan om de geschiedenis van de desbetreffende familie te ontrafelen.

Acteur Huub Stapel kwam tot een bijzondere ontdekking. Zijn vader was tijdens de Tweede Wereldoorlog gelegerd in Groesbeek toen hij door de Duitsers krijgsgevangen werd gemaakt. Na een periode van twee maanden in een Duits gevangenkamp keerde hij weer terug naar Nederland. Daar sloot hij zich aan bij de NSB en werd lid van de WA (weerbaarheidsafdeling van de NSB). Dit was iets waar Huub flink van schrok. Mede omdat hij dit nooit heeft geweten. Het verhaal krijgt een bijzondere wending als zijn vader zich na zijn tijd bij de NSB bij het verzet aansluit. Vermoedelijk was er rond de NSB, liefde in het spel. Bij het verzet redt de oude Stapel vele mensen van de dood.

Stamboomonderzoek kan naast je hele familiegeschiedenis ook de duistere kant van je familieverleden blootleggen. Je bent echt een detective op missie. Dat maakt een uitgebreid stamboomonderzoek bijzonder uitdagend.

Duik in je eigen verleden met een stamboomonderzoek

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

The Toughest Forces on Earth; een kijkje in ’s werelds meest exclusieve militaire eenheden

De nieuwe Netflix-docuserie "The Toughest Forces on Earth" biedt een kijkje in een aantal van 's werelds meest exclusieve en mysterieuze militaire eenheden.

De langverwachte Sonos Ace koptelefoon is er

Na jaren van speculatie en verwachtingen heeft Sonos eindelijk zijn eerste koptelefoon onthuld: de Sonos Ace.

De duurzame wereld van Fjällräven: stijlvol en functioneel!

Fjällräven is niet alleen een stijlicoon, maar ook een merk dat zich onderscheidt door duurzaamheid en praktische functionaliteit. Met hun 'We Are Fjällräven' campagne...